4.9 C
Serres

Σκόρδο- Το αντιβιοτικό τρόφιμο για λιγότερα κρυολογήματα

Date:

Ποιες θρεπτικές ουσίες περιέχει και πώς βοηθάει τον οργανισμό- Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό αλλά και γαστροπροστατευτικό – Χάρη στην αλισίνη το σκόρδο θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό

Δυνατό, με έντονη μυρωδιά γευστικό και φαρμακευτικό. Το σκόρδο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αυξάνοντας την κατανάλωσή του αυτή την εποχή δυναμώνουμε την άμυνα του ανοσοποιητικού και γλιτώνουμε από τα κρυολογήματα!

Το σκόρδο ( Allium sativum) περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου στη φύση. Με άλλα λόγια το προφυλάσσει κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Η αλισίνη έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιϊκή δράση.

Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλούσια πηγή σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.

Σκόρδο- Το αντιβιοτικό τρόφιμο για λιγότερα κρυολογήματα

Χάρη στην αλισίνη που περιέχει το σκόρδο θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό με σημαντική αντιμικροβιακή δράση η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι περιέχει βιταμίνη C.

Το σκόρδο θεωρείται γαστροπροστατευτικό επειδή έχει φανεί σε έρευνες ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού – το H.pylori διαβιεί στο στομάχι και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενοχοποιείται για την πρόκληση έλκους του στομάχου. Oι ερευνητές παρατήρησαν ότι το σκόρδο καταπολεμά ακόμη και ορισμένα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς αναγνωρίστηκε η αξία του σκόρδου στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων. Φημίζεται για τις ικανότητές του να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της αρτηριοσκλήρυνσης όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες.

Σκόρδο- Το αντιβιοτικό τρόφιμο για λιγότερα κρυολογήματα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελέτης με placebo με 146 εθελοντές που έπαιρναν είτε συμπλήρωμα σκόρδου με αλισίνη είτε εικονικό φάρμακο (placebo) επί δώδεκα εβδομάδες. .Η ομάδα που έλαβε το σκόρδο παρουσίασε συνολικά, συγκριτικά με την ομάδα του placebo, σημαντικά μικρότερο αριθμό κρυολογημάτων, λιγότερες ημέρες ασθενείας και σημαντικά μικρότερη διάρκεια των συμπτωμάτων (1,52 έναντι 5,01 ημερών). Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές στην ομάδα που έλαβε το σκόρδο ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κοινό κρυολόγημα, ενώ όσοι εμφάνισαν ανάρρωσαν γρηγορότερα από τους εθελοντές στην ομάδα ελέγχου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Advances in Therapy.

Πηγή ygeiamou.gr

ΥγείαΣκόρδο- Το αντιβιοτικό τρόφιμο για λιγότερα κρυολογήματα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τι σημαίνει αν ο λαιμός σας πονάει μόνο στην μία πλευρά

Ο πονόλαιμος ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ παιδιών και ενηλίκων...

Πέντε τρόποι για να ανακουφιστείτε από τον σκληρό βήχα

O βήχας είναι ο τρόπος του σώματος να καθαρίζει τους αεραγωγούς ως απάντηση σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα -Αλλά ένας βήχας μπορεί επίσης να σας κρατήσει ξύπνιους όλη τη νύχτα

Σχέσεις: Το σύμπτωμα που κρύβει 1 στις 2 γυναίκες από τον σύντροφό της

Μια αλλαγή αναμενόμενη στη ζωή κάθε γυναίκας θα τη...

Αδυνάτισμα: Έτσι θα χάσετε διπλάσια κιλά – Δείτε τον τρόπο

Αν έχετε βάλει στόχο να χάσετε βάρος, καλό θα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα