Το Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών ζητά να καθιερωθεί νέος κωδικός SMS στο 13033 για να μπορούν οι πολίτες να ψωνίζουν από καταστήματα και σούπερ μάρκετ


Οι εικόνες συνωστισμού που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έξω από καταστήματα λιανικού εμπορίου σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα επιβεβαίωσαν την ανησυχία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που είχε προειδοποιήσει για μεγάλες ουρές και συγχρωτισμό στα καταστήματα αλλά και στα σούπερ μάρκετ. 

Στο πλαίσιο αυτό το ΙΕΛΚΕΑ προτείνει αλλαγές στην λειτουργία των καταστημάτων και την καθιέρωση ενός νέου κωδικού που θα αποστέλλεται με SMS στο 13033 (π.χ. το Νο. 7). 


Συγκεκριμένα το ΙΕΛΚΕΑ εκτιμά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα προκαλεί:

 •  

  Συνωστισμό εκτός των καταστημάτων στις ουρές. Ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα -που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα- είναι δυνητικά πιο επικίνδυνος από τη γρήγορη εξυπηρέτηση όπως γινόταν μέχρι σήμερα μέσα στα καταστήματα.

 • Αύξηση του μέσου χρόνου εξυπηρέτησης λόγω των ουρών. Π.χ. αντί για 1 ώρα επίσκεψη θα χρειάζεται 1 ώρα συν 15 λεπτά αναμονή για είσοδο στο κατάστημα. Με δεδομένο μάλιστα τον περιορισμό του 2ωρου χρόνου για αγορές από το 13033, πρακτικά μειώνοντας τον διαθέσιμο χρόνο επίσκεψης για να αγοραστούν προϊόντα πρώτης ανάγκης.

 • Εμφάνιση ανησυχίας, θυμού, αν όχι και πανικού, στο αγοραστικό κοινό λόγω των ουρών κάτι που θα μεταφραστεί και σε αγοραστική συμπεριφορά.

 • Λάθος επικοινωνιακό μήνυμα προς τον καταναλωτή-πολίτη τόσο σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, όσο και σε σχέση με την ασφάλεια των αγορών του.

Για τους παραπάνω λόγους το Ινστιτούτο προτείνει 

 1. Την επαναφορά του μέγιστου αριθμού ατόμων για όλα τα καταστήματα στα ισχύοντα ως τις 17/1 (1 άτομο ανά 10 τ.μ.), με στόχο την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την κανονικότητα στην προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών.

 2. Την επαναφορά της λήξης του ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα τροφίμων στις 20:30 για να δοθεί χρόνος για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης στους εργαζόμενους των καταστημάτων του λοιπού λιανεμπορίου.

 3. Την υιοθέτηση διαφορετικού διακριτού κωδικού μετακίνησης στο 13033 για τα καταστήματα τροφίμων σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανεμπορίου (π.χ. το «7»), προκειμένου να διαχωριστεί ο χρόνος των αγορών για είδη πρώτης ανάγκης σε σχέση με τα λοιπά είδη.

  πηγή ethnos.gr

Views: 147