7.5 C
Serres

Στ. Πέτσας: Τα άτομα που εισέρχονται στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα άμεσης επιστροφής στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα

Date:

«Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα άτομα που εισέρχονται από την Κυριακή στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα άμεσης επιστροφής που θα είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, και όχι στα νησιά. Αυτά τα άτομα μέχρι την άμεση επαναπροώθησή τους δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

 

 

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, όσον αφορά τα κλειστά κέντρα και τις απελάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η βασική προτεραιότητα είναι να μπει φρένο στην παράνομη εισροή στη χώρα μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται κλειστές δομές σε ξερονήσια, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως «κατά τη συνάντηση που είχαμε με τις τοπικές Αρχές τούς ζητήσαμε να υποδείξουν χώρους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν κλειστές δομές. Περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε, πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν δεν υπάρξει εναλλακτική λύση θα εξακολουθήσει να υπάρχει η Μόρια, το ΒΙΑΛ και το Βαθύ».

 

Σε όλους τους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη διάψευσης της διασποράς fake news, ακόμα και μέσω δηλώσεων που γίνονται σε ανώτερο επίπεδο και του ίδιου του Τούρκου Προέδρου. Επεσήμανε πως «οι Ευρωπαίοι νομίζω πως έχουν καταλάβει» και ότι «καλούμε την άλλη πλευρά να σταματήσει αυτή την προπαγάνδα».

Αναφορικά με τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα επισήμανε πως «σκοπίμως το προηγούμενο διάστημα δεν θέλαμε να δίνουμε στοιχεία για την αποσυμφόρηση. Τώρα μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ μπορούμε να μεταφέρουμε σιγά- σιγά κόσμο στην ενδοχώρα χωρίς να προσελκύουμε περισσότερο κόσμο στα νησιά». Προσέθεσε ότι οι 6.000 που μεταφέρθηκαν ήδη συνέβαλαν στην αποσυμφόρηση καθώς και ότι «θα συνεχίσει η ανακούφιση των νησιών αφού θα εξασφαλίσουμε ότι θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει για την προοπτική σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είπε ότι «διατηρούμε την πρωτοβουλία όποτε κριθεί σκόπιμο να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν κρίνεται σκόπιμη η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών». Είπε επίσης ότι «επιβεβαιώνεται η ομοθυμία των Ελλήνων απέναντι σε μια απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το κλείσιμο των συνόρων. Περιμένουμε να δούμε και με πράξεις στήριξη από όσους στα λόγια λένε ότι συμφωνούν».

Επισήμανε ακόμη ότι «έχει καταγραφεί ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης που δεν υπάρχει λόγος να διαρραγεί» καθώς και ότι ο «μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να συνεχίσει η Τουρκία αυτή την προβοκατόρικη συμπεριφορά».

 

Αναφορικά με το τι μπορεί να αλλάξει στον σχεδιασμό στο βαθμό που δεν θα ισχύει η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία τόνισε: «Οι επιστροφές είναι ένα τμήμα αυτής της Κοινής Δήλωσης. Θα το δούμε και θα πράξουμε αναλόγως. Αυτό που προέχει είναι να εμποδίσουμε τις ροές, να επαναπροωθήσουμε όσους μπαίνουν παράνομα και να δημιουργήσουμε τις δομές σε εφαρμογή του σχεδιασμού μας».

ΠολιτικήΣτ. Πέτσας: Τα άτομα που εισέρχονται στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κ. Χατζηδάκης: Σε νέα ψηφιακή εποχή περνά η Επιθεώρηση Εργασίας

Στην ψηφιακή εποχή περνούν οι επιτόπιοι έλεγχοι που πραγματοποιούν...

Γ. Βαρουφάκης: Ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι

«Μήνες τώρα λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα