4.9 C
Serres

Στα 6 καλύτερα Έργα Κοινής Ωφέλειας διεθνώς προκρίθηκε το ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Σερρών

Date:

Μια πολύ τιμητική διάκριση απέσπασε το -υπό ολοκλήρωση- έργο ΣΔΙΤ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, που υλοποιείται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Το έργο προκρίθηκε στα 6 καλύτερα, σε διεθνές επίπεδο, στην κατηγορία “Best Utilities Projects in 2019” για Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή στα πλαίσια του θεσμού των “Partnership Awards” που διοργανώνονται στο Λονδίνο.

 

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, κος Νίκος Μαντζούφας εξέφρασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ικανοποίησή του για την επίτευξη τέτοιου είδους διεθνών διακρίσεων, σχολιάζοντας πως αυτές είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας της χώρας, της Τοπικής-Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, της ιδιωτικής αγοράς και της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ που παράγουν έργα υψηλού επιπέδου με πλήρη διαφάνεια.

Τα υπόλοιπα έργα που διαγωνίζονται στην ίδια κατηγορία (η οποία περιλαμβάνει επίσης έργα Διαχείρισης Αποβλήτων, Ενέργειας, Υδάτων και Τηλεπικοινωνιών) είναι τα:

– Haute-Garibbes Broadband PPP (Τηλεπικοινωνίες, Γαλλία)

– Open Fiber Broadband (Τηλεπικοινωνίες Ιταλία)

– Overturingen Wind Farm (Ενέργεια, Σουηδία)

– Project Gas to the West (Ενέργεια, Ηνωμένο Βασίλειο)

– Stage 1 of the 400 MW CCGT Bridge Power Project in Tema (Ενέργεια, Γκάνα)


 

Η Μονάδα των Σερρών

 

Η κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες, μετρά σήμερα 18 μήνες, περίοδος κατά την οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό σκέλος του έργου και σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα η δοκιμαστική λειτουργία του έργου θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, στις 30 Απριλίου 2019.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ (συμβολή ΕΣΠΑ 15,2 εκατ. ευρώ). Φορέας υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ανάδοχο Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία ΣΙΡΡΑ Α.Ε. που υλοποιεί τη σύμπραξη συμμετέχουν εταιρείες INTRAKAT Α.Ε., ARCHIRODON και ENVITEC Α.Ε.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017 με αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η σύμβαση σύμπραξης αφορά περίοδο 27 ετών με την ανάδοχο εταιρεία να αναλαμβάνει τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, για 25 έτη μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Ν. Σερρών είναι η πρώτη μονάδα που υλοποιείται από τις συνολικά 3 που έχουν σχεδιαστεί για την Κεντρική Μακεδονία. Η λύση της Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, η οποία αγκαλιάζεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα για την υλοποίηση έργων υποδομής νευραλγικής σημασίας, εισάγει μία νέα πραγματικότητα τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικού κόστους (το οποίο είναι σαφώς χαμηλότερο) και ταχύτερων χρόνων ολοκλήρωσής όσο και στην υψηλότερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μετέπειτα, το οποίο είναι ένα εξίσου σημαντικό ζητούμενο, ειδικά στο ευαίσθητο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραγωγικότητα, την κυκλική οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών γενικότερα.

 

ΠΗΓΉ ypodomes.com

ΕλλάδαΤοπική ΑυτοδιοίκησηΣτα 6 καλύτερα Έργα Κοινής Ωφέλειας διεθνώς προκρίθηκε το ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Σερρών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υποψήφιος για τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Πέγκας

Την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης...

Απ. Τζιτζικώστας: Βάζουμε τα θεμέλια για τη Μακεδονία του 2030

«Με μεθοδικότητα, συνέπεια και πολλή δουλειά συνεχίζουμε να βάζουμε...

Στην Αθήνα η Προεδρία του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων από σήμερα

Τη σκυτάλη της Προεδρίας του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων παίρνει...

Θεσσαλονίκη: Νέα αναβολή στη δίκη των αδελφών Ψωμιάδη για την υπόθεση με τα 45άρια»

Αναβλήθηκε για έκτη φορά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα