- Διαφήμιση -

Σταϊκούρας – Nτόναχιου: Οι 4 μεγάλες προκλήσεις για ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία

Σταϊκούρας – Nτόναχιου: Οι 4 μεγάλες προκλήσεις για ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία

Μετά το καλοκαίρι ξεκινούν οι συζητήσεις για αλλαγές των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας

Επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης και ψηφιακό ευρώ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Πρόκειται για τις 4 προκλήσεις που έχει μπροστά η Ευρώπη το κοινό μας «σπίτι», όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας που μπορεί – πρέπει – και θα κερδηθούν, με ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις. «Λύσεις που θα εμφορούνται από πνεύμα αλληλεγγύης και θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις κοινές αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών οι 4 προκλήσεις είναι οι εξής:
1η Πρόκληση: Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η έγκριση των 12 πρώτων Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ecofin την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε μια συλλογική επιτυχία.

Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των προβλεπόμενων πόρων.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι οι ευρωπαϊκές και εθνικές διαδικασίες να κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις, ώστε οι πολίτες και οι οικονομίες της Ευρώπης να εισπράξουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, το συντομότερο δυνατό.

Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό της, προωθώντας τα 12 πρώτα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ.

2η Πρόκληση: Η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια, καθώς θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

3η Πρόκληση: Η προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ.
Θέση της χώρας μας είναι ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.

4η Πρόκληση: Η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση – προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Πασκάλ Ντόχαχιου
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Π. Ντόναχιου αναφερόμενος στις προοπτικές ανάκαμψης στην Ε.Ε. και την ελληνική οικονομία τόνισε τη σημασία των εμβολιασμών. Όπως είπε πάνω από το 65% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου. Οι εμβολιασμοί δημιουργούν θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ε.Ε. που εκτιμάται στο 4,8% φέτος και 4,5% το 2022. Βρισκόμαστε, όπως είπε σε μια πρώιμη φάση ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης για την ΕΕ και τα ίδια σημάδια δείχνει και η ελληνική οικονομία για την οποία προβλέπεται οικονομική μεγέθυνση 4,3% το 2021 και 6% το 2022.

To ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ξεχωρίζει για 2 λόγους ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup:

Το εύρος των επενδύσεων με κεφάλαια 30 δις. ευρώ αποτελούν το 16% του ΑΕΠ
Ο ποιοτικός σχεδιασμός που περιβάλλεται από εμπιστοσύνη.
Οι επενδύσεις όπως είπε ο Πασκάλ Ντάναχιου θα κάνουν τη διαφορά στο πράσινο και ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας στέλνοντας το μήνυμα ότι έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα με το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα θα αντλήλει 70 δις. ευρώ. Ο ίδιος ανάφερε ότι ακρογωνιαίος λίθος αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις και η δουλειά που έχει γίνει από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την ελληνική κυβέρνηση. « Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κάνετε μεταρρυθμίσεις» ανάφερε για να προσθέσει ότι είναι σημαντική η δουλειά που έχει γίνει με τον «Ηρακλή» στην κατεύθυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενισχύει τις τράπεζες.

Πηγή newsbeast.gr

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version