19.1 C
Serres

Στην Κρήτη ο Ν. Γιατρομανωλάκης – Επισκέφθηκε την Έκθεση «Τα εν οίκω…εν δήμω – Ιστορίες Ζωγραφικής»

Date:

Ολοκληρώθηκε η Εικαστική Έκθεση «Τα εν οίκω…εν δήμω – Ιστορίες Ζωγραφικής», στην οποία για πρώτη φορά 59 εικαστικά έργα από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου εκτέθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Το πρωί του Σαββάτου, στο χώρο της Έκθεσης ξεναγήθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη. Τον υφυπουργό ξενάγησε η επιμελήτρια της Έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη, παρουσία και της αντιδημάρχου Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέας Πλεύρη.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από όσα είδε και την ελπίδα το Ηράκλειο να αποκτήσει σύντομα έναν χώρο όπου θα μπορούν να εκτεθούν ακόμα περισσότερα έργα της σημαντικής συλλογής του Δήμου. Συνολικά υπολογίζεται ότι την Έκθεση επισκέφθηκαν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι από τις 6 έως τις 30 Ιουλίου που διήρκησε.

Στο μεταξύ, ο κ. Γιατρομανωλάκης κατά την επίσκεψη του στα Ανώγεια, επισκέφθηκε τις αίθουσες όπου η δημοτική αρχή έχει προγραμματίσει τη λειτουργία Υφαντικής Σχολής και αφού επιθεώρησε τον χώρο, αναφέρθηκε στο αξιόλογο υλικό ανθρώπινο και τεχνικό που υπάρχει στον Δήμο Ανωγείων, επισημαίνοντας πως μία από τις είκοσι σχολές που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα με βάση την υφαντική, την κεραμική και το ξύλο, με τρεις από αυτές να είναι στην Κρήτη, η μια θα δημιουργηθεί στα Ανώγεια με θέμα την Υφαντική.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων έκανε λόγο για μία ευκαιρία να επανασυνταχθεί ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας που αφορά στην υφαντική τέχνη και τις υφάντρες, τέχνη που ενίσχυσε το οικογενειακό εισόδημα σε πολύ σημαντικό βαθμό και λειτούργησε και ως πρεσβευτής για τον ορεινό δήμο στην υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνο. «Η δημιουργία σχολής υφαντικής τέχνης θα βοηθήσει αφενός να μεταλαμπαδευτεί η γνώση από τις εναπομείνασες υφάντρες στις νέες κοπέλες, αφετέρου να δημιουργηθεί και πάλι ένα νέο οικονομικό πεδίο για το επιχειρείν του τόπου μας. Η δημιουργία της σχολής που θα έχει συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Θεσσαλίας, αφορά σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και στην προσπάθεια μας είχαμε αρωγό το Υπουργείο Πολιτισμού. Είμαστε σίγουροι πως με την είσοδο του 2023 θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και το πρόγραμμα σπουδών για μία σχολή Υφαντικής, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να αξιοποιηθεί όπως και κατά το παρελθόν, όλη η πρώτη ύλη από το ζωικό κεφάλαιο που είναι το μαλλί».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠολιτισμόςΣτην Κρήτη ο Ν. Γιατρομανωλάκης - Επισκέφθηκε την Έκθεση «Τα εν οίκω…εν...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βαλτερό Σερρών: Με Λαμπρότητα και επιτυχία ο εορτασμός της Παναγίας Οικονόμισσας-Λαυριώτισσας

Με Λαμπρότητα και επιτυχία τελέστηκε ο εορτασμός της Παναγίας...

Κέρκυρα: Ιερός ναός της Αγίας Σοφίας και Αγίου Ιωσήφ- Μνημείο ναοδομίας του 19ου αιώνα

Βρίσκεται στην αρχή της οδού Βελισσαρίου, στην καρδιά της...

Ο ρομαντισμός στον κινηματογράφο και 10 θρυλικοί γόηδες – Από τον Ροντόλφο Βαλεντίνο μέχρι τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Ο βασικότερος πυλώνας του παγκόσμιου κινηματογράφου υπήρξε για δεκαετίες,...

Ναός Αγίας Τριάδος Κάτω Θεοδωρακίου Κιλκίς: Ένα διαμάντι για τον θρησκευτικό τουρισμό

Μια κολυμβήθρα ασήκωτη, κατασκευασμένη από πέτρα, μια χρυσοκέντητη εικόνα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα