Στις 31 Ιανουαρίου η συνδεδεμένη ενίσχυση ζαχαρότευτλων – τέλος Φεβρουαρίου η συνδεδεμένη βάμβακος

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προγραμματίζεται να πληρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση των ζαχαρότευτλων, ενώ η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

 

Τις παραπάνω διαβεβαιώσεις έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης σε εκπροσώπους παραγωγών, δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κατά την διάρκεια σχετικής συνάντησης στο υπουργείο στις 21 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως η συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού δεν θα χαθεί για κανέναν βαμβακοπαραγωγό των νομών Έβρου και Ροδόπης.

Στη συνάντηση, στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, καθώς και οι βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Γιώργος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος και Νατάσα Γκαρά, έγινε αναφορά και στις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν σε βαμβάκι, σιτηρά και καπνά, καθώς και στην κτηνοτροφία, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο των παραγωγών να υποστούν μεγάλες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή (βαμβάκι, σιτηρά και καπνά) όσο και στην κτηνοτροφία.

 Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε και, μέχρι το τέλος του 2018, δόθηκαν έκτακτες κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε καπνοπαραγωγούς και αιγοπροβατοτρόφους.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, για το θέμα του βαμβακιού αναζητείται ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης, με την πιο συμφέρουσα λύση για τους αγρότες της περιοχής, που θα εξαρτηθεί και από την έκβαση του αιτήματος στην Ε.Ε. για αποζημίωση από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και είχαν σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής (προσβολές από έντομα και φυτοπαθολογικά αίτια).

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών από την πλευρά τους αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεών τους για την τρέχουσα περίοδο και την έναρξη των εργασιών της προσεχούς καλλιεργητικής χρονιάς.

Από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έγινε αναφορά στις ζημιές που καλύπτονται από τον Οργανισμό, οι οποίες για το 2018 θα αποζημιωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2019.

Αναφορά έγινε, τέλος, από τον υπουργό και στα εγγειοβελτιωτικά έργα που προγραμματίζονται, για την ενίσχυση των υποδομών του αγροτικού τομέα της περιοχής.

 

[agro24.gr]

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *