12.1 C
Serres

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Πώς η παραίτηση Καραμανλή στην Ελλάδα ξεσήκωσε αντι-Ερντογανικό κίνημα στην Τουρκία

Date:

«Πρέπει να είσαι περήφανη που είσαι Ελληνίδα», μου έγραψε ένας Τούρκος φίλος, στέλνοντας μαζί και μία φωτογραφία από τα κομματιασμένα τρένα στα Τέμπη.

«Ωχ», ήταν η πρώτη μου σκέψη.

Ειρωνεύεται το χάλι του ελληνικού σιδηροδρόμου στον 21ο αιώνα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα. Γιατί έτσι μας βλέπουν στην Τουρκία, ως σύγχρονη χώρα που έχει μάλιστα και το αλάθητο. Και γιατί παρόμοια σκωπτικά σχόλια είχα δεχτεί και στην τραγωδία στο Μάτι.

Τουναντίον όμως.

Το εννοούσε ότι πρέπει να είμαι υπερήφανη ως Ελληνίδα, όταν είδα το δεύτερο μήνυμά του: «48.000 νεκροί εδώ και καμία ανάληψη ευθύνης! Απλά σκέφτομαι πραγματικά τι σημαίνει δημοκρατία και νόμοι. Αισθάνομαι τόση λύπη για τη μορφή διακυβέρνησης της χώρας μου…».

Τότε κατάλαβα ότι αναφέρονταν στην παραίτηση του υπουργού Μεταφορών της Ελλάδας και πόσο με/μας θαύμαζαν για αυτό. Δεν ήθελε να συλλυπηθεί, αλλά να χειροκροτήσει το πολιτικό ήθος των Ελλήνων πολιτικών κατ’ αντιδιαστολή με εκείνη των Τούρκων ηγετών σε αντίστοιχη εθνική τραγωδία.

Αρχίζω να κοιτάζω τις ιστοσελίδες των καναλιών και των εφημερίδων στην Τουρκία και το πόσο μεγάλη έκταση είχε λάβει η είδηση της παραίτησης του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή. Μεγαλύτερη κι από την ίδια την είδηση της τραγωδίας.

Ο υπουργός στην Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα με την παραίτησή του: Ρίξτε μια ματιά στην απέναντι ακτή και πάρτε κι εσείς εδώ παράδειγμα (Halk TV)








Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα(Τζουμχουριέτ)

Ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος, Φατίχ Πορτακάλ, διαμαρτύρονταν μέσω twitter ότι κανείς στην Τουρκία δεν ζήτησε ούτε ένα συγγνώμη μετά τους σεισμούς, πόσο μάλλον δεν παραιτήθηκε.

Ο Τούρκος παραγωγός ταινιών και κωμικός, Σαχάν Γκιοκμπακάρ, έγραψε επίσης με ειρωνικό τόνο: «Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 40 άνθρωποι, ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών παραιτήθηκε από σεβασμό προς τους νεκρούς. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους κυβέρνηση έχει η Ελλάδα… Τι σημαίνει παραίτηση; Είναι αυτός ο ευρωπαϊκός τρόπος της συγχώρεσης; Κώστα, υπάρχει μια θάλασσα ανάμεσά μας, ρίξε μια ματιά στην απέναντι όχθη και πάρε έμπνευση».

Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών Καραμανλής μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε τουλάχιστον 38 ανθρώπους στην Ελλάδα (ΝΤV)

Η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών στην Ελλάδα έκανε τα τουρκικά ΜΜΕ και κυρίως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της γείτονος να ξεσηκωθούν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και να ζητήσουν λογαριασμό, γιατί στην Τουρκία δεν υπήρξε καμία παραίτηση για τις 50 χιλιάδες των νεκρών.

Την ώρα που η Άγκυρα συλλυπούνταν την Αθήνα για το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, οι Τούρκοι πολίτες και τα ΜΜΕ επαινούσαν την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Μεταφορών και διαμαρτύρονταν για τους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη για την ολιγωρία τους στους σεισμούς.

Ο τουρκικός είναι ένας λαός που «διψά», ειδικά μετά κι από την πρόσφατη δική του εθνική τραγωδία, για δίκιο, για απόδοση δικαιοσύνης, για ανάληψη ευθύνης, για δικαιώματα, για ισονομία…

Γι’ αυτό και η παραίτηση ενός πολιτικού στην αντίπερα όχθη φάνταξε στα μάτια εδώ. Μπορεί να μην άμβλυνε τον πόνο του ελληνικού, αλλά αποτέλεσε ύψιστο παράδειγμα προς μίμηση για τον τουρκικό λαό.

πηγή ethnos.gr

ΠολιτικήΣύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Πώς η παραίτηση Καραμανλή στην Ελλάδα ξεσήκωσε αντι-Ερντογανικό...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ξεπεράσει τα 3 δισ. η αποκατάσταση των ζημιών των “Daniel” και “Elias”

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης των...

Στ. Κασσελάκης: Μήπως ο Μητσοτάκης να αφήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και να κοιταχτεί στον καθρέφτη του;

«Δυο μήνες μετά το ψήφισμα- κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για...

Κ. Καραμανλής “Σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.”

Σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αναφέρει...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα