13.8 C
Serres

Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών-ΧΙΛΙΑΔΕΣ «ΥΠΟΠΤΑ» ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ

Date:

 Στα σύνορα με την Ελλάδα, σε δύο γειτονικές περιφέρειες της Βουλγαρίας, το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) και τη Στάρα Ζαγόρα, όπου θανατώνονται μαζικά χιλιάδες πουλερικά, έφτασε η γρίπη των πτηνών (Η5Ν8), ενώ στη χώρα μας η μοναδική εμφάνιση κρούσματος αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής γρίπης ήταν σε έναν άγριο κύκνο που βρέθηκε νεκρός στο Δέλτα του Εβρου στις 19 Δεκεμβρίου.

Το ανησυχητικό είναι ότι στη γειτονική χώρα, που κηρύχθηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, έχουν καταγραφεί ήδη 15 εστίες της γρίπης των πτηνών.

Στο Πλόβντιβ, όπου λειτουργούν πολλές μονάδες εκκόλαψης πουλερικών, έχουν θανατωθεί ήδη περίπου 9.000 πτηνά, ενώ στη Στάρα Ζαγόρα, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Γκιόργκι Ράνοβ υπολογίζεται ότι θα θανατωθούν το επόμενο διάστημα πάνω από 15.000 πουλερικά.

Εκτός από τη Βουλγαρία, όπου η νόσος των πτηνών έχει λάβει μαζικές διαστάσεις, στα Βαλκάνια έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Ρουμανία, Σερβία και Κροατία.

Η γρίπη H5N8, η οποία το 2014 είχε προκαλέσει μεγάλες επιδημίες στην Ασία προτού εξαπλωθεί στην Ευρώπη, επανήλθε φέτος το φθινόπωρο σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μεταδίδεται κυρίως με τα αποδημητικά πουλιά.

Σε κάποιες από αυτές μάλιστα έχουν ήδη θανατωθεί χιλιάδες εκτρεφόμενα πουλερικά στην προσπάθεια να αποφευχθεί η επέκτασή της. Τόσο από τα εργαστηριακά ευρήματα στη Βουλγαρία όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκύπτει ότι πρόκειται για τον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο της γρίπης τύπου Α, τον H5N8, που αν και προκαλεί αφανισμό στα πτηνά, είτε πρόκειται για εκτρεφόμενα είτε για ελεύθερα, είναι μάλλον ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

Οπως επεσήμανε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας, με αφορμή και τα εργαστήρια ευρήματα στον βουβόκυκνο (Cygnus Olor) που βρέθηκε νεκρός στο Δέλτα του Εβρου, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 της γρίπης τύπου Α, παρά τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

Απαγορεύσεις

Στη Βουλγαρία για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευτεί από τις Αρχές η παρουσία ή η πρόσβαση στην περιοχή των εστιών ατόμων που έχουν προσβληθεί από την εποχική γρίπη που προσβάλλει τον άνθρωπο και παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας για πιθανές επιπλοκές.








Να σημειωθεί ακόμη ότι ένας διαφορετικός υπότυπος της γρίπης των πουλιών έχει ανιχνευθεί από τα τέλη Νοεμβρίου στη βόρεια Ιαπωνία, όπου έχουν ήδη θανατωθεί μαζικά πάνω από 300.000 κοτόπουλα και πάπιες σε εκτροφεία.

Στη Βουλγαρία, όπου τα πρώτα κρούσματα της γρίπης είχαν εντοπιστεί σε άγρια πουλιά από τον Νοέμβριο, έχει σημάνει συναγερμός μετά την έκταση που πήρε η νόσος, ιδιαίτερα σε περιφέρειες στον Νότο της χώρας. Για τον λόγο αυτό έχει συγκροτηθεί Εθνικό Επιχειρησιακό Αρχηγείο για την αντιμετώπιση της νόσου, στο οποίο συμμετέχουν τα υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων, καθώς και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βουλγαρίας (SANS).

H SANS παρακολουθεί και συγκεντρώνει πληροφορίες για το εάν και πώς εφαρμόζονται σχολαστικά στις περιοχές των εστιών τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Σε σύσκεψη υπό την υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Ανεβα, αποφασίστηκε εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων σε δύο διαφορετικές ζώνες ελέγχου – 3 χλμ. και 10 χλμ. περιμετρικά των εστιών της νόσου.

Τα μολυσμένα πουλερικά πλέον θα θανατώνονται και θα καίγονται ή θα θάβονται επιτόπου και δεν θα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές προκειμένου να αποτεφρωθούν, ενώ απαγορεύεται στις ζώνες αυτές οποιαδήποτε διακίνηση πουλερικών, καθώς και άλλων ζώων ή ζωοτροφών.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε το ψάρεμα σε μία σειρά από υδροβιότοπους της χώρας, όπου διαβιούν μεταναστευτικά πουλιά.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη -και μετά την εμφάνιση του κρούσματος στον Εβρο- η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για την προστασία του πτηνοτροφικού κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τα οικόσιτα πουλερικά ή τις μονάδες ελευθέρας βοσκής απαγορεύτηκε η διατήρησή τους σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.ά.) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από υδροβιότοπους.

ΕΘΝΟΣ

ΥγείαΣυναγερμός για τη γρίπη των πτηνών-ΧΙΛΙΑΔΕΣ «ΥΠΟΠΤΑ» ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα...

Νηστεία: Τι προσφέρει στην υγεία – Πού θέλει προσοχή

Άλλοι νηστεύουν για καθαρά θρησκευτικούς λόγους και άλλοι για...

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο...

Κράμπες στα πόδια: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα υψηλής χοληστερόλης

Το να έχετε υψηλή χοληστερόλη -ή υπερχοληστερολαιμία, όπως είναι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα