8.8 C
Serres

Συνάντηση Σχολείων – Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Date:

Μαθητές και καθηγητές σχολείων από την Ελλάδα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία συμμετέχουν και συζητούν για την Ευρώπη, στην ολοήμερη διεθνική συνάντηση των Σχολείων – Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων, στη Θεσσαλονίκη, από την 1η έως και την 3η Απριλίου, που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το συνέδριο των Σχολείων – Πρέσβεων του ευρωκοινοβουλίου πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσία του διευθυντή των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ΕΕ, ΗΒ και ΗΠΑ, Stephen Clark και άλλων στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τις συμμετέχουσες χώρες.

“Δίνει την ευκαιρία στα σχολεία που συμμετέχουν σε μαθητές και καθηγητές να κάνουν διάφορες δράσεις γνωριμίας με την Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα, μια συζήτηση και δράσεις για τη δημοκρατία, για ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, για το περιβάλλον, για το μέλλον τους” τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και συνέχισε: “Γενικώς, στο θεσμό συμμετέχουν από την Ελλάδα εκατόν έξι σχολεία, φέτος, με πεντακόσιους καθηγητές και χίλιους μαθητές και κάποια από αυτά παίρνουν μέρος, εδώ, στην ημερίδα. Είναι ένα πρόγραμμα πραγματικά ελκυστικό για τα σχολεία γιατί δίνει σε μαθητές και καθηγητές ένα “παράθυρο” στον κόσμο, καθώς θίγει όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία και αναφέρεται σε απαντήσεις που μπορεί να δώσει κανείς, μέσα από κοινές δράσεις, στην Ευρώπη”.

Ο διευθυντής των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ΕΕ, ΗΒ και ΗΠΑ, Stephen Clark επεσήμανε ότι στο θεσμό συμμετέχουν συνολικά χίλια οκτακόσια σχολεία, με δραστηριότητες και σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε: “Οργανώνουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συναντήσεις με μαθητές και καθηγητές, τους παρέχουμε εκπαιδευτικό υλικό για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά. Φέρνουμε, με κάποιο τρόπο, την Ευρώπη μέσα στη διδακτική αίθουσα και οικοδομούμε ένα δίκτυο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών ανάμεσα σε σχολεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης”.

“Πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία” επεσήμανε ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τέοντορ Στόιτσεφ και συνέχισε: “Στην ημερίδα συμμετέχουμε με δύο σχολεία από τη Βουλγαρία, η οποία εκπροσωπείται στο θεσμό με ογδόντα σχολεία. Είναι σημαντικό να ενδυναμώνεται οι δεσμοί των νέων, να έρχονται σε επαφή με τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς, να συζητούν μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους αφορούν, για το κοινό τους μέλλον”.

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου και ώρες 11.00-13.00, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο για δημοσιογράφους, με αντικείμενο «Θέματα και εργαλεία του Ευρωπαϊκού ρεπορτάζ: Πώς μπορώ να ενημερώσω τους πολίτες του τόπου μου». Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στο φουαγιέ του EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκη, ΚΕΔΗΘ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο διευθυντής των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ΕΕ, ΗΒ και ΗΠΑ Stephen Clark ,ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, το στέλεχος του EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκη ΚΕΔΗΘ Κατερίνα Ομουρίδου και η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα ‘Αννα Ευσταθίου.

Την ίδια μέρα, τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις έξι το απόγευμα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συμμετέχει στα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης για τη Simone Veil, που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με δωρεάν είσοδο.

Το Γραφείο του ΕΚ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, αναδεικνύουν στην εκδήλωση την κινηματογραφημένη αυτοβιογραφική μαρτυρία της Simone Veil για το ‘Αουσβιτς. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας “Simone : το Ταξίδι του Αιώνα ” και την επέτειο των 80 χρόνων από τον μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης.

Η Veil ήταν η πρώτη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερασπίστρια της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης, καθώς και των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Γαλλία και ευρύτερα. Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα το φθινόπωρο του 2022, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας Nicolas Eybalin, ο Διευθυντής των Γραφείων Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ΕΕ, ΗΒ και ΗΠΑ Stephen Clark, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Λάζαρος Σεφιχά, ο Λάζαρος Μπουδακίδης εκ μέρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μακροπούλου.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΣυνάντηση Σχολείων - Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καβάλα: Τραυματισμένος ανασύρθηκε περιπατητής από χαράδρα

Ένας 58χρονος Γάλλος περιπατητής τραυματίστηκε μετά από πτώση σε...

Πήλιο και Βόλος επανέρχονται στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Πήλιο και ο Βόλος...

Κομοτηνή: Το Santa Run θα κοκκινίσει και πάλι τους δρόμους της πόλης!

Αγιοβασίληδες θα «πλημμυρίσουν» οι δρόμοι της Κομοτηνής στις 9...

Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Εκτός από το σπουδαίο συγγραφικό έργο του, ο Βασίλης...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα