7.4 C
Serres

Συνάντηση Χατζηδάκη με εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες

Date:

Ανισότητα στις αμοιβές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ατζέντα των συζητήσεων

Με εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες συναντήθηκε χθες (03.06) ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και οι προκλήσεις που αυτές αντιμετωπίζουν.

Λίγο πριν από την κατάθεση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους προβληματισμούς, αλλά και τις προτάσεις γυναικών γύρω από τα θέματα των ανισοτήτων στις αμοιβές, τις δυσκολίες στην επανένταξή τους, μετά την απόκτηση παιδιών, καθώς και τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Όπως τόνισε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, «μετά τις συναντήσεις με παιδιά που δουλεύουν σε delivery και με νέες και νέους εργαζόμενους, είχα σήμερα ακόμα μια ευκαιρία, μαζί με την Μαρία Συρεγγέλα και την Γιάννα Χορμόβα, να συζητήσω με νέες εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες. Να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων στην αγορά εργασίας. Μακριά από τον ξύλινο πολιτικό και συνδικαλιστικό λόγο.

Μιλήσαμε για τα μέτρα του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας, όπως οι γονικές άδειες, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, τις ρυθμίσεις για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Ανάμεσα στα άλλα επιβεβαιώθηκε πως το πιο σημαντικό μέτρο του νομοσχεδίου είναι αυτό που έχω ήδη επισημάνει πολλές φορές: η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας! Όλες οι νέες κοπέλες, με τις οποίες συναντήθηκα σήμερα, μου είπαν ότι, πέρα από τις προβλέψεις της νομοθεσίας, ακόμα πιο σημαντική είναι η εφαρμογή της και η Ψηφιακή Κάρτα είναι κάτι που αναγνωρίστηκε και από τις ίδιες ως μια εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και όλων των άλλων προβλέψεων που σχετίζονται με τη σύμβαση εργασίας ενός εργαζομένου».

Συραγγέλα: Ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας
Από την πλευρά της, η υφυπουργός κ. Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας και η προστασία των δικαιωμάτων τους διαπερνά τη φιλοσοφία, αλλά κυρίως τις δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται άλλωστε και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, μέσα από τις διατάξεις του οποίου προωθούνται ρυθμίσεις για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και τη στήριξη της οικογένειας.

Με τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας, οι γονείς μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, ενώ, με τη θέσπιση της άδειας πατρότητας και της γονικής άδειας για κάθε γονέα, στηρίζουμε ουσιαστικά τη γυναικεία απασχόληση» σημείωσε η κ. Συρεγγέλα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των θέσεων εργασίας, «καθώς το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει απαγόρευση της απόλυσης των εργαζομένων για όσο χρόνο κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Παράλληλα, η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. «Δημιουργούμε ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας στους χώρους εργασίας και προστατεύουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες από μη αποδεκτές συμπεριφορές, πρακτικές και απειλές», κατέληξε.

Τέλος, η κ. Χορμόβα δήλωσε: «Η ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία είναι πρωταρχικός μας στόχος, τον οποίο επιδιώκουμε μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων, από το Δίκτυο Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, αλλά και από την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών. Οι γυναίκες αποτελούν το μισό του πληθυσμού και η πλήρης ενεργοποίησή τους στην αγορά εργασίας δεν μπορεί παρά να μετουσιωθεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ενισχύοντας τις γυναίκες, δεν βελτιώνουμε μόνο τις ζωές τους, στηρίζουμε ταυτόχρονα και την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της».

Πηγή newsbeast.gr

ΠολιτικήΣυνάντηση Χατζηδάκη με εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Δεν θα αποδεχθούμε κανένα τετελεσμένο – Νέες προκλήσεις Καλίν

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε από...

Χρ. Σταϊκούρας: Ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών

«Προχωράμε σε παρεμβάσεις που ενισχύουν την κοινωνία και την...

Γ. Οικονόμου: Τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας χρειάζονται τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα καθορίσει το μέλλον της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα