6.4 C
Serres

Συνέδριο Economist: Ομιλίες Στ. Πέτσα, Αλ. Χαρίτση, Μ. Κατρίνη, Κ. Ζέρβα για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη

Date:

Στον κύκλο συζήτησης του συνεδρίου Economist, με τίτλο «Είναι στο σωστό δρόμο η πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη;» συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. «Δεν σταματάμε όμως μόνο εκεί. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι μόνο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις αλλά και για να μπορέσει να σταθεί όρθια απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Θα πρέπει να ενισχύσουμε λοιπόν την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών» σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως έχουν δοθεί ήδη 280 εκατ. ευρώ στους δήμους, ενώ θα δοθούν άλλα 100 εκατ. προκειμένου να αντιμετωπίσουν ανάγκες όπως η θέρμανση των σχολείων και ο φωτισμός των δρόμων. «Δεν είναι μόνο τα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βοηθούν την ανάπτυξη, ούτε μόνο οι βραχυπρόθεσμες ενέσεις ρευστότητας που επιτρέπουν να έχουμε μια πιο ανθεκτική τοπική κοινωνία. Είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στο νέο εκλογικό νόμο ο οποίος, όπως είπε, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μπορούμε μέσω της κυκλικής οικονομίας να καλύψουμε ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας» ανέφερε από την πλευρά του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, π. υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. «Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των πολιτών προϋποθέτουν την υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία» πρόσθεσε. Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε ακόμη στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία που εκπονήθηκε το 2018 και τους τέσσερις βασικούς άξονες από τους οποίου διέπεται. «Δυστυχώς βλέπουμε ότι η αναπτυξιακή αυτή πολιτική δεν ακολουθήθηκε, ενώ καταργήθηκαν κίνητρα για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία» σημείωσε. Όπως προέβλεψε, η χώρα μας Θα οδηγηθεί στην καύση απορριμμάτων που θα επιφέρουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρέπει» κατέληξε, «να ξαναπιάσουμε το νήμα του σχεδιασμού και της αξιοποίησης των πόρων».


«Έχουμε ήδη καθυστερήσει στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και θα πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση» ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι το 50% των καλλιεργήσιμων εδαφών της γης θα κινδυνεύσει έως το 2050. «Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, έχουμε ταχθεί πολύ έγκαιρα υπέρ ενός συστήματος κυκλικής οικονομίας, δεν αντιμετωπίζουμε την κυκλική οικονομία ως επιβάρυνση. Θα είναι μια ευκαιρία για ενίσχυση και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας μέσα από ανάλογες επενδύσεις» σημείωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα του τίτλου του συνεδρίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. «Σήμερα η χώρα διαθέτει μια συνεκτική μακροπρόθεσμη στρατηγική με διασφαλισμένους πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΣυνέδριο Economist: Ομιλίες Στ. Πέτσα, Αλ. Χαρίτση, Μ. Κατρίνη, Κ. Ζέρβα για...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργικό Συμβούλιο: Κυβερνητικές δράσεις και νομοσχέδια για τη Δημόσια Διοίκηση

Με αντικείμενο την έγκριση νομοσχεδίων και κυβερνητικών δράσεων για...

Ρ. Σβίγκου: Στις δημοκρατίες οι λαοί έχουν την τελευταία λέξη

«Στις Δημοκρατίες, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα,...

Ντόρα Μπακογιάννη για πρωθυπουργία: Θα έλεγα κατηγορηματικά όχι – Είμαι περήφανη για τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Στην πρώτη εκλογή δεν θα κάνουμε προσπάθεια κυβέρνησης», δήλωσε...

Κ. Χατζηδάκης: Σε νέα ψηφιακή εποχή περνά η Επιθεώρηση Εργασίας

Στην ψηφιακή εποχή περνούν οι επιτόπιοι έλεγχοι που πραγματοποιούν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα