-Διαφήμιση-

Συνέλευση Σερρών για το περιβάλλον «Γη & Ελευθερία»: Καταστροφικές για το περιβάλλον οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες

Συνέλευση Σερρών για το περιβάλλον «Γη & Ελευθερία»: Καταστροφικές για το περιβάλλον οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες

Η ανοιχτή σερραϊκή συνέλευση για το περιβάλλον «Γη & Ελευθερία», πραγματοποίησε εξόρμηση στην περιοχή Σιδηροκάστρου/ Σχιστόλιθου την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη.

Περιηγηθήκαμε στις τοποθεσίες όπου έχει ξεκινήσει ήδη η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων και ήρθαμε σε επαφή με κατοίκους της περιοχής. Διαπιστώσαμε το μέγεθος της επέμβασης και της καταστροφής του φυσικού τοπίου, καθώς και την άγνοια της τοπικής κοινωνίας για το έργο, αφού κανένας (ούτε οι εταιρείες, ούτε οι τοπικές αρχές) δεν φρόντισε να ενημερώσει τους κατοίκους.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να ταχθούν κατά των βιομηχανικών ανεμογεννητριών γιατί:

συμβάλλουν μηδαμινά στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί η παραγόμενη από τις α/γ ενέργεια, δεν μπορεί να αποθηκευτεί αλλά διοχετεύεται κατευθείαν στο κεντρικό δίκτυο.

Επειδή όμως η παραγωγή είναι τελείως ασταθής και απρόβλεπτη (λόγω των ανέμων) δημιουργούνται προβλήματα στο δίκτυο το οποίο απαιτεί σταθερή ροή.

Για να υπάρξει ασφαλής ένταξη της αιολικής ενέργειας στο δίκτυο, απαιτείται υποστήριξη αντίστοιχης ισχύος, από μονάδες παραγωγής συμβατικής ενέργειας οι οποίες θα λειτουργούν όταν δεν υπάρχουν άνεμοι.

Συνεπώς η αιολική ενέργεια σημαίνει αύξηση των αναγκών για συμβατική ενέργεια. Παρομοίως, όταν υπάρχει πλεόνασμα αιολικής ενέργειας το οποίο δεν καταναλώνεται αμέσως, αυτό θα «πετιέται».

Η εγκατάσταση τους είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τους ανθρώπους καθώς απαιτεί:

  • Εκσκαφή και ισοπέδωση βουνοκορφών και πλαγιών.

  • Χρήση εκατοντάδων κυβικών μπετόν για μία μόνο βάση α/γ.

  • Διάνοιξη μεγάλων δρόμων σε δημόσιες δασικές εκτάσεις.

  • Εγκατάσταση χιλιάδων χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.

Όλα τα παραπάνω επιφέρουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε έναν τόπο και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για καταστροφές όπως διάβρωση του εδάφους και πλημμύρες.
Το μοναδικό κέρδος από τις α/γ το έχουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι οι οποίοι τις κατασκευάζουν και τις εγκαθιστούν, καθώς τα τελευταία χρόνια προβλέπονται μεγάλες επιδοτήσεις από την Ε.Ε.

Αυτές τις επιδοτήσεις καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι εμείς από την τσέπη μας, μέσα από το ειδικό τέλος ΑΠΕ στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και τις οικονομικές δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας όπως την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, τον τουρισμό.

Συνεπώς η βιομηχανική αιολική ενέργεια και οι βιομηχανικές ΑΠΕ γενικότερα, δεν έχουν κανένα όφελος για την κοινωνία και το περιβάλλον παρά μόνο ζημιά.

Συνέλευση Σερρών για το περιβάλλον
«Γη & Ελευθερία»

-Διαφήμιση-Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version