Συρίγος: Θα υπάρχει κατάλογος κυρώσεων στην Τουρκία – Δεν ξέρω πόσο εύκολη θα είναι η αυτόματη ενεργοποίησή τουΣτο συμβολισμό της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στη χώρα μας την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιούνται διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρθηκε μιλώντας στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης και την εκπομπή “Check in στα γεγονότα” o Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

 

 

“Αν δούμε τι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό θα διαπιστώσουμε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Πομπέο που γίνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είχε προηγηθεί μάλιστα και επίσκεψή του στην Κύπρο η οποία επίσης ενόχλησε την Τουρκία. Αυτό δείχνει ότι μία κατάσταση η οποία έχει παγιωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1964 μέχρι και το 2016, αλλάζει. Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν σαφώς φιλοτουρκική. Ήταν μία ευμενής ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας. Αυτό αρχίζει να αλλάζει από το 2016 οπότε και γίνεται το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αυτό επιβεβαιώνεται, ειδικά τον τελευταίο καιρό, με τις συχνές αναφορές της Αμερικής σε θέματα στα οποία στο παρελθόν απέφευγε να αναφερθεί, όπου τάχθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη κρίση με το Ορούτς Ρέις που ήταν πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα πάνω από 35 ημέρες. Είναι σαφές ότι έχουμε αλλαγή του σκηνικού” σημείωσε ο γνωστός διεθνολόγος.

Ερωτηθείς για την επιλογή της Θεσσαλονίκης και της Σούδας ως σταθμών της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα ο κ. Συρίγος σχολίασε: “Η επιλογή αυτή δείχνει καθαρά πώς βλέπει επιχειρησιακά το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από το 1999 λόγω του Κοσσυφοπεδίου είναι βασικό λιμάνι και για τον νότο και για τις ΗΠΑ. Τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί και η Αλεξανδρούπολη αλλά η Θεσσαλονίκη είναι διαχρονικά ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι για τις ΗΠΑ, όπως στρατηγικής σημασίας λιμάνι είναι και η Σούδα. Οι Αμερικάνοι τη χρησιμοποιούν 70 χρόνια τώρα και δεν τους έχει “προδώσει” εν αντιθέσει με άλλες βάσεις που είναι στην Τουρκία. Η βάση Ιντσιρλίκ για παράδειγμα όπου οι Τούρκοι έχουν αρνηθεί κατά καιρούς τη χρήση της για νατοϊκούς σκοπούς”.

 

Σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες όπως αυτή στο Καστελόριζο, αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για Αθήνα και Λευκωσία, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε: “Η κίνηση στο Καστελόριζο πιθανότητα έγινε από ιδιώτες, δεν μπορούμε να τη μεταφέρουμε στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Ενοχλεί βεβαίως πάρα πολύ αλλά δεν είναι αυτό το μείζον για ‘μένα. Μείζον είναι ότι η Τουρκία επιλέγει μία ρητορική που εντοπίζει το σημείο αναφοράς την αποστρατιωτικοποίηση των ανατολικών νησιών του αιγαίου.Ένα θέμα που δεν το συζητάει η Ελλάδα. Εάν η Τουρκία το βγάλει στην επιφάνεια και το εντάξει στις διερευνητικές συνομιλίες σημαίνει ότι πρόθεση της είναι οι συνομιλίες να έχουν προσχηματικό χαρακτήρα. Διότι ξέρει ότι η ελληνική αντίδραση θα είναι κατηγορηματική”.


Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε και στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που επιθυμεί η Ελλάδα να υπάρχουν στο τραπέζι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. “Θα υπάρχει κατάλογος κυρώσεων, αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολη θα είναι η αυτόματη ενεργοποίησή του” σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Το κρίσιμο σημείο είναι να υπάρχει κατάλογος κυρώσεων. Γύρω από αυτό το θέμα γίνεται μία μεγάλη διαμάχη. Από τη μία πλευρά είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και από την άλλη πλευρά είναι η Ισπανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία. Κάπου στη μέση- περισσότερο προς τη άλλη μεριά- κινείται και Γερμανία. Είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά έτσι είναι οι όροι υπό τους οποίους λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται ομοφωνία σε αυτές τις περιπτώσεις”.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *