12.2 C
Serres

Τ. Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία καλείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα

Date:

Η τελευταία επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στην Άγκυρα παρήγαγε περισσότερα αποτελέσματα από εκείνα που αναμένονταν» αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, εξηγώντας πως μπορεί «ο επιταχυντής να ήταν η προσβλητική συμπεριφορά της τουρκικής προεδρίας απέναντι στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όμως το πλαίσιο που καθορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου δεν άφηνε περιθώρια ελιγμών».

Η επίσκεψη Μισέλ, Φον Ντερ Λάιεν, γράφει ο κ. Χατζηβασιλείου, κατέστησε σαφές στην Τουρκία πως «τα δώρα και οι παροχές της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα ανοίξουν μόνον εφόσον η ίδια απέχει από προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου», ενώ σημειώνει πως υπάρχουν δύο παρατηρήσεις – παρεξηγήσεις: «Πρώτον, η Τουρκία λανθασμένα διαχωρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο από την ΕΕ» καθώς αρνείται να αντιληφθεί πως οι δυο χώρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι «η Τουρκία εκλαμβάνει τα μηνύματα της Ευρώπης ως μηνύματα διαμαρτυρίας της Αθήνας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί να τα αξιολογεί στις πραγματικές (μεγάλες) διαστάσεις τους».

Ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει πως η συμμετοχή Μπάιντεν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς «Οι δυο πόλοι του δυτικού κόσμου αποκτούν κοινό βηματισμό απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, έστω και με καθυστέρηση», ενώ σημειώνει πως οι γείτονες εκτιμούν πως με το όραμα του νέου καναλιού που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου «θα απαλλαγούν από τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936. Προφανώς παραβλέπουν ότι οι μονομερείς ενέργειες σε βάρος του Μοντρέ αναμφίβολα θα πλήξουν περισσότερο την εικόνα της Τουρκίας».

«Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της ως μεγάλη δύναμη με ισχυρή επιρροή στην περιφέρειά της. Δυστυχώς, όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι ο σεβασμός και η αναγνώριση προς μια χώρα δεν κερδίζονται έτσι απλά, επειδή η ίδια εκλαμβάνει το ρόλο της ως οιονεί «αυτοκρατορικό». Όσο οι γείτονες επιμένουν στον αναθεωρητισμό και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τόσο θα απομακρύνονται από την ίδια τη γειτονιά τους» συνεχίζει ο κ. Χατζηβασιλείου.


Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τονίζει πως η γειτονική χώρα: «καλείται να αποδεχθεί το πλαίσιο της συνεννόησης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις στον πολιτισμένο κόσμο, δηλαδή το διεθνές δίκαιο. Από την πλευρά της, η Ελλάδα ορθώς εμμένει στην εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Όπως ορθώς εμμένει και στη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι οι ενδεδειγμένοι. Ναι, οι αποκλίσεις μας είναι μεγάλες. Αλλά η δύσκολη εξεύρεση των συγκλίσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συζήτηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η υπό όρους επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα συνιστά κίνηση αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλεί. Έχει πίστη στις θέσεις της. Και, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Τουρκία έχει πλήρως αντιληφθεί την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μας. Θα ήταν προς όφελος της περιοχής να αντιληφθεί και τη γενικότερη πραγματικότητα».

Πηγή φωτογραφίας: @tasos_chatziv

πηγή ΑΠΕΜΠΕ

ΠολιτικήΤ. Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία καλείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στις Βρυξέλλες ο Κ.Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση...

Δ. Τζανακόπουλος: Το όνομα Μητσοτάκη είναι συνώνυμο του πελατειακού κράτους

Σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ –...

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επανεκκίνηση σιδηρόδρομου με τη μέγιστη ασφάλεια

Συνέντευξη με αφορμή την επανεκκίνηση του Σιδηρόδρομου παραχώρησε σήμερα,...

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

Είκοσι εννέα ελληνικές αρχαιότητες, προϊόντα λαθρανασκαφών από τη Μακεδονία,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα