30 C
Serres

«ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ» -Διάλεξη του Γεωργίου Τάτσιου στο Γυμνάσιο Κοίμησης

Date:

Μια διάλεξη σε μαθητές ΠΑΝΤΑ αποτελεί ΠΡΟΚΛΗΣΗ και πρέπει να γίνεται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αυριανούς ΠΟΛΙΤΕΣ της Πατρίδας μας. Το θέμα της εισήγησής μου στην ημερίδα της 12ης Φεβ. 2020 στο Γυμνάσιο της Κοίμησης ήταν “ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ”.

 

Στόχος μου ήταν να κεντρίσω το ενδιαφέρον των μαθητών. ΧΡΕΟΣ μου ήταν να τους κάνω ΚΟΙΝΩΝΟΥΣ της ένδοξης Ιστορίας της περιοχής που διαμένουν και να σκεφτούν ΠΩΣ μπορούν να την προσεγγίσουν, ώστε να αποφέρει ποικίλα οφέλη στην σημερινή τοπική κοινωνία.

Η Ιστορία των χωριών του Μπέλλες ξεκινάει από τον 19ο αιώνα π.Χ όταν έγινε μετακίνηση πληθυσμών από την Λήμνο προς την Σιντική.

Συνεχίζει με την ίδρυση της αρχαίας Ηράκλειας Σιντικής και αφού τελείωσε η κυριαρχία των Ρωμαίων έρχεται η Μάχη στο Κλειδί (1014) όπου ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος κατατρόπωσε τους Βουλγάρους.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην επιρροή του Μελενίκου στα χωριά που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του Μπέλλες (σήμερα Βουλγαρία). Αναφέρθηκε το έργο σημαντικών προωπικοτήτων όπως του Πολυζωίδη (το σύμβολο της Δικαστικής Ανεξαρτησίας) και του Παλατίδη (ιατρός-ευεργέτης). Αναφέρθηκαν στοιχεία οργανωτικά (ΚΟΙΝΟΝ ΤΟΥ ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ) και επαγγελματικά (καλλιέργεια αμπελιών).

 

panorama Belles

Την σκυτάλη πήρε ο Μακεδονικός Αγώνας και οι καπετάνιοι της περιοχής (Στέργιος Βλάχβεης από Ηράκλεια και Χατζηπανταζής από Σκοτούσσα).

Έγινε ιδιαίτερη μνεία στο μόρφωμα Γλωσσών που δημιουργήθηκε για να μπορέσουν να συνεννοούνται Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι, Αλβανοί και Ρουμάνοι που κατοικούσαν την περιοχή (πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας). Περιγράφησαν γεγονότα από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο που σημάδεψαν την περιοχή και καθόρισαν τα χαρακτηριστικά της.

Αντικείμενο συζήτησης απετέλεσε η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της περιοχής λόγω της έλευσης προσφύγων από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη.


Ξαφνικά τα χωριά του Μπέλλες απέκτησαν πληθυσμό με μεγάλη ποικιλία στην Λαογραφία αλλά και αρκετά προβλήματα σε ότι αφορά την προσαρμογή των προσφύγων (παρότι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ).

Η ιστορική αναδρομή των γεγονότων της περιοχής έκλεισε με την Μάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941), όπου η ΨΥΧΗ των Ελλήνων νίκησε το γερμανικό ατσάλι.

Μνημονεύτηκαν ΗΡΩΕΣ όπως ο Ανωπορογιώτης Δημήτριος Ίτσιος, αλλά και ο Διοικητής του Ρούπελ Γεώργιος Δουράτσος.
Το νοητό ταξίδι στην Ιστορία της περιοχής διαδέχθηκε η αναζήτηση των στοιχείων που δύνανται να βοηθήσουν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ευρύτερης περιοχής. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του Μπέλλες εντοπίζονται στην Οικολογία, στην Ιστορία, στον Αθλητισμό, στον Θρησκευτικό και Ιαματικό τουρισμό.

Στην Ελλάδα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη τα χωριά του Μπέλλες έχουν να αναδείξουν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, ο Αναστάσιος Παλατίδης, η Φωτεινή Αλατά, ο Στέργιος Βλάχβεης, ο Χατζηπανταζής, ο Δημήτριος Ίτσιος και ο Γεώργιος Κατσάνης. Είναι τα ΠΡΟΤΥΠΑ που πρέπει να προβάλλονται στους νέους μας!

Στην διάλεξη παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ.Κουτσάκης Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κοίμησης κ.Ατλάσης Άγγελος και εκπαιδευτικοί από γειτονικά σχολεία.

 

Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος
τ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

 

Πολιτισμός«ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ» -Διάλεξη του Γεωργίου Τάτσιου στο Γυμνάσιο Κοίμησης

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Γιώργος Λαζόγκας σε...

Scorpions και Alice Cooper: Οι δύο μύθοι της ροκ στη σκηνή του ΟΑΚΑ

Scorpions και Alice Cooper θα δώσουν το καλοκαίρι συναυλία...

Δύο νέες τοιχογραφίες από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες...

Βραβεία «YouSmileAwards» από το Χαμόγελο του Παιδιού

Μαθητές από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν για πρωτοβουλίες τις...