16.5 C
Serres

Τα σχέδια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το «άλμα του βατράχου»

Date:

Προσπάθειες για τη γεφύρωση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις επιχειρηματικές ανάγκες με σκοπό τη δημιουργία συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά, που θα αντιμετωπίζουν κοινωνικές ή άλλες προκλήσεις, καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τη λειτουργία του One Stop Liaison Office, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναζητούνται καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε οικοσυστήματα καινοτομίας του εξωτερικού ώστε η Κεντρική Μακεδονία να καταφέρει το «άλμα του βατράχου», το σενάριο που έχει αναπτυχθεί για την ερχόμενη δεκαετία και προβλέπει τη βελτίωση της θέσης της περιφέρειας στην καινοτομία με γρήγορες κινήσεις, υπερπηδώντας εμπόδια.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Μαντζανάκης, τεχνικός υπεύθυνος του One Stop Liaison Office, στη Βαρκελώνη, η ιατρική κοινότητα και οι φαρμακευτικές εταιρείες αναζητούν τρόπους για να ανακουφίσουν τους ασθενείς από τον χρόνιο πόνο. Η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια την ένταση του πόνου και για τον λόγο αυτό στρέφονται πια σε ψηφιακές συσκευές και τεχνολογίες παρακολούθησης των επιπέδων του. Μέσω αυτών, οι ασθενείς θα επικοινωνούν καλύτερα με τους γιατρούς και εκείνοι θα μπορούν να προσδιορίσουν το κατάλληλο φαρμακευτικό σχήμα.

Τα σχέδια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το «άλμα του βατράχου»

Αρκετά βορειότερα στον ευρωπαϊκό χώρο, η πόλη του Άμστερνταμ αναζητά τεχνολογίες για να αποθηκεύει τη θερμότητα από τα επιφανειακά νερά, τον αέρα, το χώμα ή τα τούβλα. Στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Δήμος Σόφιας από τη Βουλγαρία διενεργεί διαγωνισμό, μέσω του οποίου ορίζει μια πρόκληση, για παράδειγμα την επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης και ανακοινώνει ότι θα βραβεύσει την καλύτερη τεχνολογική λύση μέσω της οποίας θα συγκεντρώνονται δεδομένα διαθεσιμότητας στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο.








«Κοινός παρονομαστής των παραπάνω καλών πρακτικών είναι η γεφύρωση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις επιχειρηματικές ανάγκες και η δημιουργία τεχνολογικών λύσεων προσαρμοσμένων στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει κάθε περιοχή» εξηγεί ο κ. Μαντζανάκης. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα παράγουν μεν έρευνα, ωστόσο αυτή δεν οδηγεί πάντα στην δημιουργία προϊόντων στην αγορά, για διάφορους λόγους.

«Αντί λοιπόν να συζητά μια εταιρεία με ένα ερευνητικό κέντρο, γίνεται προσπάθεια είτε να διατυπώνονται προκλήσεις (κοινωνικές, τεχνολογικές, ιατρικές) από συγκεκριμένους φορείς όπως οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι εταιρείες ή άλλοι φορείς και να προσπαθούν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα να βρουν λύσεις, είτε να διενεργούνται διαγωνισμοί μέσω των οποίων θα βραβεύονται και θα επιλέγονται οι τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσονται» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες

Σύμφωνα με το One Stop Liaison Office, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανήκει στις Περιφέρειες Μέτριας Καινοτομίας της ΕΕ27, καταλαμβάνοντας την 9η θέση ανάμεσα στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες 2014 – 2021 και την 158η θέση μεταξύ των 240 ευρωπαϊκών περιφερειών, με τις επιδόσεις της στην καινοτομία να αυξάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατά 30%. (Regional Innovation Scoreboard 2021, σελ.38, Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Επόμενος στόχος είναι η βελτίωση της κατάστασης στην Κεντρική Μακεδονία ειδικά σε συγκεκριμένους «σκληρούς» δείκτες καινοτομίας, όπως οι πατέντες και οι εταιρείες startup, spin off και scale up. Τέτοιοι δείκτες είναι ενδεικτικοί της προοπτικής που μπορεί να υπάρχει στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας σε βάθος χρόνου.

Δύσκολο αλλά εφικτό το «άλμα του βατράχου»

Ο κ. Μαντζανάκης επισημαίνει ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αναπτυχθεί τέσσερα σενάρια που θα καθορίσουν το μέλλον της καινοτομίας την ερχόμενη δεκαετία, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Ανάμεσά τους ο ίδιος ξεχωρίζει το «άλμα του βατράχου». «Είναι ένα σενάριο αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί, όμως είναι εφικτό, αν όχι ως το 2030 ίσως λίγο αργότερα. Ο μόνος, άλλωστε, τρόπος για να φτάσουν η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία στη θέση των οικοσυστημάτων της Βαρκελώνης, του Μιλάνου και του Μονάχου είναι να γίνουν άλματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία συστημάτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας» προσθέτει.

ΕλλάδαΤοπική ΑυτοδιοίκησηΤα σχέδια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το «άλμα του βατράχου»

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Δενδροφυτεύσεις σε δύο λόφους του Αλίμου χάρη στην πρωτοβουλία «75UN – 75 Trees UNAI SDG7»

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «75UN – 75 Trees UNAI...

Οδηγίες του ΥΠΕΣ στους δημάρχους για τα ΚΕΠ

Οδηγίες για τη λειτουργία και οργάνωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης...

Συνελήφθη τη νύχτα ο Αχιλλέας Μπέος, αλλά αφέθηκε ελεύθερος- Κατατέθηκε μήνυση από δημοτικό σύμβουλο

Στη σύλληψη του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου προχώρησαν αργά...

Τα πλάνα της διοίκησης Αγγελούδη για τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια σε όλη την πόλη

Με τις παρεμβάσεις στον άξονα της Αριστοτέλους και στο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα