Τα τρία λάθη του λέοντα της Αμφίπολης ΣερρώνΟ Λέων της Αμφίπολης είναι έργο επιτάφιας πλαστικής μνημείο πολεμικής δόξας και πράξης

Σύμφωνα με την σελίδα ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ), το γλυπτό, αποτελούταν από ξεχωριστά κομμάτια που βρέθηκαν το 1912.

Το 1922 αποκαλύφθηκε η βάση του μνημείου πάνω στην οποία αναστηλώθηκε το 1936, αφού πρώτα κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο γύψινο μοντέλο.

Την ανασυναρμολόγηση του Λέοντα ανέλαβε ο Έλληνας γλύπτης Ανδρέας Παναγιωτάκης, ο οποίος για την εξυπηρέτηση των εργασιών, κατασκεύασε αρχικά ένα ακριβές γύψινο αντίγραφο σε πραγματικό μέγεθος.

Η ομάδα του Παναγιωτάκη είχε στη διάθεσή της μόνο εννέα συνεχόμενα κομμάτια του γλυπτού. Έτσι, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τσιμέντο για να συμπληρώσουν όσα έλειπαν.

Κατά την ανασυναρμολόγηση έγιναν τρία λάθη.

 


  • Οι τεχνίτες δεν κατάλαβαν ότι έλειπε μια στενή λωρίδα από το λαιμό του λιονταριού, με αποτέλεσμα η ένωση του κεφαλιού με το λαιμό να είναι χοντροκομμένη.

  • Το δεύτερο λάθος ήταν ότι συμπέραναν πως τα μάτια του λιονταριού ήταν μαρμάρινα και τα «γέμισαν» με τσιμέντο, ενώ το αρχικό γλυπτό είχε μέταλλο ή πέτρα άλλου χρώματος.

  • Το τρίτο και σημαντικότερο λάθος της ανακατασκευής είναι η τοποθέτηση του λιονταριού στο σημείο όπου είχε βρεθεί αρχικά ένα κομμάτι της βάσης του.

Οι αρχαιολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι ο Λέων της Αμφίπολης κατά την αρχαιότητα, ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του λόφου Καστά.

Views: 56

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *