17 C
Serres

Τέμπη: Τα 5 λεπτά που θα μπορέσουν να αποτρέψουν την τραγωδία – Τι “έδειχνε” η κονσόλα στον σταθμάρχη

Date:

Νέες αποκαλύψεις για τα τελευταία κρίσιμα λεπτά πριν από την μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από την αυτοψία στην κονσόλα που αλλάζουν τα κλειδιά στον σταθμό του ΟΣΕ στην Λάρισα, προέκυψε ότι 59χρονος σταθμάρχης είχε στη διάθεσή του πέντε λεπτά για να αποτρέψει την μοιραία σύγκρουση και να σωθούν 57 ζωές.

Με το που πήρε το επιβατικό τρένο την λάθος τροχιά, ο σταθμάρχης μπορούσε για 5 λεπτά να δει στην κονσόλα του Σταθμαρχείου ότι το τρένο έχει μπει στις ράγες της καθόδου. Στην συνέχεια η κονσόλα δεν παρέχει τη δυνατότητα στον Σταθμάρχη να δει προς τα πού κινείται το τρένο.

Ο σταθμάρχης ανέλαβε καθήκοντα μια εβδομάδα πριν το μοιραίο δυστύχημα

Στις 23 Ιανουαρίου 2023 ο 59χρονος σταθμάρχης βγάζει με το κινητό του selfie ανάμεσα έξι πολύ νεότερης ηλικίας συναδέλφους του. Είναι η ημέρα που όλοι τους είχαν πάρει την πιστοποίηση μετά της εξάμηνη εκπαίδευσή τους και θα αναλάμβαναν τα πόστα τους. Από εκείνη την ημέρα, ο 59χρονος αναλαμβάνει σταθμάρχης και 37 ημέρες αργότερα, με υπαιτιότητά του, γίνεται το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Ο 59χρονος εργαζόταν στον ΟΣΕ ως αχθοφόρος, αλλά την περίοδο 2012-2013 στο πλαίσιο προγράμματος εξυγίανσης του οργανισμού μετατάχθηκε στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, όπου εργαζόταν και η γυναίκα του.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, τον Ιούνιο του 2022 με τον νόμο 3891 περί κινητικότητας επέστρεψε στον ΟΣΕ με προσωποπαγή θέση σταθμάρχη. Η απόφαση της μετάταξης δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 30 Ιουνίου 2022. Η απόφαση ελήφθη από τον τότε πρόεδρο του ΟΣΕ 13 ημέρες πριν την δημοσίευση του ΦΕΚ στις 14 Ιουνίου 2022. Στην απόφαση μνημονεύεται ότι ο 59χρονος μετατάσσεται σε κενή οργανική θέση του Κλάδου Κυκλοφορίας με την ειδικότητα ΔΕ Σταθμάρχών. Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο 59χρονος δεν είχε ξεκινήσει καν την εκπαίδευσή του ως σταθμάρχης, εκπαίδευση που αρχίζει τον Αύγουστο του 2022. Φαίνεται λοιπόν ότι η θέση του 59χρονου στον ΟΣΕ είχε προαποφασιστεί το καλοκαίρι του 2022, όταν στην τελευταία προκήρυξη για την κλήρωση οργανικών θέσεων σταθμαρχών στον ΟΣΕ τον Νοέμβριο του 2022, αναγραφόταν ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε ηλικία τα 42 έτη.

Τον Αύγουστο του 2022 αρχίζει την εξάμηνη εκπαίδευση και τέλη Ιανουαρίου δίνει εξετάσεις και παίρνει την πιστοποίηση.


Ο 59χρονος είχε εργαστεί στο κρίσιμο πόστο της Λάρισας μόλις μία εβδομάδα

  • Στις 26 Ιανουαρίου 2023, ο 59χρονος αρχίζει εργασίες στον σταθμό της Λάρισας έχοντας όμως δίπλα του έναν παλιό συνάδελφο για να μάθει τα κατατόπια. Στην Λάρισα ως μαθητευόμενος έκατσε έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.
  • Από 1 έως 14 Φεβρουαρίου 2023 πηγαίνει μόνος στον μικρό σταθμό της Καλαμπάκας, σε πόστο χωρίς απαιτήσεις.
  • Από 21 έως 22 Φεβρουαρίου 2023 έστειλαν τον 59χρονο στον σταθμό Νέων Πόρων.

«Δεν τον εμπιστευόμουν» λέει συνάδελφός του

«Έφυγε μετάταξη, πήγε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και γύρισε ξανά πριν κανένα εξάμηνο στο ΟΣΕ, για να γίνει σταθμάρχης. Συγκεκριμένα επειδή τον έχω θάρρος, του λέω: “Πού πας; Τι σταθμάρχης θες να γίνεις εσύ; 58, 60 χρονών πόσο είσαι;”» λέει συνάδελφος του 59χρονου.

Και συμπλήρωσε: «Εγώ του είπα “είσαι έτοιμος;” και μου απάντησε “έτοιμος είμαι” (σ.σ. για να αναλάβει τον σταθμό της Λάρισας). Εγώ δεν τον εμπιστευόμουνα. Δηλαδή κάτσε ακόμα δεν ήρθες θα μπεις στην Λάρισα να δουλέψεις; Αν ήμουν προϊστάμενος δεν θα τον έβαζα. Καλά ήταν στην Καλαμπάκα. Δεν ήταν σταθμάρχης να πάει στα βαθιά μέσα».

Ο βοηθός του σταθμάρχη είχε φύγει την στιγμή του δυστυχήματος

Ο 59χρονος σταθμάρχης στη Λάρισα, είχε και βοηθό στην βάρδια του, όχι όμως τη μοιραία στιγμή του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, επειδή ο σταθμάρχης είχε λίγο καιρό σε αυτήν την θέση, υπήρχε και ένας δεύτερος σταθμάρχης για βοήθεια. Αυτός είναι εκεί από το πρωί έως τις 11 το βράδυ οπότε και μειώνονται τα δρομολόγια και δεν έχει κίνηση. Όμως το μοιραίο τρένο καθυστέρησε και πέρασε μετά τις 11 το βράδυ, οπότε ο σταθμάρχης εκείνη τη στιγμή ήταν μόνος του να διαχειριστεί την κατάσταση.

πηγή enikos.gr

ΕλλάδαΤέμπη: Τα 5 λεπτά που θα μπορέσουν να αποτρέψουν την τραγωδία –...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τέσσερις αίθουσες κλειστές στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών – Η υγρασία τρώει το ιστορικό κτίριο -video

Το ιστορικό 3ο Γυμνάσιο της πόλης των Σερρών αντιμετωπίζει...

Άρχισε η βαθμολόγηση των απαντητικών φύλλων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Την έναρξη της διαδικασίας βαθμολόγησης των απαντητικών φύλλων των...

Σταματούν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Με κοινή ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών των Δραματικών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα