15.8 C
Serres

Τεράστια η καταστροφή στα δάση της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και Κιλκίς από το φλοιοκτόνο έντομο

Date:

Τεράστια ζημιά στα δάση της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας έχει προκαλέσει το έντομο «Tomicus piniperda», το οποίο κατατρώει το φλοιό των δέντρων και τα ξεραίνει.

 

Η καταστροφή εξελίχθηκε ταχύτατα το τελευταίο διάστημα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ-Σου, όπου σύμφωνα με ειδικούς έχει αποκτήσει τη μορφή επιδημίας. Επίσης, τεράστιο είναι το πρόβλημα και στα δάση της επαρχίας Λαγκαδά, καθώς και σε μεγάλες δασικές εκτάσεις των νομών Κιλκίς και Σερρών.

 

 

 

 

 

Ειδικότερα, στο Σέιχ-Σου έχουν ξεραθεί δέντρα σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες τόνοι ξύλου έχουν κοπεί ήδη από τα δάση της επαρχίας Λαγκαδά και άλλοι 120.000 τόνοι από δασικές εκτάσεις του Κιλκίς.








Μιλώντας στο ethnos.gr ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Παναγιώτης Κυριακίδης, ανέφερε ότι το έντομο προκαλεί ανάλογα προβλήματα σχεδόν κάθε άνοιξη, ωστόσο, φέτος ειδικά για το δάσος του Σέιχ-Σου έκανε λόγο για επιδημία.

«Το πρόβλημα δεν συναντάται μόνο στη χώρα μας. Είναι πανευρωπαϊκό και συναντάται κάθε άνοιξη. Ωστόσο, φέτος έχουμε επιδημία. Ό,τι ζημιά ήταν να γίνει για φέτος, έγινε, αφού το έντομο κατατρώει τον φλοιό των δέντρων, όταν είναι σκουλήκι. Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα ξεκινήσει η κοπή των ξερών δέντρων στο Σέιχ-Σου», ανέφερε ο κ. Κυριακίδης.

 

Ευπαθές το Σέιχ-Σου

Δασολόγοι ανέφεραν στο ethnos.gr ότι, αν και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης δίνει μεγάλη προσοχή στο Σέιχ-Σου, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι ένα υγιές δάσος, ωστόσο, παρουσιάζει τεράστια ευπάθεια. Αυτό συμβαίνει, διότι πρόκειται για ένα τεχνητό δάσος, αφού δημιουργήθηκε από αναδασώσεις πριν αλλά και μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997 και όλα τα τεχνητά δάση είναι περισσότερο ευπαθή.

Έτσι, το ξυλοφάγο έντομο «Tomicus piniperda», το οποίο περιλαμβάνεται στην πανίδα του Σέιχ-Σου, προσέβαλλε ευκολότερα τα δέντρα και άρχισε να κατατρώει το φλοιό τους. Μάλιστα, επειδή το έντομο κατατρώει το φλοιό από την εσωτερική πλευρά των δέντρων, δεν γίνεται εύκολα ορατή η καταστροφή, παρά μόνο όταν αυτή ολοκληρωθεί και ξεραθεί το δέντρο.

Την περίοδο αναπαραγωγής του εντόμου και ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν, υπάρχει ταχύτατη εξάπλωση. Δεν υπάρχει η δυνατότητα καταπολέμησης του εντόμου με χημικά μέσα (αεροψεκασμούς) και η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η κοπή των ξερών δέντρων.

ΕλλάδαΤεράστια η καταστροφή στα δάση της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και Κιλκίς από...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κατάρριψη UAV από τη φρεγάτα ΥΔΡΑ στον Κόλπο του Άντεν

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα τις πρωινές...

Που θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το φετινό Πάσχα- Οι top προορισμοί

Γεμάτες πτήσεις, αυξημένη επιβατική κίνηση σε όλο το δίκτυο...

Θεσσαλονίκη: Όρμησε για να χτυπήσει τη σύζυγό του επειδή ζήτησε 20 ευρώ- Επίθεση και στον 13χρονο

Ο άντρας εμφανίστηκε προκλητικός στο δικαστήριο - «Και εγώ...

Πέλλα: Σοκάρει ο 14χρονος μαθητής – “Πριν σβήσει το τσιγάρο στο μάγουλό μου, προσπάθησε να με πνίξει με τη ζακέτα μου”

Ένα αδιανόητο περιστατικό bullying σημειώθηκε στην Πέλλα και συγκεκριμένα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα