18.2 C
Serres

Θανάσης Πετρίδης: Σερραίος γιατρός επικεφαλής της νευροχειρουργικής αγγείων σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Γερμανία

Date:

Τον πρωτοσυνάντησα στα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ντίσελντορφ το 2015, ένας Έλληνας και Σερραίος χειρουργός στην κεφαλή της νευροχειρουργικής. Άνθρωπος σεμνός, απλός, ευαίσθητος, πιστός στο λειτούργημα του, λάτρης της φιλοσοφίας και της ποίησης.

 

Από τη συνέντευξή του στην Μιμίκα Τόσιου

 

 

 

Εργαζόμουν στους ίδιους χώρους, στο τμήμα της αποστείρωσης και θυμάμαι πόσο υπερήφανη αισθανόμουν για αυτόν, ένας Έλληνας Σερραίος γιατρός στα χειρουργεία της Νευροχειρουργικής, ένας λαμπρός επιστήμων και καθηγητής στα έδρανα ενός γερμανικού Πανεπιστημίου.

 

Σαφώς μια συζήτηση μαζί του θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Ο κ. Πετρίδης αποδέχτηκε ευγενικά το αίτημα μου για μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.

 

Με υποδέχτηκε στο γραφείο του στο Νοσοκομείο όπου μίλησε για την διαδρομή του στο χώρο της ιατρικής, τους στόχους του, για τα παιδικά του χρόνια στις Σέρρες και τα όνειρα του.

Από πού κατάγεστε και ποια είναι η σχέση σας με τις Σέρρες;

Ο πατέρας μου είναι από το Άνω Μητρούση και η μητέρα μου από την Άνω Καμήλα. Στις Σέρρες έμεινα ένα μέρος από τα παιδικά μου χρόνια. Από την 2η έως την 6η τάξη είχα πάει στο 16ο δημοτικό σχολείο. Έπειτα μεταναστέψαμε ξανά στην Γερμανία όπου είχα γεννηθεί και είχα ζήσει ως το 6ο έτος της ζωής μου.

Σε ποια περιοχή είναι οι συγγενείς σας; Έχετε αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια στην Ελλάδα;

Συγγενείς έχω και στα δυο χωριά της καταγωγής μου. Από τα παιδικά μου χρόνια στην Ελλάδα έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις, τόσο από τα σχολικά μου χρόνια όσο και από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τι σπουδές έχετε κάνει ;;

Μετά τις πανελλήνιες άρχισα τις σπουδές στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Κολωνίας. Εκεί έχω κάνει και το μεταπτυχιακό μου στην Ιολογία. Ακολούθησε η ειδικότητα μου στην νευροχειρουργική στο πανεπιστήμιο του Κίελ. Από το 2000 ως το 2012 εργάστηκα στο Κίελ ενώ ενδιάμεσα από το 2002 ως 2005 είχα εργαστεί στον ερευνητικό τομέα των νευροεπιστημών στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στην Νέα Υόρκη (ΗΠΑ). Αφού ολοκλήρωσα την ειδικότητα μου και μετά, εργάστηκα ως υπεύθυνος της ογκολογικής νευροχειρουργικής από 2012 ως το 2015 στο Γενικό Νοσοκομείο του Duisburg. Από το 2015 είμαι διευθύνων αγγειονευροχειρουργός στο πανεπιστήμιου του Düsseldorf.








Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε γιατρός και συγκεκριμένα χειρούργος; Τι σας οδήγησε σε αυτή την διαδρομή ; Είστε καθηγητής επίσης στο Πανεπιστήμιο, υπάρχουν Έλληνες φοιτητές στα τμήματα σας;;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απόφαση να επιλέξει κανείς να γίνει γιατρός. Η ιατρική σαν ανθρωπιστική επιστήμη αποτελεί μια από τις ποιο ελκυστικές επιλογές για τους νέους. Συμμετέχει επίσης η προσωπική στάση ζωής απέναντι σε πολλαπλά ερωτήματα, σε ένα συνδυασμό ηθικών, φιλοσοφικών αλλά και επαγγελματικών αναζητήσεων που τελικά καταλήγουν στην επιλογή της ιατρικής που γίνεται και τρόπος ζωής. Η κατάλληλη ειδικότητα είναι κατά τη γνώμη μου αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην ψυχοσύνθεση του κάθε γιατρού και αποτελεί το καλύτερο κριτήριο για την επιλογή της.

Η χειρουργική προσφέρει στον ασθενή άμεσα βοήθεια, ιδίως στην αγγειονευροχειρουργική όπου ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών είναι αιμοραγισμένα ανευρύσματα . Πολλά πράγματα εξαρτώνται από τον νευροχειρουργό..

Ένας καθηγητής νευροχειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ όπου διδάσκω τους φοιτητές όσο και τους ειδικευόμενους ιατρούς πρέπει να μεταδίδει τις γνώσεις του.. να μεταλαμπαδεύετε η γνώση στις επόμενες γενιές αλλιώς θα μέναμε στάσιμοι. Το να μεταδίδω τις γνώσεις μου και τις χειρουργικές τεχνικές μου, με ευχαριστεί. Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να έρθει στα μαθήματα μου και να παρακολουθήσει.

Έλληνες φοιτητές έχω στα τμήματα μου. Αρκετοί μάλιστα έχουν κάνει διδακτορικές διατριβές υπό την επιτήρηση μου.

Ποιες είναι οι πιο έντονες εμπειρίες που έχετε ζήσει στο χειρουργείο;

Η κάθε επέμβαση είναι ξεχωριστή. Δεν υπάρχουν πιο έντονες εμπειρίες, υπάρχουν όμως κάποιες ιδιαιτέρες καταστάσεις που δεν ξεχνάς ποτέ. Περιπτώσεις που οι αιμορραγίες είναι εκτός ελέγχου π.χ που γνωρίζεις πως αν δεν δράσεις γρήγορα, θα στοιχήσει μια ζωή. Ιδιαίτερη όμορφη εμπειρία ήταν να χειρουργώ υπό το βλέμμα του γιου μου το διάστημα που πραγματοποιούσε την πρακτική του στην κλινική.

Τελευταία υπάρχει μια μεγάλη αύξηση Ελλήνων ιατρών σε Γερμανικά Νοσοκομεία. Πόσο εύκολη είναι η ένταξη και η καριέρα για έναν νέο Έλληνα γιατρό μετανάστη εδώ; Τι δυσκολίες θα συναντήσει; Οι Γερμανοί στηρίζουν και εκτιμούν τους Έλληνες γιατρούς;

Δεν μπορώ να απαντήσω στο αν είναι εύκολο ή δύσκολο να ενταχθεί κάποιος Έλληνας συνάδελφος στην Γερμανία. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες ιατροί εδώ.. ειδικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ποσοστό αύξησης Ελλήνων ιατρών στα γερμανικά νοσοκομεία. Οι Γερμανοί δεν εκτιμούν και δεν στηρίζουν ιδιαιτέρα τους Έλληνες. Αυτό που κάποια στιγμή κερδίζει, είναι η εκτίμηση του καθενός και η σκληρή δουλειά. Με υπομονή, σκληρή δουλειά και πολύ αγάπη για το λειτούργημα, κερδίζεις την εκτίμηση των συναδέλφων ανεξαρτήτως από πια χώρα προέρχεσαι.

Το γεγονός ότι η ιατρική γεννήθηκε στην χώρα μας δεν τους ¨λέει¨ κάτι ιδιαίτερο. Βέβαια ο τρόπος σκέψης που ωρίμασε μέσα στους αιώνες είναι όντος χαρακτηριστικό στους Έλληνες, αλλά μην περιμένετε να το εκτιμήσει κάποιος που στηρίζει τον πολιτισμό του σε άλλα ιδανικά , απομακρυσμένα από κριτική σκέψη, φιλοσοφία, γλώσσα, θρησκεία και ιστορία. Δεν κατακρίνω κάποιους απλώς τονίζω πως οι πολιτισμοί των λαών μπορούν να διαφέρουν κατά πολύ, ακόμη και στα ιδανικά. Για αυτήν την νέα για αυτούς κατάσταση, οι Έλληνες που έρχονται από την Ελλάδα για να εργαστούν εδώ , πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αλλιώς θα απογοητευτούν.

Στις Σέρρες έρχεστε συχνά; Τι σας λείπει πιο πολύ από την πόλη των Σερρών και από την Ελλάδα γενικότερα;

Στις Σέρρες έρχομαι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, καλοκαίρι συνήθως.

Μου λείπουν οι Έλληνες στο φυσικό τους χώρο. Ο ήλιος, η θάλασσα, το να ακούς την ελληνική γλώσσα παντού. Ο σαρκασμός και η φιλοσοφική σκέψη. Μου λείπουν τα βουνά, τα δάση, ο χωματόδρομος, η εθνική οδός, η πλατεία Ελευθερίας, η μπουγάτσα, ο ελληνικός αέρας. Η Ελλάδα μου λείπει κάθε μέρα, κάποιες μέρες πάρα πολύ κάποιες ακόμη περισσότερο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ; Τα σχέδιά σας για το μέλλον; Στο πίσω μέρος του μυαλού σας έχετε την επιστροφή στην Ελλάδα;

Στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω μόνο την επιστροφή στις Σέρρες και στην Ελλάδα γενικότερα. Δεν είναι εύκολο όμως γιατί έχω συνηθίσει τον τρόπο εργασίας στην Γερμανία. Στο μέλλον όμως η επιστροφή μου στην Ελλάδα είναι βασικός μου στόχος, πάντα ήταν. Ήταν όμως και η κινητήρια δύναμη όσων έχω κάνει. Η Ελλάδα είναι πάντα η Ιθάκη μου.. Δεν έχω πολλές προσδοκίες…θα έρθω γεμάτος προσφορά για την χώρα μου..

 

newson.gr

ΥγείαΘανάσης Πετρίδης: Σερραίος γιατρός επικεφαλής της νευροχειρουργικής αγγείων σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νέα μελέτη δίνει ελπίδα σε άτομα που έχουν βιώσει παιδικό τραύμα

Νέα μελέτη δίνει ελπίδα σε άτομα που έχουν βιώσει...

Αυτή είναι η βιταμίνη που χρειάζεσαι αν είσαι άνω των 50

Ένα σημαντικό όφελος προστίθεται στη μακρά λίστα με τις...

Η βιταμίνη της αντιγήρανσης και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Η βιταμίνη της αντιγήρανσης δεν είναι άλλη από την...

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα