6.4 C
Serres

Θεοδωρίδου: Ένα περιστατικό θρόμβωσης σε 346.000 δόσεις AstraZeneca στην Ελλάδα – Το σπάνιο σύνδρομο στο οποίο αναφέρθηκε

Date:

Στον προβληματισμό που έχουν προκαλέσει τα θρομβοεμβολικά περιστατικά μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως υπερτερούν τα οφέλη του εμβολίου σε σχέση με τα πιθανά περιστατικά θρομβώσεων και πως έχει αναφερθεί στη χώρα μας ένα παρόμοιο περιστατικό σε σύνολο περίπου 346.000 εμβολιασμένων με την AstraZeneca.

 
“Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι ο ταχύς και όσο το δυνατόν ευρύτερος σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας γιατί αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία τείχους προστασίας και θα αναχαιτίσει και τη δημιουργία διάφορων στελεχών του ιού. Είναι αναμενόμενο ότι σε τόσο μεγάλο εγχείρημα είναι πιθανόν να προκύψουν και διάφορα προβλήματα είτε επιστημονικά ή και πρακτικά” υπογράμμισε η καθηγήτρια στην αρχή της τοποθέτησής της σημειώνοντας ακολούθως: “Τον τελευταίο μήνα ιδιαίτερα απασχολεί τον επιστημονικό χώρο και όχι μόνο, το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει δύο σημαντικούς παράγοντες: θρόμβωση και θρομβοπενία και εκδηλώνεται με μια συμπτωματολογία που είναι από πλευράς κλινικής σημαντική. Από πλευράς επιδημιολογικής με τα στοιχεία που υπάρχουν αλλά δεν είναι τα πλήρη, φαίνεται ότι το σύνδρομο είναι περισσότερο συχνό -χωρίς αυτό να είναι απόλυτο- σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν και όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα και από ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά τα οποία αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για το παρακάτω βήματα. Οι περιπτώσεις που αναφέρονται με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλείται η θρομβοπενία μετά τη χορήγηση της ηπαρίνης. Είναι σημαντικό να τονιστεί για πρακτικούς λόγους γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υπέρμετροι φόβοι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας, καταστάσεις που είναι συχνές στον γενικό πληθυσμό”.

ΕΜΑ: Περιπτώσεις θρομβώσεων σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

Έως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατ. δόσεις εμβολίου της AstraZeneca διαπιστωθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ανακοινώσει από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου επί συνόλου 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca 44 περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, αλλά ο Οργανισμός συγκεντρώνει και αξιολογεί τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ένα επιστημονικό πόρισμα. Υπογραμμίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια χωρίς το χαρακτηριστικό της θρομβοπενίας, αυτά που εμφανίστηκαν μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού δεν υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό στον γενικό πληθυσμό”.


Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου: “Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 346.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία σε σταθερή βάση, ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά τα οποία έχουν συμπεριληφθεί και στο σύνολο των περιστατικών που αναφέρονται από τον ΕΜΑ. Παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα ειδικά και σπάνια αυτά περιστατικά, συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας, ο ΕΜΑ τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία, ενώ η συσχέτισή του με τον εμβόλιο είναι υπό διερεύνηση. Η Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία όπως και η νευρολογική εταιρεία ανεξάρτητα, έχουν προβεί στη συγγραφή οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου” υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πηγή enikos.gr

ΕλλάδαΘεοδωρίδου: Ένα περιστατικό θρόμβωσης σε 346.000 δόσεις AstraZeneca στην Ελλάδα - Το...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εκλογές 2023: Ποιες ημέρες θα είναι κλειστά τα σχολεία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα την ημερομηνία των...

Πολιτογραφήθηκε Έλληνας ο Καθηγητής Roderick Beaton

Με την τελετή ορκωμοσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, που...

Πριμ παραγωγικότητας: Ποιοι και πως θα πάρουν μπόνους στο δημόσιο

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας...

Όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ για τα φίδια της Ελλάδας – Χρήσιμες οδηγίες

Από την άνοιξη που «ξυπνούν» από τη χειμερία νάρκη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα