23 C
Serres

Θεσσαλονίκη: Αναζητούν χάπια ιωδίου υπό το φόβο νέου Τσερνόμπιλ

Date:

Ζήτηση έως και 100% παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, στα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιώδιο, στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Οι Θεσσαλονικείς υπό τον φόβο διαρροής ραδιενέργειας στην Ουκρανία σπεύδουν στα φαρμακεία του νομού αναζητώντας τα «περιβόητα» χάπια ιωδίου, τα οποία ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί στην χώρα μας δεν κυκλοφορούν, προκειμένου να προστατευτούν υπό τον φόβο ενός νέου Τσερνόμπιλ και μιας καταστροφής αντίστοιχης του 1986. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» φαρμακοποιοί της περιοχής «βλέπουν» στα φαρμακεία τους πελάτες που για πρώτη φορά τους επισκέπτονται και οι οποίοι στην κυριολεξία «σκουπίζουν» τα φαρμακεία αναζητώντας τέτοιου είδους συμπληρώματα.

 Δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά

Υπό τον φόβο λοιπόν για ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων, αρκετοί Θεσσαλονικείς έχουν πάρει σβάρνα τα φαρμακεία αναζητώντας… χάπια ιωδίου, που μπορούν να τους προστατεύσουν από συγκεκριμένους κινδύνους. Συγκεκριμένα, μία μόνο δόση ιωδιούχου καλίου προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα για 24 ώρες. Σε περίπτωση που οι άνθρωποι εκτεθούν σε ραδιενεργό ιώδιο για περισσότερο από ένα 24ωρο, μπορεί να γίνει λήψη του χαπιού μία φορά την ημέρα για όσο διάστημα εκτίθενται σε αυτό, ωστόσο η λήψη θα πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση γιατρού ή φαρμακοποιού.

Η απουσία δε τέτοιων χαπιών από τα ράφια των φαρμακείων τους αναγκάζει να τα αναζητούν μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιώδιο, και τα οποία σε καμία περίπτωση όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί δεν είναι αποτελεσματικά για το σκοπό που τα αναζητούν οι πελάτες τους, να έχουν… ξεστοκάρει ακόμα και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα του Amazon!

Πριν λίγες ημέρες, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την… αυξημένη ζήτηση των χαπιών ιωδίου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύση Ευγενίδη, εκείνοι που ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και αναζητούν τέτοιου είδους συμπληρώματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται. «Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν είναι ότι τέτοιου είδους χάπια, αντίστοιχα με εκείνα που έχουν δει να δίνονται κοντά στις εμπόλεμες περιοχές στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν. Κυκλοφορούσαν παλιότερα συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν ιώδιο. Εάν χρειαστεί να δοθούν τέτοια χάπια στους πολίτες για να προστατευθούν θα δοθούν μετά από συστάσεις από την Πολιτεία, οργανωμένα» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Η ζήτηση άρχισε με την έναρξη του πολέμου, ωστόσο όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης. Και συμπληρώνει: «Κάποτε κυκλοφορούσαν συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιείχαν ιώδιο, αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα. Ακόμη και να βρεθεί ένα τέτοιο συμπλήρωμα, η ποσότητα του ιωδίου που περιέχει είναι έως και 500 φορές μικρότερη από αυτή που απαιτείται για θεραπεία από έκθεση σε ραδιενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος για να λάβει μια δόση θεραπείας θα χρειαστεί να καταναλώσει μέχρι και 500 χάπια, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει δηλητηρίαση» εξηγεί ο κ. Ευγενίδης. Αναφορικά με τις ηλικίες που αναζητούν… χάπια ιωδίου ή συμπληρώματα με ιώδιο, αναφέρει ότι πρόκειται για μεσήλικες που ανησυχούν.

«Σοβαρές παρενέργειες από την αυθαίρετη λήψη»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αναφέροντας πως «η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία καθώς και σε όλες τις γειτονικές της χώρες αναφέρεται φυσιολογική». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στα χάπια ιωδίου. «Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου. Ειδικά ως προς το τελευταίο, η ΕΕΑΕ δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου «προληπτικά» και «για κάθε περίπτωση». Σημειώνεται, ότι οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» η Έλενα Δαλαμπούρα που διατηρεί φαρμακείο στην Χαριλάου Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση έχει γίνει μεγαλύτερη. «Κάθε μέρα έρχονται και ζητούν είτε χάπια είτε συμπληρώματα» τονίζει. «Τουλάχιστον πέντε άτομα καθημερινά ζητούν συμπληρώματα ιωδίου, την ώρα που εμείς στο φαρμακείο μας δίναμε μια συσκευασία τη πενταετία» λέει. Σημειώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής που εισάγονται από το εξωτερικό και εμπεριέχουν μικρή ποσότητα ιωδίου, έχουν εξαντληθεί από τις φαρμακαποθήκες, ενώ έλλειψη παρουσιάζεται και στο… διαδίκτυο. Οι τιμές δε, τέτοιων συμπληρωμάτων ξεκινούν από 15 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι απαγορευτικές.

Έως και 100% αυξήθηκε η ζήτηση

Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Νικολαΐδης, γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης σημειώνει στη «ΜτΚ» πως η ζήτηση από τους φαρμακοποιούς της πόλης για τέτοια συμπληρώματα σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στην ανησυχία των πελατών τους αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες έως και 100%. Ο ίδιος τονίζει πως ακόμα κι αν κάποιος βρει τέτοια συμπληρώματα διατροφής με ιώδιο, η ποσότητα που υπάρχει σε αυτά είναι πολύ μικρή, ενώ τονίζει πως η λήψη χαπιών ιωδίου χωρίς οδηγίες από αρμόδιες αρχές και επιστήμονες είναι επικίνδυνη.

Πηγή makthes.gr

ΕλλάδαΘεσσαλονίκη: Αναζητούν χάπια ιωδίου υπό το φόβο νέου Τσερνόμπιλ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τροχαίο στην Πάτρα: Για τον γάμο της κόρης του είχε έρθει από τη Γερμανία ο 66χρονος οδηγός της Jaguar

Σε κατάσταση σοκ είναι οι γονείς του τρίχρονου αγοριού...

Θάνατος 4χρονης Μελίνας: Ένοχη η αναισθησιολόγος μετά από 8 χρόνια – Η ποινή του Εφετείου

Ένοχη, κατά πλειοψηφία, κρίθηκε πριν από λίγο, από το...

Θωμάς Μόσχος: Ο αγρότης από την Καστοριά είναι ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης

Ένας Έλληνας αγρότης από την Πολυκάρπη Καστοριάς βρίσκεται στην...

Σύλληψη τριών μελών του πληρώματος του καταμαράν για την πτώση ναυτικών στη θάλασσα

Τη σύλληψη του πλοίαρχου, του ύπαρχου και του λοστρόμου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα