9.7 C
Serres

Θεσσαλονίκη: Ερώτηση στη Βουλή για τον δεύτερο θάνατο εργαζόμενου στα super market Σκλαβενίτη

Date:

Το δεύτερο νεκρό εργαζόμενο από κορονοϊό μετρά το κατάστημα super market Σκλαβενίτης στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ενώ χιλιάδες είναι οι νοσούντες στο σύνολο της επιχείρησης, όπως καταγγέλλει σε ερώτησή του που κατατέθηκε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής.

«Δεν έχει περάσει καιρός από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος μας (αρ. πρωτ 499/1-3-2021) με θέμα «Άμεσα μέτρα, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊού», καθώς επίσης και από την κατάθεση ερώτησης (αρ. πρωτ 5137/17-3-2021) με θέμα «Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στην επιχείρηση των supermarket Σκλαβενίτη και των καταναλωτών της, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης», υπενθυμίζει ο βουλευτής και προσθέτει πως πλέον «η επιχείρηση μετρά το δεύτερο νεκρό εργαζόμενο, στο κατάστημα της Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά, από επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και χιλιάδες νοσούντες στο σύνολο της. Να θυμίσουμε ότι στο κατάστημα αυτό εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι και καθημερινά το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την περιοχή».

Κατά την κρίση του βουλευτή, «η κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να δείχνει ανοχή στην επιχείρηση η οποία, ακόμα και σήμερα, αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, αντίθετα συνεχίζουν να μην υπάρχουν σταθερά γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς, στις αποθήκες και στα καταστήματα, ενώ τα καταστήματα στα οποία εντοπίζονται κρούσματα δεν κλείνουν». Μάλιστα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φέρει ευθύνη «για την ανοχή που επιδεικνύει στις πολλές περιπτώσεις παντελούς έλλειψης των ενδεδειγμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη μη διασπορά του κορονοϊού, για την απόκρυψη κρουσμάτων και τη μη διενέργεια της απαραίτητης ιχνηλάτησης, για την άρνηση της να ακούσει τις καταγγελίες σωματείων για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά, αύξηση κρουσμάτων, αύξηση διασωληνωμένων, αύξηση θανάτων. Την ίδια ώρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι αδυνατούν να κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η υπηρεσία».

Επιπλέον, «η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους που πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη και με την ζωή τους, την επιλογή της για στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων».


«Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των καταναλωτών, με υποχρέωση της επιχείρησης για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων και το συνεχή ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίησή τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας και Υγείας.
  • Τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση ώστε να ελεγχτεί η επιχείρηση από τις υγειονομικές αρχές και την επιθεώρηση εργασίας, για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων, το άμεσο κλείσιμο και την απολύμανση του χώρου, τη 14ήμερη καραντίνα των εργαζομένων, με διασφάλιση ολόκληρων των μισθών τους από την επιχείρηση, την επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έρευνας», καταλήγει ο κ. Δελής στην ερώτησή του.

Πηγή makthes.gr

ΕλλάδαΘεσσαλονίκη: Ερώτηση στη Βουλή για τον δεύτερο θάνατο εργαζόμενου στα super market...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θρήνος στον χώρο του μπάσκετ: Πέθανε ο Τάσος Μπαλάφας μετά από αγώνα με την ομάδα της Αεροπορίας

Βαρύ πένθος στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς έφυγε από τη...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νερό

Ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» από την ολομέλεια της Βουλής το...

Λουκέτο σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία – Τι θα γίνει με πελάτες στην Ελλάδα

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της ανάκλησης...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα