11.6 C
Serres

Θεσσαλονίκη: Πόσο επηρέασε την πανδημία το άνοιγμα των σχολείων

Date:

Σημαντική αλλά αναμενόμενη είναι η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών το τελευταίο δεκαπενθήμερο εξ αιτίας της επιστροφής παιδιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Προς το παρόν η επιδείνωση αφορά μόνον τον αριθμό των κρουσμάτων καθώς οι υπόλοιποι δείκτες εμφανίζονται σταθεροί (αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία) ή σε πτώση (διασωληνωμένοι και θάνατοι). Ωστόσο, εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα θεωρείται βέβαιο πως η πίεση στα νοσοκομεία θα μεγαλώσει. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της Υγείας αυτό αναμένεται να αρχίσει να γίνεται αισθητό από δω και πέρα, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά που βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος, έστω και ήπιου, όπως φαίνεται να είναι προς το παρόν το τωρινό. Πάντως, αυτό το δεκαπενθήμερο αντιστράφηκε μια μακρά πορεία διαρκούς ύφεσης της πανδημίας η οποία διήρκεσε περίπου δύο μήνες καθώς ξεκίνησε από τις 18 Ιουλίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την πανελλαδική εικόνα. Ειδικότερα, στο διάστημα 12 έως 25 Σεπτεμβρίου τα κρούσματα πανελλαδικά αυξήθηκαν από τα 33.590 στα 44.775 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 33,3%. Την ίδια περίοδο, στην Θεσσαλονίκη η αύξηση έφτασε στο 55,3%, από τα 4.090 κρούσματα, στα 6.353. Σύμφωνα με τους αρμοδίους αυτό, πέρα από την κινητικότητα την οποία προκάλεσε η επανέναρξη των σχολείων η οποία έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, αποδίδεται και στο γεγονός ότι στην εξίσωση μπήκαν και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι επέστρεψαν στην πόλη.

Το καμπανάκι για την επιδημιολογική επιδείνωση είχε κρούσει νωρίτερα η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ η οποία σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούν μετρήσεις στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα η μέση εβδομαδιαία μεταβολή του ιικού φορτίου (από Πέμπτη 15/9 σε Τετάρτη 21/9) παρουσίασε αύξηση 46% και είναι η πρώτη τόσο σημαντική εβδομαδιαία αύξηση μετά από σχεδόν δυο μήνες αργής μείωσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό αποδίδεται στην επικράτηση των υποπαραλλαγών ΒΑ4&5 του SARS-CoV-2, με την αυξητική τάση, πάντως, να παρουσιάζει προς το παρόν μικρότερη δυναμική σε σύγκριση με τα τέλη Μαΐου όταν ξεκίνησε το προηγούμενο πανδημικό κύμα. Το θετικό είναι ότι προς ώρας τουλάχιστον, δεν έχει ανιχνευτεί στα λύματα της πόλης η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.75 (Κένταυρος) η οποία θεωρείται περισσότερο μεταδοτική.

Όσον αφορά τώρα τους υπόλοιπους πανδημικούς δείκτες:  • Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει μια πολύ ελαφρά αύξηση, από τους 793 την εβδομάδα 5-11 Σεπτεμβρίου, στους 819 στην εβδομάδα 19-25 Σεπτεμβρίου.
  • Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε από τους 101 την εβδομάδα 5-11 Σεπτεμβρίου στους 79 την εβδομάδα 19-25 Σεπτεμβρίου.
  • Ο αριθμός των θανάτων λόγω covid-19 παραμένει υψηλός, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα έγινε για πρώτη φορά διψήφιος (97) έπειτα από πάρα πολλούς μήνες. Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα 25-31 Ιουλίου είχε φτάσει στους 355 για να ακολουθήσει στη συνέχεια σταδιακή αποκλιμάκωση.

Πηγή: makthes.gr

ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Πόσο επηρέασε την πανδημία το άνοιγμα των σχολείων

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πυροβολισμός 16χρονου: Στον ανακριτή σήμερα ο αστυνομικός- Τι θα υποστηρίξει στην απολογία του

Ενώπιον του α' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί...

Θεσσαλονίκη: Διαρροή λαδιών στην οδό Εγνατία ύστερα από τροχαίο

Διαρροή λαδιών στο οδόστρωμα της οδού Εγνατίας, στο ύψος...

Τραυματισμός 16χρονου: Κατέθεσε στον ανακριτή οδηγός φορτηγού – αυτόπτης μάρτυρας της καταδίωξης

Οδηγός φορτηγού που φέρεται ως αυτόπτης μάρτυρας της καταδίωξης...

Θεσσαλονίκη: Ισπανίδα δημοσιογράφος παρουσιάζει πως παρασκευάζονται η φέτα και το κασέρι Σοχού, η μπουγάτσα και τα μελομακάρονα

Κτηνοτροφική μονάδα της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε η Ισπανίδα δημοσιογράφος Angeles...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα