8.9 C
Serres

Θεσσαλονίκη: Σε 12 μήνες οι Θεσσαλονικείς παίρνουν πίσω τα… κάστρα τους

Date:

Νέα όψη ετοιμάζεται να δώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην περιοχή πέριξ των ιστορικών κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας, φιλοδοξώντας να βάλει τέλος τόσο στην ταλαιπωρία των οδηγών που διασχίζουν τις οδούς Ελένης Ζωγράφου και Κάστρων, όσο και των πεζών, οι οποίοι μέχρι σήμερα περπατούν ανεβοκατεβαίνοντας από το πεζοδρόμιο στην άσφαλτο και τούμπαλιν.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του makthes.gr, σήμερα το οδόστρωμα και στις δύο οδούς είναι σε τόσο κακή κατάσταση που έχει αποκαλυφθεί, ατάκτως, το παλιό κυβολιθικό υπόστρωμα. Παρακμάζουσα εικόνα εκπέμπει και το πεζοδρόμιο επί της οδού Κάστρων, το οποίο ελλοχεύει κινδύνους για τους πεζούς, λόγω των φθορών που έχουν επέλθει, ενώ το πεζοδρόμιο επί της Ζωγράφου και μπροστά από την είσοδο των κοιμητηρίων επί της οδού Αγίου Δημητρίου, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «δείγμα» πεζοδρομίου.

Ξεκίνημα κοντά στο Πάσχα

Τα έργα θα ξεκινήσουν μόλις εκδοθεί η εργοταξιακή αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και η κυκλοφοριακή αδειοδότηση από την τροχαία, διάστημα το οποίο υπολογίζεται σε, περίπου, δύο μήνες, σημειώνει στο makthes.gr ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, Δημήτρης Μήτρου. Διαβεβαιώνει, δε, ότι «θα το έχουμε σε προτεραιότητα» για να «τρέξει» το έργο.

Το πεζοδρόμιο από τη δεξιά πλευρά της Ζωγράφου, στο ρεύμα ανόδου, θα καταργηθεί και θα γίνει επέκταση του απέναντι, ώστε να είναι άνετη η κυκλοφορία των πεζών, εξηγεί ο κ. Μήτρου και συμπληρώνει πως επί της Κάστρων θα γίνει αναδιάταξη των φωτιστικών σωμάτων. Τελικά, με την ολοκλήρωση του έργου «θα λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος», υπογραμμίζει ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης.


«Απλώνει» το πεζοδρόμιο μπροστά από τα κοιμητήρια

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του δήμου εκπονούν μελέτη για την αναμόρφωση της εισόδου των κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου σήμερα το πεζοδρόμιο είναι τόσο στενό με αποτέλεσμα οι πεζοί να βρίσκονται με «το ένα πόδι στο οδόστρωμα», παρατηρεί ο κ. Μήτρου. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα υπάρχοντα φωτιστικά σώματα να μετατοπιστούν στην εσωτερική πλευρά των κοιμητηρίων, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον χώρος για τους πολίτες επί του πεζοδρομίου. Ταυτόχρονα, διερευνάται η δυνατότητα επέκτασης του πεζοδρομίου. Η σχεδιαζόμενη επέμβαση επιχειρείται να εξελιχθεί ταυτόχρονα με το κύριο έργο, ενημερώνει ο κ. Μήτρου.

Πέραν αυτών, ο δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με εταιρεία τηλεπικοινωνιών η οποία πρόκειται να σκάψει το οδόστρωμα με στόχο να εγκαταστήσει δίκτυο οπτικών ινών στον «Άγιο Δημήτριο», ώστε αυτές οι εργασίες να μην λάβουν χώρα μετά το πέρας της ανάπλασης.

Τι θα αλλάξει με το έργο

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου που δημοσιοποιεί σήμερα το makthes.gr το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του ασφαλτικού οδοστρώματος της οδού Ελ. Ζωγράφου και της συνέχειάς της στην οδό Κάστρων «με αποκάλυψη και αποκατάσταση της γρανιτικής κυβολιθικής επίστρωσης, την κατασκευή νέου πεζοδρομίου στην οδό Ελένης Ζωγράφου και την ανάπλαση των πεζοδρομίων της οδού Κάστρων, με στόχο τη βελτίωση των λειτουργικών και αισθητικών χαρακτηριστικών του δημοσίου χώρου στην περιοχή της επέμβασης». 


Σημειώνεται ότι το έργο λειτουργεί συμπληρωματικά σε σχέση με το υπό κατασκευή έργο για τη διαμόρφωση του τουριστικού περιπάτου από τη Ροτόντα έως την Ευαγγελίστρια και την ανάπλαση του πεζόδρομου Κάστρων που υλοποιείται από τον δήμο με δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

sxedio anaplasis kastron zografou
Σχεδιάγραμμα της περιοχής

Υπερθεματίζονται τα πολιτιστικά μνημεία και αναδεικνύονται οι κυβόλιθοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζεται ιδιαίτερο πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον, «με πόλους έλξης διάφορες πολιτιστικές περιόδους, όπως τα ανατολικά βυζαντινά τείχη, τα ιστορικά Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, Διαμαρτυρομένων και Αρμενίων, αλλά και νεώτερα μνημεία όπως το διατηρητέο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, οι Κήποι του Πασά και ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ Χαμιδιέ»», αναφέρει η τεχνική περιγραφή του έργου.

Με βάση το ίδιο κείμενο, «μετά από πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις αποκαλύφθηκε το παλιό γρανιτικό κυβολιθικό κάτω από την άσφαλτο της οδού Κάστρων, σε άριστη έως καλή κατάσταση, το οποίο πρόκειται να αναδειχθεί με την παρούσα μελέτη», ενώ «σύμφωνα με ενδείξεις, το ίδιο κυβολιθικό (καλντερίμι) υπάρχει και στην οδό Ελένης Ζωγράφου», προστίθεται στην τεχνική περιγραφή.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται:

η ολική ανακατασκευή της οδού Κάστρων και αναλυτικότερα:
αντικατάσταση του υφισταμένου προκατασκευασμένου κρασπέδου με νέο γρανιτικό κράσπεδο διαστάσεων 50Χ15Χ25 εκ.
αποξήλωση του ασφαλτικού οδοστρώματος και ανακατασκευή του με οπλισμένο σκυρόδεμα και επίστρωση με γρανιτικούς κυβόλιθους διαστάσεων 15Χ15Χ20 εκ. Η διαχωριστική γραμμή κυκλοφορίας υλοποιείται με ειδική τοποθέτηση των γρανιτικών κυβόλιθων.
ανακατασκευή των πεζοδρομίων εκατέρωθεν με ορθογώνιες γρανιτόπλακες φυσικού χρώματος.
επίστρωση των δενδροδόχων με γρανιτοκυβόλιθους 10Χ10Χ10 πορφυρού χρώματος ώστε να δημιουργείται τελική επιφάνεια βατή από τους πεζούς
τοποθέτηση σε όλο το μήκος εκατέρωθεν της οδού μεταλλικών αποτρεπτικών εμποδίων.
η ολική ανακατασκευή της οδού Ελένης Ζωγράφου και αναλυτικότερα:
αποξήλωση του υπάρχοντος πεζοδρομίου κατά μήκος του διατηρητέου μαντρότοιχου των Κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας, από τη συμβολή των οδών Ελ. Ζωγράφου και Αγ. Δημητρίου έως τον παιδικό σταθμό του δήμου Θεσσαλονίκης.
κατασκευή νέου πεζοδρομίου με ελάχιστο πλάτος 1,00 μ κατά μήκος της περίφραξης των Κοιμητηρίων Διαμαρτυρομένων και Αρμενίων, με γρανιτικό κράσπεδο διαστάσεων 50Χ15Χ25 εκ και τελική επίστρωση με ορθογώνιες γρανιτόπλακες φυσικού χρώματος για την εξασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης επισκεπτών στα δύο εν λειτουργία Κοιμητήρια.
αποξήλωση του ασφαλτικού οδοστρώματος και ανακατασκευή του με οπλισμένο σκυρόδεμα και επίστρωση με γρανιτικούς κυβόλιθους διαστάσεων 15Χ15Χ20 εκ. Η διαχωριστική γραμμή κυκλοφορίας υλοποιείται με ειδική τοποθέτηση των γρανιτικών κυβόλιθων.
απομάκρυνση των ξύλινων ιστών της ΔΕΗ
τοποθέτηση μεταλλικών αποτρεπτικών εμποδίων
Όπως ορίζει η μελέτη, το έργο θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, ώστε να είναι πάντοτε εφικτή η πρόσβαση στον «Αγ. Δημήτριο». Στην πρώτη φάση θα ανακατασκευαστεί η Ελ. Ζωγράφου και στην επόμενη η Κάστρων.

Τα οικονομικά στοιχεία του έργου

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του έργου, αυτός ανέρχεται σε 1,25 εκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων 739.741,62 αφορούν οικοδομικές εργασίες, 130.934,27 απρόβλεπτα έξοδα, 4.000,00 για απολογιστικά έξοδα ΑΕΚΚ + ΔΕΗ και 241.935,48 για τον Φ.Π.Α. 

«Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης», αναφέρεται στο τέλος της τεχνικής περιγραφής του έργου.

Δείτε φωτογραφίες του makthes.gr από την περιοχή όπως είναι σήμερα καθώς και το σχεδιάγραμμα της υπό ανάπλαση περιοχής:makthes.gr

ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Σε 12 μήνες οι Θεσσαλονικείς παίρνουν πίσω τα... κάστρα τους

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

«Καραμπόλα» έξι αυτοκινήτων με υλικές ζημιές στην ε.ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών

Σύγκρουση έξι αυτοκινήτων σημειώθηκε λίγο μετά τις πέντε το...

Θεσσαλονίκη: Αίσιο τέλος στο θρίλερ της εξαφάνισης του 39χρονου

Λήξη συναγερμού για τον 39χρονο, ο οποίος εξαφανίστηκε στις...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα