Θρίλερ με τα «χάπια των τζιχαντιστών» – Πώς μπαίνουν Ελλάδα τα ναρκωτικάΑλλεπάλληλες συλλήψεις παράτυπων μεταναστών που μεταφέρουν στα σακίδιά τους ναρκωτικά χάπια Captagon

 

Ένα ασυνήθιστο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά φαινόμενο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Στην περιοχή, για να αξιολογήσουν τα δεδομένα, βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες αξιωματικοί από την Αντιτρομοκρατική και την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Αττικής.

 

Ο λόγος για τις αλλεπάλληλες τις τελευταίες εβδομάδες συλλήψεις στα σύνορα παράτυπων μεταναστών που μεταφέρουν στα σακίδιά τους ναρκωτικά χάπια Captagon, γνωστά και ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

 


Μέσα σε 40 ημέρες, αστυνομικοί από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη έχουν χειριστεί πέντε τέτοιες υποθέσεις και έχουν κατασχέσει 13.213 ναρκωτικά χάπια.

Μια ακόμα υπόθεση, η 6η, κατεγράφη εν μέσω της κρίσης με την Τουρκία και των επεισοδίων στη μεθόριο. Την υπόθεση παρακολουθεί στενά η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν παρατηρηθεί αλλεπάλληλες απόπειρες εισαγωγής του συγκεκριμένου τύπου ναρκωτικού στη χώρα.

Μία από τις υποθέσεις εκτυλίχθηκε την 6η Ιουλίου στο Τυχερό.

Αστυνομικοί εντόπισαν στην ελληνική πλευρά του ποταμού Έβρου 14 παράτυπους μετανάστες που είχαν μόλις καταφέρει να διασχίσουν το ποτάμι. Οι δύο από αυτούς, Σύροι 24 και 26 ετών, μετέφεραν σε ένα σακίδιο πλάτης μισό κιλό κατεργασμένης κάνναβης και πέντε νάιλον σακούλες με 4.925 ναρκωτικά χάπια Captagon. Ένα δεκαήμερο αργότερα, ένας ακόμα Σύρος εντοπίστηκε στα σύνορα να μεταφέρει ίδιου τύπου ναρκωτικά χάπια. Το πρωί της 16ης Ιουλίου αστυνομικοί από την Ασφάλεια Κομοτηνής εντόπισαν πλάι στο ποτάμι, στις Φέρες, 17 παράτυπους μετανάστες που είχαν μόλις μπει στη χώρα. Ο ένας από αυτούς μετέφερε στην τσάντα του 340 γραμμάρια κοκαΐνης και 1.000 χάπια Captagon. Μέχρι τη 12η Αυγούστου τρεις ακόμα μετανάστες από την Ερυθραία, τη Συρία και την Αίγυπτο εντοπίστηκαν στον Έβρο να μεταφέρουν σε σακίδια συνολικά άλλα 6.500 ναρκωτικά χάπια και 800 γραμμάρια κοκαΐνη.

Στην τελευταία υπόθεση, στην κατοχή του Αιγύπτιου εκτός από ναρκωτικά οι αστυνομικοί της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής βρήκαν δύο αεροπορικά εισιτήρια. Το πρώτο αντιστοιχούσε στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει από το Κάιρο στην Κωνσταντινούπολη μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψή του· το δεύτερο αφορούσε το αντίστροφο δρομολόγιο επιστροφής, σε περίπτωση βέβαια που γλίτωνε τη σύλληψη.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση του θέματος εξηγούν ότι η διακίνηση των ναρκωτικών στον Εβρο ελέγχεται από δύο μεγάλα καρτέλ της Τουρκίας. Τα μέλη τους συντονίζουν τη μεταφορά όχι μόνο ναρκωτικών αλλά και μεταναστών.

Η αυξημένη τους τελευταίους μήνες παρουσία αστυνομίας και στρατού στην ελληνική πλευρά των συνόρων, με αφορμή τα «πολεμικά» γεγονότα της άνοιξης σε Καστανιές και Φέρες, υποχρέωσε τις δύο ομάδες να αναζητήσουν νέο τρόπο δράσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις «φορτώνουν» τα ναρκωτικά σε σακίδια των μεταναστών υποχρεώνοντάς τους να τα μεταφέρουν στην απέναντι όχθη του ποταμού προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ξεπληρώσουν το κόστος για τη μεταφορά τους από την τουρκική ενδοχώρα στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

«Μου πήραν τα χρήματα και με ανάγκασαν να μεταφέρω τα ναρκωτικά», έχουν υποστηρίξει στις απολογίες τους ορισμένοι από τους συλληφθέντες.

Παρόμοια μεθοδολογία εφαρμόζει το μεξικανικό καρτέλ στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σε άλλες περιπτώσεις, τις τσάντες με τα ναρκωτικά μεταφέρουν οι «οδηγοί» εκείνοι που γνωρίζουν τα περάσματα κατά μήκος του ποταμού και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν το κονβόι με τους μετανάστες από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη. Η αμοιβή για τη μεταφορά μπορεί να είναι της τάξης των 300 ευρώ. Παραδίδουν τα ναρκωτικά συχνά και τους μετανάστες σε συνδέσμους του καρτέλ στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδρομή προς Θεσσαλονίκη ή Αθήνα.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν ότι τα 13.000 χάπια που έχουν κατασχεθεί στη διάρκεια των τελευταίων μηνών προέρχονται από τη Συρία και ανήκουν στην ίδια παρτίδα, καθώς είτε έχουν πανομοιότυπη χημική σύνθεση ή έχουν το ίδιο λογότυπο πάνω τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ναρκωτικό χάπι Captagon κοστίζει στην Τουρκία 6 λίρες, δηλαδή 0,70 ευρώ και μεταπωλείται στην Ελλάδα προς 5 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι «ντόπιοι» παραλήπτες των ναρκωτικών χρωματίζουν τα χάπια προκειμένου να προσομοιάζουν με το έκσταση, η τιμή των οποίων ανέρχεται έως και 20 ευρώ για κάθε δισκίο.

 

πηγή Καθημερινή

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *