17.5 C
Serres

Τι είναι ο «παθητικός» εμβολιασμός και τα αντισώματα – «φρένο» στην ανεξέλεγκτη πορεία του κορονοϊού

Date:

Αποτρέπουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα και τον πολλαπλασιασμό του

 

 

Η επιστήμη συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για την ανακάλυψε ενός αποτελεσματικού εμβολίου ή φαρμάκου, που θα «γονατίσει» τον κορονοϊό. Κάποια αρκετά αισιόδοξα νέα έρχονται από τη Γερμανία και από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών (DZNE), που εκτιμάται ότι έφτασαν στην ανακάλυψη «πολύ αποτελεσματικών» αντισωμάτων κατά του Sars-CoV-2.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που ανακοινώθηκαν σήμερα και δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell» και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιστήμονες επιχειρούν την ανάπτυξη «παθητικού» εμβολιασμού με αντισώματα τα οποία θα μπορούν να χορηγηθούν τόσο σε υγιείς όσο και ήδη νοσούντες από την Covid-19.

 

Οι Γερμανοί ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν και να αναπαραγάγουν τεχνητά περίπου 600 διαφορετικά αντισώματα από το αίμα ατόμων, τα οποία είχαν θεραπευθεί από την Covid-19. Αυτά τα αντισώματα συνδέονται με τον ιό και αποτρέπουν την είσοδό του στα κύτταρα και τον πολλαπλασιασμό του.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έχει ήδη αποδειχθεί στο πλαίσιο δοκιμών σε χάμστερ. «Εφόσον τα αντισώματα χορηγήθηκαν μετά την μόλυνση, τα χάμστερ ανέπτυξαν ήπια συμπτώματα της νόσου. Σε προληπτική χορήγηση των αντισωμάτων, τα ζώα δεν αρρώστησαν καν», αναφέρει ο συντονιστής της έρευνας Γιάκομπ Κρέγε.








Τρία από τα έως τώρα ταυτοποιημένα αντισώματα είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Χάραλντ Πρους, πολλά υποσχόμενα για κλινική ανάπτυξη. Θα μπορούσαν, επισημαίνεται, να χρησιμοποιηθούν είτε στη θεραπεία ασθενών είτε στην προληπτική προστασία ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα θετικά στον κορονοϊό.

Στόχος των επιστημόνων είναι τώρα η παραγωγή των πιο αποτελεσματικών αντισωμάτων σε «βιομηχανική κλίμακα» και για αυτό οι ερευνητές συνεργάζονται με τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας «Miltenyi Biotec».

 

Η διαφορά μεταξύ του «παθητικού» και του ενεργού εμβολιασμού, διευκρινίζεται, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση τα αντισώματα που χορηγούνται είναι τελικά και διασπώνται έπειτα από κάποιο διάστημα, οπότε η προστασία είναι μικρότερης διάρκειας. Το αποτέλεσμα του παθητικού εμβολιασμού ωστόσο είναι σχεδόν άμεσα διαθέσιμο, ενώ στον ενεργό εμβολιασμό το αποτέλεσμα θα πρέπει να αναπτυχθεί.

Οι κλινικές έρευνες για τη διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν τα αντισώματα αναμένεται να ξεκινήσουν το νωρίτερο στο τέλος του 2020.

 

Πηγή newsbeast.gr

ΥγείαΚορονοϊόςΤι είναι ο «παθητικός» εμβολιασμός και τα αντισώματα – «φρένο» στην ανεξέλεγκτη...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανθότυρο: Πόσες θερμίδες έχει και πόσα λιπαρά

Το ανθότυρο είναι ένα λευκό τυρί με λίγες θερμίδες...

Εποχική τριχόπτωση: Γιατί συμβαίνει – Πώς να την αντιμετωπίσετε

Η τριχόπτωση έχει καταφέρει να αποτελεί μέχρι και σήμερα...

Το λάθος με το μαλακτικό ρούχων που κάνουμε όλοι όταν βάζουμε πλυντήριο

Το υψηλό τίμημα που πληρώνουν οι περισσότεροι για να...

Βακτήρια του εντέρου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να επηρεάζουν τις καρδιαγγειακές...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα