18 C
Serres

Τι είναι τα “κίτρινα γιλέκα” στην Γαλλία-Το κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media και φούντωσε

Date:

Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι το σύμβολο διαμαρτυρίας στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες. Το κίνημα έχει μεγαλώσει και τις προηγούμενες μέρες έκαναν τον γύρο του κόσμου σοβαρά επεισόδια με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και νερού υπό πίεση στο Σανζ Ελιζέ και τη γαλλική πρωτεύουσα να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

 

 

Αυτό ήταν το τρίτο Σαββατοκύριακο των κινητοποιήσεων του κινήματος, με τα μέλη του να διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών των καυσίμων και τις οικονομικές πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

 

Οι ταραχές που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι από το 1968, δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς συναντήθηκε με την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας, αναζητώντας έναν τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων που οργανώνονται σε ολόκληρη την Γαλλία.

 

Η κινητοποίηση των αρχών ακολουθεί την μετατροπή κεντρικών περιοχών στο Παρίσι σε μία ζώνη μάχης, αλλά και τον βανδαλισμό της Αψίδας του Θριάμβου από τις διαδηλώσεις. Από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και καφετέριες.

 

Από την «Όπερα» στη λεωφόρο Φος, περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν το θέατρο σκηνών… αντάρτικου πόλης. Επίσης, δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κέντρο, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν, έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας, όπως δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

 

Τι είναι τα κίτρινα γιλέκα

Το κίτρινο γιλέκο, το οποίο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης, έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαμαρτυρίας.

 

Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media στις αρχές του Νοέμβρη και φούντωσε.








 

Όσοι οδηγοί συμμετέχουν στις διαμαρτυρίας έχουν το κίτρινο γιλέκο σε περίοπτη θέση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους. Όσοι πολίτες κινητοποιούνται μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους δρόμους ή συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, φορούν όλοι κίτρινα γιλέκα.

 

Ιδιαιτερότητα του κινήματος είναι ότι δεν έχει επικεφαλής ή συντονιστή, ούτε συνδέεται με κόμματα ή συνδικάτα, αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταγγέλλει πως αντίπαλοί του έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις των διαδηλωτών ώστε να εκτροχιάσουν το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

 

 

Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση στην φορολόγηση των καυσίμων.

Το κόστος του πετρελαίου κίνησης, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Γαλλία, έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% τους τελευταίους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1,51 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το BBC.

 

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα φέτος και από την 1η Ιανουαρίου θα προβεί σε περαιτέρω αύξηση κατά 6,5 λεπτά ανά λίτρο στο ντίζελ και κατά 3,9 λεπτά στην βενζίνη.

 

Το κίνημα με τα κίτρινα γιλέκα έχει ωστόσο εξελιχθεί σε μία ευρύτερη έκφραση οργής για το υψηλό κόστος ζωής.

 

newsbeast.gr

 

ΚόσμοςΤι είναι τα "κίτρινα γιλέκα" στην Γαλλία-Το κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών: Τα 14 δικαιώματα που πρέπει να ενισχυθούν

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια...

Το Ισραήλ εννοεί να «προστατευθεί» μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν

Το Ισραήλ «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατευθεί» έναντι του...

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει» την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ζητεί «να αποφευχθεί η κλιμάκωση»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα