Date:
Παρόλο που δεν τρώμε τη φλούδα, πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχει λόγος να πλένουμε τις μπανάνες αμέσως μόλις τις φέρουμε στο σπίτι. Τι απαντούν οι ειδικοί;
Αν κάποιος σε ρωτούσε ο καρπός ποιου φρούτου θεωρείς πως είναι πιο «καθαρός» από φυτοφάρμακα και βακτηρίδια, είναι πολύ πιθανό να απαντούσες: η μπανάνα. Σωστά;
Λοιπόν, φαίνεται πως θα έκανες λάθος (οι περισσότεροι από εμάς, δηλαδή), αφού οι μπανάνες είναι από τα φρούτα που συγκεντρώνουν μικρά μυγάκια (τα λεγόμενα drosophila melanogaster) τα οποία γεννούν αβγά πάνω τους που μπορεί να επεκταθούν σε διάφορα σημεία της κουζίνας.
Βάσει αυτού του φαινομένου ξεκίνησε πρόσφατα μία σειρά από βίντεο που έγιναν viral στο TikTok, τα οποία καλούν όσους καταναλώνουν μπανάνες να τις πλένουν αμέσως μόλις τις φέρουν στο σπίτι τους!
Πρέπει να πλένουμε τις μπανάνες; Τι λέει ειδικός
Σύμφωνα με τον Dr. David Lowenstein, εντομολόγο και εκπαιδευτή στον τομέα της κηπουρικής για καταναλωτές (δηλαδή μη επαγγελματίες) στο Michigan State University Extension, πράγματι, επειδή οι μπανάνες αποθηκεύονται συνήθως εκτός ψυγείου, τα εν λόγω μυγάκια τις προσεγγίζουν πιο εύκολα. Επιπλέον, εκτός ψυγείου μαυρίζουν και πιο γρήγορα, οπότε προσελκύουν ταχύτερα διάφορα μικρά έντομα που παραμένουν πάνω τους και γεννούν τα αβγά τους. «Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα συναντηθούν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό μυγάκι πάνω στη φλούδα της μπανάνας, μπορεί να γεννηθούν έως 500 μικροσκοπικά αβγά, τα οποία βέβαια χρειάζεται μικροσκόπιο για να μπορέσει να δει κανείς».
Όσο μεγαλύτερο διάστημα παραμείνουν εκεί, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εισχωρήσουν εσωτερικά στον καρπό και να καταναλωθούν, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για τον οργανισμό.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι μπανάνες που αγοράζουμε από το μανάβικο ή τη λαϊκή έχουν ήδη πάνω τους τέτοια έντομα, επισημαίνει ο Dr. Lowenstein. Είναι, όμως, πιθανό αν στον χώρο όπου πωλούνται βλέπουμε να πετούν μικρά μυγάκια πάνω από τους πάγκους. Επίσης, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποια πάνω στη φλούδα, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχουν εισχωρήσει στον καρπό, εκτός κι η φλούδα έχει «ανοίξει» σε κάποιο σημείο. «Ακόμα και τότε, όμως, αν καταναλώσεις μια μικρή ποσότητα από αυτά τα μυγάκια, το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να… πάρεις μια πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης που δεν θα σε αρρωστήσει», συμπληρώνει ο ίδιος.
Αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι οι μπανάνες σου είναι καθαρές από μυγάκια και ότι αυτά δεν θα εξαπλωθούν σε άλλα φρούτα, το να τις πλύνεις «σίγουρα θα απομακρύνει τα αβγά», λέει ο Dr. Lowenstein. «Το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών συνιστάται γενικά, αρκεί να μη χρησιμοποιεί κανείς σαπούνι ή άλλα απορρυπαντικά. Ειλικρινά, όμως, μπορεί και να μην αξίζει τον κόπο, ειδικά αν τρως μπανάνες συστηματικά. Ο λόγος είναι ότι η ανάπτυξη τέτοιων εντόμων θέλει χρόνο, ακόμα και για τα μυγάκια φρούτων, ακόμα κι αν η θερμοκρασία στην οποία βρίσκεται η μπανάνα είναι υψηλή (γενικά οι υψηλές θερμοκρασίες διευκολύνουν την ανάπτυξη μικροβίων). Συνήθως, δηλαδή, απαιτείται διάστημα μίας εβδομάδας ή και παραπάνω. Αν, λοιπόν, αγοράσεις μπανάνες που θα καταναλώσεις μέσα σε 5 μέρες, οι πιθανότητες να έχουν αβγά στη φλούδα είναι πολύ λίγες».
Ο ίδιος συμβουλεύει: «Το καλύτερο που έχεις να κάνεις ως προληπτικό μέτρο είναι να καθαρίζεις τις επιφάνειες της κουζίνας και τα αντικείμενα στα οποία ακουμπούν τα φρούτα σου, είτε πρόκειται για πάγκους κουζίνας ή για μπολ φρούτων ή για τα ράφια των ψυγείων, αν τις συντηρείς εκεί».
πηγή ow.gr
φωτο: iStock