22.6 C
Serres

Τι γίνεται με το εμβόλιο του κορονοϊού και τι πρέπει να προσέξουμε στις διακοπές μας

Date:

Τι γίνεται με το εμβόλιο του νέου κορονοϊού αλλά και τι πρέπει να κάνουμε στις διακοπές μας ανέφεραν οι κ.κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, και Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, οι οποίοι μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
 
«Είναι αλήθεια ότι μετά τη μεγάλη ύφεση που υπήρξε στη χώρα μας, και την αραίωση της ενημέρωσης, και εμείς αραιώσαμε στις τηλεοράσεις, και τα ΜΜΕ χαλάρωσαν, ο κόσμος πήρε μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Παρά το ότι οι οδηγίες υπήρχαν από την αρχή», σημείωσε ο κ. Γώγος, τονίζοντας ότι «το μήνυμα τώρα είναι σαφές ότι η μάσκα στους κλειστούς χώρους χρειάζεται. Στον ΠΟΥ υπήρχε μία σύγχυση, ότι η μάσκα δεν ήταν απαραίτητη στην αρχή. Είχαμε όμως το lockdown, οπότε ο κόσμος κρατούσε αποστάσεις, και υπήρχε και έλλειψη μασκών στα νοσοκομεία που είχαν τεράστια ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα. Στη συνέχεια οι οδηγίες άλλαξαν, ο κόσμος βγήκε έξω, και μπήκε η οδηγία της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά σε μέρη που υπήρχε συνωστισμός».

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, ο κ. Κούβελας τόνισε ότι

«δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί εμβόλιο και φάρμακο. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει τελειώσει μια διαδικασία της φάσης 1 της κλινικής μελέτης σε υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι ανέπτυξαν αντισώματα και αύξησαν και την κυτταρική τους ανοσία. Αυτοί οι άνθρωποι που εξετέθησαν στον εμβόλιο ήταν περίπου 1000. Αυτοί που πήραν το εμβόλιο είχαν κάποια συμπτώματα γρίπης και αύξησαν τα αντισώματα και την κυτταρική ανοσία. Αν εκτεθούν στον πραγματικό ιό δεν ξέρουμε σε τι επίπεδο και σε τι βάθος θα τους προστατεύσει το εμβόλιο. Αυτοί ούτως ή άλλως δεν θα είχαν πρόβλημα από τον κορονοϊό. Όταν περάσουμε από τις πειραματικές φάσεις σε αυτά που λέμε πραγματικού κόσμου δεδομένα θα πρέπει να το δώσουμε σε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται. Αυτοί μπορεί από την ίδια την αντίδραση στο εμβόλιο να κινδυνεύουν όπως κινδυνεύουν από τον ιό».
«Στην πειραματική φάση δεν θα χρησιμοποιηθούν ευάλωτες ομάδες. Θα πρέπει να έχει ήδη αδειοδοτηθεί το εμβόλιο. Αν τελειώσουν με επιτυχία τα πειράματα έκθεσης, το οποίο δεν είναι και πολύ πιθανό, θα το δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Για το θέμα των εμβολίων υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Από τις πρώιμες φάσεις έχουμε θετικά αποτελέσματα στην ανοσοποίηση. Έχουμε κάποια φάρμακα, ανοσοτροποποιητικά. Δεν έχουμε ένα πολύ καλό αντιικό φάρμακο. Θέλουμε μια καλή παρακολούθηση και υποστήριξη. Για αυτό λέμε ότι είναι κρίσιμο να έχουμε ΜΕΘ», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γώγος σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο και στα φάρμακα κατά του ιού, προσθέτοντας ότι «για να εφαρμοστεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να τρέξει καλά η φάση τρία. Πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα».
 

Επιστήμη - ΤεχνολογίαΤι γίνεται με το εμβόλιο του κορονοϊού και τι πρέπει να προσέξουμε...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

20 φορές πιθανότερες οι σοβαρές καλοκαιρινές ξηρασίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη άνοδος της...

Καρδιογράφημα και μέτρηση οξυγόνου στο αίμα σε έξυπνο κινητό ρολόι

Το πρώτο έξυπνο ρολόι που διαθέτει πιστοποιημένη εφαρμογή για...

Οι μεσήλικες που τρώνε ψάρια με πολλά ωμέγα-3 βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους

Οι μεσήλικες άνθρωποι -40άρηδες και 50άρηδες- που τρώνε συχνά...

Βρετανική μελέτη: Το αντιικό χάπι της Merck δεν μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19

Μια βρετανική κλινική μελέτη δεν βρήκε «καμία διαφορά» ανάμεσα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:
Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα