16.4 C
Serres

Τι λέει ο Έλληνας αστρονόμος για την ανακάλυψη νερού σε εξωπλανήτη

Date:

Αποκλειστικές δηλώσεις του επιστήμονα που έφερε στο φως εντυπωσιακά νέα δεδομένα

 

Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης που έκανε τον γύρο του πλανήτη για την ανακάλυψη της ύπαρξης υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, του ψυχρού ερυθρού νάνου Κ2-18, σε απόσταση 110 ετών φωτός από τη Γη.

«Η ανακάλυψη αυτή μας φέρνει πιο κοντά στις απαντήσεις θεμελιωδών ερωτημάτων: Πόσο σπάνια είναι η Γη; Μπορεί η ζωή να αναπτυχθεί σε άλλους πλανήτες;» είναι το πρώτο του σχόλιο όταν τον καλούμε να κάνει μια δήλωση για την τεράστιας σημασίας ανακάλυψη.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε για το τι ακριβώς εντόπισε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, τι λέει για τα μελλοντικά του σχέδια αλλά και για το μέλλον της Γης.

Τι ακριβώς ανακαλύφθηκε και ποια η σημασία του;

Ανακαλύψαμε για πρώτη φορά νερό στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη ο οποίος έχει θερμοκρασία παρόμοια με αυτή της Γης. Να σημειώσω ότι εξωπλανήτες είναι οι πλανήτες που γυρίζουν γύρω από αστέρες έξω από το δικό μας Ηλιακό Σύστημα. Στο παρελθόν είχε εντοπιστεί νερό σε εξωπλανήτες, οι οποίοι όμως είναι θερμοί αέριοι γίγαντες πλανήτες (σαν τον Δία και τον Ποσειδώνα). Είναι η πρώτη φορά όμως που ανακαλύπτονται υδρατμοί σε έναν γαιώδη πιθανά κατοικήσιμο εξωπλανήτη. Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για να μπορέσει να αναπτυχθεί ζωή όπως τη γνωρίζουμε εδώ στη Γη. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από συνθήκες που απαιτούνται για να αναπτυχθεί η ζωή. Στην ανακάλυψη μας τρεις απαραίτητες σημαντικές συνθήκες πληρούνται: νερό, ατμόσφαιρα για την προστασία από την βλαβερή ακτινοβολία και κατάλληλη θερμοκρασία του πλανήτη

Θα μπορούσε κάποτε να φτάσει ο άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη;

Είναι αδύνατον να φτάσει ο άνθρωπος στον πλανήτη αυτόν καθώς βρίσκεται σε απόσταση 110 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι αν ταξιδεύαμε με την ταχύτητα του φωτός θα χρειαζόμασταν 110 έτη για να φτάσουμε. Με τις τρέχουσες τεχνολογίες και τους πυραύλους που διαθέτουμε, θα χρειαζόμασταν περίπου δυο εκατομμύρια χρόνια για να φτάσουμε εκεί. Είναι λοιπόν σημαντικό κατά τη γνώμη μου να φροντίζουμε τον πλανήτη μας λίγο παραπάνω και να τον αγαπάμε.

Μπορεί να προκύψουν κι άλλα στοιχεία για τις συνθήκες που επκρατούν σε αυτόν;


Όχι προς το παρόν αλλά μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά τηλεσκόπια.

Τελειώνουν κατά τη γνώμη του τα όρια και οι αντοχές της Γης;

Ναι πιστεύω ότι τελειώνουν, και όσο πιο άπληστη γίνεται η ανθρωπότητα τόσο πιο γρήγορα θα φτάσει αυτή η μέρα. Φυσικά ο πλανήτης έχει μηχανισμούς και ανταπεξέρχεται στις καταστροφές που εμείς οι ίδιοι προκαλούμε. Παρόλα αυτά ο πλανήτης δεν θα είναι τόσο φιλόξενος και όπως τον έχουμε συνηθίσει.

Ποια τα επόμενα ερευνητικά του σχέδια;

Εργάζομαι ήδη για μια από της πιο σημαντικές αποστολές του μέλλοντος, την αποστολή ARIEL του ευρωπαϊκού διαστημικού οργανισμού, που στόχο του έχει να ρίξει φως στην σύσταση της ατμόσφαιρας 1000 εξωπλανητών. Η αποστολή θα ξεκινήσει το 2028, και αυτή τη στιγμή την ετοιμάζουμε πυρετωδώς!

Μια ευχή για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ελπίζω να συνειδητοποιήσουμε σύντομα πόσο μικροί είμαστε μπροστά στο απέραντο σύμπαν και να συνυπάρχουμε αρμονικά με όλους τους συνανθρώπους μας και με το περιβάλλον μας.

Πηγή newsbeast.gr

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΤι λέει ο Έλληνας αστρονόμος για την ανακάλυψη νερού σε εξωπλανήτη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αποτελέσματα ερευνών για την πρωτεΐνη λούπινου στο ψωμί σε ημερίδα για την αγροδιατροφή

Την ανάγκη ενσωμάτωσης καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία στον...

Ερευνητές εντόπισαν τα παλαιότερα κρούσματα πανώλης στη Βρετανία -Χρονολογούνται πριν από 4.000 χρόνια

Ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ εντόπισαν στη Βρετανία τρία...

Google: Το Flood Hub έρχεται στην Ελλάδα – Προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα, πώς λειτουργεί

Το Flood Hub επεκτείνεται σε 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της...

Κ. Φουντάς: Ελπιδοφόρα μηνύματα για ασθενείς με γλοίωμα εγκεφάλου την τελευταία πενταετία

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση των γλοιωμάτων, που μέχρι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα