Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς» είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εξερχόμενος από την συνάντηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Τατζικιστάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού επανέλαβε ότι το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου θα παραληφθούν οι πρώτοι S-400 από την Τουρκία, παρά τις Αμερικανικές πιέσεις για την ακύρωση της προμήθειας, επιτέθηκε προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για τις θέσεις που πήρε στη Μάλτα ξεχνώντας όμως, πως μια εκ των εταιριών που δραστηριοποιούνται στα ενεργειακά, εντός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας είναι Γαλλικώνσυμφερόντων.
« Ο κύριος Μακρόν είναι ατζαμής . Στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δικαίωμα να μιλούν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν. Από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτές εκεί; Αν μιλούσε η Ελλάδα ή η Αγγλία ως εγγυήτριες δυνάμεις θα το καταλάβαινα. «
Ελληνική αντιπροσωπεία πάντως πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.