13.8 C
Serres

Την αποφυγή χώρων μαζικής συναθροίσεως συστήνει η Ιερά Σύνοδος

Date:

Με το θέμα της επιδημίας του κοροναϊού και του ζητήματος που έχει ανακύψει αναφορικά με τη συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία, ασχολήθηκε σήμερα, πρώτη ημέρα της τακτής συνεδρίασής της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Η ΔΙΣ στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο προς τις Μητροπόλεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, με σκοπό τη συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος αυτός ιός.

Μάλιστα, καλεί το ποίμνιο σε δέηση κατά της νόσου την Κυριακή, συστήνει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και τονίζει ότι οι ευπαθείς ομάδες είναι καλό να «αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως, καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους».

Αναλυτικότερα, προτείνει:

 

α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα.

γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα.

δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων.

ε) Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους.


στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Προς τον σκοπό της ενημέρωσης των πιστών, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και τη διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

Αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία, αναφέρει ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, ενώ σημειώνει ότι οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση.

 

Η Αποστολική Διακονία αναστέλλει τη λειτουργία των κατηχητικών

Επιπλέον, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εντολή του μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου, γενικού διευθυντή, για λόγους προληπτικούς εφαρμόζει τα εξής:

α) αναστέλλει μέχρι το Πάσχα τη λειτουργία της Σχολής Κατηχητών, του Φροντιστηρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών, του Ιεραποστολικού Σεμιναρίου, της Σχολής Νοηματικής Γλώσσας,
β) ματαιώνει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης,
γ) ματαιώνει την προσκυνηματική επίσκεψη των Σχολών στην Αχαΐα,
δ) ματαιώνει το θερινό πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ορθοδόξους (στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Μπάλαμαντ του Λιβάνου) και Ρωμαιοκαθολικούς φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου.

Επιπλέον, ενημερώνει τους σπουδαστές, ιδιαιτέρως του Φροντιστηρίου της Κατήχησης, ότι για τα μαθήματα του χρονικού διαστήματος 14 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, αλλά και για όλες τις εισηγήσεις να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα www.apostoliki-diakonia.gr, στην ενότητα: Ποιοι είμαστε – Τομέας Κατηχήσεως και Ορθοδόξου Μαρτυρίας και στη συνέχεια:

α. για τις εισηγήσεις των Ομιλητών στο σύνδεσμο: Θέματα από τις εισηγήσεις των Ομιλητών και
β. για τα βίντεο των μαθημάτων στο σύνδεσμο: Βίντεο των εισηγήσεων στα Φροντιστήρια της Κατήχησης.

 

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΤην αποφυγή χώρων μαζικής συναθροίσεως συστήνει η Ιερά Σύνοδος

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών πίσω από την επίθεση με δύο νεκρούς στον Κορυδαλλό βλέπουν οι αρχές

Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα κίνητρα της αιματηρής επίθεσης...

Μαφιόζικη εκτέλεση με καλάσνικοφ στον Κορυδαλλό – Δύο νεκροί

Πυροβολισμοί ακούστηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης...

Dentist Pass: Περισσότερες από 86.000 αιτήσεις τις πρώτες 15 ημέρες

Περισσότερες από 86.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και 71.057 έχουν...

Χριστίνα Σούζη: «Ήταν γεμάτη αίματα στο πρόσωπο, δεν κατάλαβε πώς έγινε το τροχαίο» λέει ο Βασίλης Κωνσταντίνου

Σοβαρό ατύχημα για τη μετεωρολόγο Χριστίνα ΣούζηΟ παλαίμαχος άσος...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα