Το διάγγελμα Τσίπρα και οι αντιδράσεις των κομμάτων (video)

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την τελική συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

 

Η ονομασία είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Tora Bill Payments


Το διάγγελμα Τσίπρα

«Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, «συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».«Την ίδια στιγμή, έχει τη μεγαλύτερη ιστορική συμφωνία ότι στη συμφωνία προβλέπεται για πρώτη φορά ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας. Ο όρος «Μακεδόνας» της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο «Μακεδόνας», όπως τον χρησιμοποιούν και αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής χώρας», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως «μακεδονικής», με την προσθήκη όμως ότι ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, «γεγονός που τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

 

Η υπηκοότητα

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η συμφωνία προβλέπει πως η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα της γειτονικής χώρας δεν θα είναι «Μακεδόνας», όπως μέχρι σήμερα, αλλά «Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

«Μεγάλη σημασία έχει ότι συμφωνήσαμε στην επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματός τους να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αλυτρωτική», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Απαλείφονται οι αναφορές σε μακεδονική μειονότητα και την ανάγκη προστασίας της, αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων και αφαιρούνται οποιεσδήποτε, έστω και έμμεσες, αλυτρωτικές αναφορές στο προοίμιο του συντάγματός τους», συνέχισε.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι δύο πρωθυπουργού κατέληξαν σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή, την κύρωση και την ισχύ της συμφωνίας.

«Αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα στηρίξει την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της γειτονικής χώρας στον οργανισμό. Και οι δύο προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα κατοχυρώνει το erga omnes», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

«Εφόσον δεν ευδοκιμήσει η συνταγματική αναθεώρηση, τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση του ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση στο κοινοβούλιο, θέτοντάς την σε ισχύ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντά της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημά της.

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συμφωνία αποτελεί μεγάλη διπλωματική νίκη και ιστορική ευκαιρία», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής θέσης, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια.

Το σημαντικότερο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που αφορά το έθνος και την περιοχή μας. Είναι μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και την σταθερότητα και ανοίγει ένα παράθυρο αλληλεγγύης, φιλίας, συνεργασίας, ευημερίας και συνανάπτυξης μεταξύ των δύο λαών», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Πέρα από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πιστεύω ότι μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι. Οχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά και το εθνικό παρελθόν μας, αλλά για το παρόν και το μέλλον μας. Το μέλλον μιας ισχυρής Ελλάδας, πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε και σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Την Παρασκευή η προ ημερησίας στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στις επικοινωνίες του με τους πολιτικλούς αρχηγούς ενημέρωσε ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα γίνει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Συνάντηση με Παυλόπουλο και διάγγελμα

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε λίγο μετά τις 17:30 με τον σκοπιανό ομόλογό του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Εν συνεχεία ενημέρωσε τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς και αυτή την ώρα προχωρά σε διάγγελμα. Το ίδιο κάνει ταυτόχρονα από τα Σκόπια και ο Πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ Ζόραν Ζάεφ.

 

Μητσοτάκης: Κακή η συμφωνία για Βόρεια Μακεδονία-

Δεν νομιμοποιείται ο Τσίπρας να την υπογράψει

Ως κακή συμφωνία την οποία δεν νομιμοποιείται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του». Προϊδέασε δε ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. θα γίνει δεκτός αύριο, Τετάρτη στις 09:30 από τον Προκόπη Παυλόπουλο) γι’ αυτή την «πρωτοφανή εξέλιξη» όπως την χαρακτήρισε.

Αναλυτικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε τα εξής:

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

 

Κουτσούμπας σε Τσίπρα: Με αυτή τη συμφωνία

παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού

Με τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για το ονοματολογικό, παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων των Σκοπίων περί «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας», εξήγησε ο γ.γ. του ΚΚΕ στον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στην ΠΓΔΜ για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει “πράσινο φως” στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, σχολίασε.

Ακόμη επισήμανε ότι όλοι οι όροι είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.

 

Λεβέντης σε Τσίπρα: Οσο ζω θα πολεμάω τη συμφωνία

-Iστορικό λάθος να δώσουμε το όνομα «Μακεδονία»

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για την συμφωνία με τον Ζάεφ, επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Λεβέντη: «Εγινε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα. Η συμφωνία έχει ασφαλιστικές δικλίδες για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Εκτίμησε δε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ΠΓΔΜ θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να κυρώσει η ελληνική Βουλή την συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης απάντησε: «Οσο υπάρχω στη ζωή θα πολεμάω για να ακυρώσω τη συμφωνία αυτή. Δεν εμπιστεύομαι τους σκοπιανούς». Πρόσθεσε δε ότι «είναι μοιραίο και ιστορικό λάθος που δώσαμε το όνομα “Μακεδονία”».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: Αν οι γείτονες δεν κάνουν όλα όσα αναφέρονται στη συμφωνία, τότε η συμφωνία θα είναι άκυρη».

 

Δανέλλης: Προτιμώ να αλλάξω κόμμα, παρά αρχές και πιστεύω

Ο Σπύρος Δανέλλης σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σε γραπτή δήλωση, ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρει με νόημα ότι προτιμάει να αλλάξει κόμμα, παρά να μετακινηθεί από τις αρχές και τα πιστεύω του.

Μάλιστα ο κ. Δανέλης διερωτάται με ποια ιδιότητα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τον εγκαλεί και γιατί του δίνει μαθήματα από το βήμα της Βουλής.

Αναλυτικά η δήλωση του κ.Δανέλλη έχει ως εξής

«Σε εκδήλωση για το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, έμαθα για την επίθεση του συναδέλφου Κωνσταντινόπουλου και τις υποδείξεις του για τις πολιτικές μου επιλογές.

Σε ό,τι αφορά το «Μακεδονικό» οι προσωπικές μου θέσεις είναι δημόσια διατυπωμένες από το μακρινό 1992. Οι απόψεις του κόμματος μου «Το Ποτάμι», ταυτόσημες και αταλάντευτες. Δεν θα μπορούσα όμως να αφήσω αναπάντητη την αήθη προσπάθεια απαξίωσής μου.

Το έχω ξαναπεί: προτιμώ να αλλάξω κόμμα, παρά αρχές και «πιστεύω». Δεν μετακινήθηκα ποτέ από τον χώρο των αρχών της Ανανεωτικής Αριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού. Δεν δίστασα ποτέ να υποστηρίξω τις απόψεις μου, όσο μειοψηφικές κι αν ήταν. Έμεινα σταθερός σε αυτές και δικαιώνομαι από τον χρόνο. Από τον ΣΥΝ έφυγα όταν στράφηκε στην κινηματική και ριζοσπαστική Αριστερά. Με το ΠΑΣΟΚ η σχέση μου μπήκε στο «ψυγείο», όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία και η 8μελής του Ευρωομάδα μετατράπηκε σε… μονομελή. Το Ποτάμι ήρθε ως ο φιλόδοξος φορέας που θα κάλυπτε το κενό του προοδευτικού ευρωπαϊσμού. Που λοιπόν έγκειται η αναξιοπρέπεια για την οποία με εγκάλεσε ο «σύντροφος» Οδυσσέας; Με ποια ιδιότητα και γιατί από το βήμα της Βουλής;»

 

Πηγή:  iefimerida.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *