Το κόσμημα του ΣΒΕ που αναβαθμίζει τη δυτική ΘεσσαλονίκηΗ «ΜτΚ» παρουσιάζει τις νέες εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος στην περιοχή των Σφαγείων

Η περιοχή των Σφαγείων στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, παραμένει για χρόνια σε παρακμάζουσα κατάσταση, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς για την αναβάθμιση της. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το κλίμα δείχνει σταδιακά να αλλάζει και η περιοχή να αποκτά νέα αισθητική με εμβληματικά κτίρια να παίρνουν νέα μορφή. Την αρχή έκανε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), επιλέγοντας να επενδύσει σε ένα βιομηχανικό κτίριο, όπου έως και τα μέσα του ‘70 γινόταν ο έλεγχος των κομμένων κρεάτων.

Το «στολίδι» που δημιούργησε ο ΣΒΕ για τις νέες εγκαταστάσεις του, κόστισε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου ανακαίνιση, καθώς ίδιος παρέμεινε μόνο ο σκελετός του κτιρίου και όλα τα άλλα χρίστηκαν από την αρχή. Επίσης, βελτιώθηκε και ο προαύλιος χώρος, δίνοντας μία νέα εικόνα στην ευρύτερη περιοχή.

Βασίλης Καφάτος, Αντώνης Τσιμπούκης, Gregory Pfleger, Geoffrey Ross Pyatt και Αθανάσιος Σαββάκης.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Τα γραφεία του ΣΒΕ βρίσκονται έως και σήμερα σε κτίριο στην πλατεία Μαριχόβου. Ωστόσο, από το 2006 είχε γεννηθεί μία επιθυμία στην διοίκηση του συνδέσμου να αποκτήσει νέες εγκαταστάσεις, όπου θα στεγάζονταν τα γραφεία διοίκησης αλλά και ένας πολυχώρος για να εξυπηρετεί συνέδρια, συναντήσεις και συσκέψεις. Το όραμα αυτού του χώρου ζωγραφίστηκε στο κτίριο εντός των Παλαιών Σφαγείων.

Το κτίριο ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης και παραχωρήθηκε για χρήση το 2018 στην Εταιρεία Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, που αποτελεί θυγατρική εταιρεία του ΣΒΕ. Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο της κοινωφελούς δραστηριότητας του συνδέσμου και με σκοπό την προαγωγή των τοπικών οικονομικών συμφερόντων αλλά και να αξιοποιηθεί ένα υπό κατάρρευση κτίριο που ρήμαζε στο πέρασμα των χρόνων.

Μέχρι πρότινος, στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν μπάζα, σκουπίδια, ενώ έμεναν μέσα και πολλοί άστεγοι. Επίσης, ο χώρος χρησίμευε ως τοποθεσία εναπόθεσης άχρηστων υλικών του δήμου, ωστόσο αυτά απομακρύνθηκαν άμεσα με εντολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, γεγονός που αποδεικνύει και τη σημασία που δίνει η δημοτική αρχή στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το νέο κτίριο του ΣΒΕ ανάπλασε ριζικά μία περιοχή στην οποία υπήρχαν μόνο σωροί από χαλάσματα. Πρόκειται για ένα παράδειγμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει αφενός η βούληση και αφετέρου οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών, μπορεί δημόσια κτίρια να αλλάξουν μορφή και να γίνουν εύχρηστα, χωρίς το δημόσιο να σπαταλήσει ούτε ένα ευρώ.


«Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν, η συγκεκριμένη περιοχή, ήταν δύσκολα πρόσβαση για τους πολίτες, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου, αφού παρακείμενο κτίριο τελούσε υπό κατάληψη, άστεγοι έβρισκαν καταφύγιο σ’ αυτό, η παραβατικότητα ήταν προφανής, και, ως επακόλουθο των παραπάνω, στη περιοχή των Σφαγείων κυριαρχούσε ο φόβος και η ανασφάλεια» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης για την εικόνα που υπήρχε στην περιοχή, όταν άρχισαν οι εργασίες για την ανακατασκευή του κτιρίου. «Πλέον, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη μεταστέγαση υπηρεσιών του ΣΒΕ στο νέο κτίριο, τα παραπάνω έχουν εκλείψει. Σήμερα, ο επισκέπτης της περιοχής θαυμάζει ένα μοντέρνο κτίριο υψηλής αισθητικής, που είναι φτιαγμένο αποκλειστικά με υλικά που έχουν παραχθεί από ελληνικά χέρια, σε ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις» τονίζει.

Οι χώροι του κτιρίου

Το κτίριο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του μέσα στο καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας. Οι χώροι του είναι υπερσύγχρονοι με υψηλή αισθητική και σκοπός είναι να στεγάσει υπηρεσίες των μεταποιητικών επιχειρήσεων με γνώμονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Εκτός από τα γραφεία της διοίκησης και τα γραφεία προσωπικού, έχει διαμορφωθεί μία μεγάλη αίθουσα συσκέψεων με πολλαπλές χρήσεις, αλλά και ένα εντευκτήριο με υψηλές προδιαγραφές που αναμένεται να φιλοξενεί παρουσιάσεις, επαγγελματικά γεύματα και συναντήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλήρης ανακαίνιση του κτιρίου έγινε με υλικά και υπηρεσίες από τα μέλη του ΣΒΕ και το κόστος καλύφθηκε από χορηγίες. «Ουσιαστικά, η σύγκριση του σήμερα με το παρελθόν, είναι συντριπτικά υπέρ του παρόντος. Με κόστος κτιριολογικού προγράμματος που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, ένα κρυμμένο και παντελώς αναξιοποίητο -μάλλον ξεχασμένο- κτίριο του δήμου Θεσσαλονίκης, πίσω από μπάζα και σκουπίδια, συμβάλει πλέον στην ανάδειξη του μνημειακού κτιρίου των Σφαγείων» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Α’ Αντιπρόεδρος – Εκτελεστικός του ΣΒΕ Γιάννης Σταύρου.

Άνοιξε τον δρόμο…

Η αξιοποίηση και αναβάθμιση του κτιρίου στο χώρο των Σφαγείων, φαίνεται πως άνοιξε τον δρόμο για τη στέγαση σημαντικών οργανισμών και εταιρειών στην περιοχή. Ένα από τα τρανταχτά παραδείγματα είναι το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO, που θα φιλοξενηθεί σε διπλανό κτίριο από τις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε επίσης το κτίριο για τη δημιουργία του κέντρου, που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της πόλης ως πόλο τεχνολογίας και οικονομίας. Σαφώς, οι εργασίες από τον ΣΒΕ που άλλαξαν την εικόνα του χώρου των Παλαιών Σφαγείων, φαίνεται να δημιούργησαν ένα ιδανικότερο περιβάλλον για την εγκατάσταση και του κέντρου καινοτομίας της CISCO.

H επιδίωξη του ΣΒΕ για αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα, καθώς εξωραΐσθηκε και βελτιώθηκε κατακόρυφα η εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής, αυξήθηκε κατά πολύ η αξία του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, και συμπληρωματικά με τα παραπάνω, έμμεσα θα δοθεί η ευκαιρία σε Έλληνες επιστήμονες να εργασθούν σε μία πολυεθνική επιχείρηση παγκόσμιας εμβέλειας.

Θύμης Ευθυμιάδης, Αθανάσιος Σαββάκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιάννης Σταύρου.

«Είναι μία ‘καλή πρακτική’ συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, που είχε σημαντική συμβολή, και έτσι επέτρεψε στο δήμο Θεσσαλονίκης να προσελκύσει στην πόλη μας μία εταιρεία της εμβέλειας της CISCO. Ενέργεια προφανώς εξαιρετικά θετική από το δήμο μας, που ανοίγει το δρόμο για να επαναληφθεί με την προσέλκυση και εγκατάσταση και άλλων, παρόμοιας εμβέλειας, σπουδαίων πολυεθνικών εταιρειών» σημειώνει ο Γιάννης Σταύρου, συμπληρώνοντας πως «η λειτουργία του συγκεκριμένου κτιρίου συμβάλλει και θα συμβάλλει στο μέλλον, στην παραγωγή έργου από τον ΣΒΕ για την έμπρακτη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα. Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η εδώ και δύο μήνες αναβαθμισμένη περιοχή των Σφαγείων και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μπορεί πλέον να υποδεχθεί και να συνεργασθεί με πρωθυπουργούς και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, χωρίς κανέναν ενδοιασμό».

Πηγή:  makthes.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *