Είναι νόστιμες, γλυκιές, γεμάτες οφέλη για την υγεία, την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και καθόλα νηστίσιμες. Ποιες είναι;

 

Το αντιυπερτασικό τρόφιμο που ρίχνει και τη χοληστερόλη

Οι σταφίδες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές, χορταστικές και προσφέρουν μια λύση για ένα νηστίσιμο σνακ αυτές τις ημέρες. Περιέχουν ελάχιστο νάτριο, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και δεν έχουν λιπαρά. Επίσης είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Ακόμη, είναι πολύτιμες για το πεπτικό σύστημα. Η σταφίδα χάρη στο υψηλό της περιεχόμενο σε διαλυτές φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και πρεβιοτικά συστατικά αναδεικνύεται σε πολύτιμο βοηθό όσων υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Επίσης οι σταφίδες είναι πηγή υδατανθράκων που σας δίνουν την ενέργεια που απαιτείται για φορτίσετε τις μπαταρίες σας. Συνδυάζονται ιδανικά με δημητριακά ή με γιαούρτι για όσους δεν νηστεύουν, αλλά και με καρύδια ή αμύγδαλα για όσους νηστεύουν.

Σημειώστε ότι οι σταφίδες μπορεί να έχουν γλυκιά γεύση, αλλά επειδή ανήκουν στα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, η κατανάλωσή τους βοηθά στο να διαρκέσει περισσότερο διάστημα το αίσθημα κορεσμού.

Οι έρευνες ακόμη συσχετίζουν την κατανάλωση σταφίδων με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την μαύρη κορινθιακή σταφίδα η κατανάλωσή της θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Για την κορινθιακή (μαύρου χρώματος) σταφίδα που είναι και κατεξοχήν ελληνικό προϊόν έχει αποδειχθεί με κλινικές μελέτες σε εθελοντές ότι κάνει καλό στην πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη.


Για την κατανάλωσή τους ωστόσο λάβετε υπόψη τις θερμίδες που περιέχουν, τα 100γρ έχουν 246 kcal.

 

 

Views: 5