21.6 C
Serres

Τραπεζοϋπάλληλοι: Υπογράφηκε η νέα 3ετής κλαδική σύμβαση – Τι περιλαμβάνει

Date:

«Με πληθωρισμό 10% αυτές οι αυξήσεις 5,5% σε μία τριετία έρχονται να απομειώσουν κομμάτι του υψηλού κόστους που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά», σχολίαζε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος

Τα «χέρια» και επισήμως έδωσαν πριν από λίγο τράπεζες και ΟΤΟΕ για τη νέα 3ετή κλαδική σύμβαση που συμφωνήθηκε στο όριο λήξης της επέκτασης ισχύος της προηγούμενης και έπειτα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων και επτά διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τραπεζουπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, το Γενικό Συμβούλιο συνεδρίασε την 1η Απριλίου και ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το περιεχόμενο της νέας κλαδικής σύμβασης, μέσω της οποίας:

Ισχυροποιείται σημαντικά η ρήτρα προστασίας για την απασχόληση.
Βελτιώνονται με κλιμάκωση σε ορίζοντα τριετίας οι αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου συνολικά κατά 5,5%, ενώ προστατεύεται και η θεσμική αξία αυτού.
Για πρώτη φορά σε κλαδική σύμβαση τέτοιας ευρύτητας στη χώρα ο εισαγωγικός βασικός μισθός (κλιμάκιο) θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.
Θεσπίζονται (15 σημεία) ρυθμίσεις – πλαίσιο για την τηλεργασία. Προβλέπεται το δικαίωμα αποσύνδεσης με τη λήξη του ωραρίου, με το επίμαχο πλαίσιο να αποτελεί βάση για παραπέρα βελτιώσεις και εξειδικεύσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο.
Επεκτείνεται η ισχύς των ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων και για την επόμενη τριετία.
Κωδικοποιούνται και βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας.
Βελτιώνονται οι όροι χορήγησης ειδικών αδειών που πλέον δεν θα έχουν ως προυπόθεση χορήγησής τους την προηγούμενη εξάντληση της κανονικής άδειας (οι δύο πρόσθετες ημέρες της άδειας σχολικής παρακολούθησης και οι άδειες για εργαζόμενους, γονείς ή συζύγους ΑΜΕΑ).
Χορηγείται άδεια επτά εργασίμων ημερών με αποδοχές στις εργαζόμενες που υποβάλλονται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Παράλληλα, καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις του κλάδου 1.000 ευρώ για κάθε προσπάθεια ανά εργαζόμενη και μέχρι τέσσερις προσπάθειες. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης νοσηλείας τέκνου οι έξι πρώτες εργάσιμες ημέρες της άδειας χορηγούνται με αποδοχές και οι υπόλοιπες 24 χωρίς αποδοχές. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης νοσηλείας συζύγου χορηγείται άδεια μέχρι έξι εργασίμων ημερών με αποδοχές.
Διασφαλίζονται οι παροχές για τις κατασκηνώσεις.
Διατηρούνται οι ενισχύσεις για ερευνητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, καθώς και οι ενισχύσεις για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που απευθύνονται στους εργαζόμενους του κλάδου.


«Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας, αστάθειας, αμφισβήτησης και απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε μια εποχή που οι Κλαδικές Σ.Σ.Ε. αμφισβητούνται. Σε μια εποχή που απομένουν ελάχιστες κλαδικές Σ.Σ.Ε. στη χώρα, ενώ οι προκλήσεις της ψηφιακής Τραπεζικής και οι ανάγκες θεσμικής και συλλογικής προστασίας των συναδέλφων μας πολλαπλασιάζονται, η ΟΤΟΕ, μέσα από συστηματικές, τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις κατάφερε και πέτυχε:

1) Να προασπίσει αποφασιστικά τον θεσμό των κλαδικών Σ.Σ.Ε., έτσι ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι μια ικανοποιητική και αξιοπρεπή Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,


2) Να διασφαλίσει πλήρως όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις για τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα των συναδέλφων, παρέχοντάς τους ασφάλεια και προοπτική για την επόμενη τριετία και

3) Να διαμορφώσει μια νέα Σ.Σ.Ε. σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της νέας εποχής. Μια Σ.Σ.Ε. – εφαλτήριο για νέες εργασιακές κατακτήσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο», αναφέρει η ΟΤΟΕ.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει το newmoney, την ικανοποίησή τους για τη νέα 3ετή σύμβαση εκφράζουν και οι τράπεζες, υπενθυμίζοντας τη χρονική συγκυρία, μέσα στην οποία διεξήχθησαν οι σχετικές συνομιλίες. «Με πληθωρισμό 10% αυτές οι αυξήσεις 5,5% σε μία τριετία έρχονται να απομειώσουν κομμάτι του υψηλού κόστους που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά», σχολίαζε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Πηγή newmoney.gr

ΕλλάδαΤραπεζοϋπάλληλοι: Υπογράφηκε η νέα 3ετής κλαδική σύμβαση – Τι περιλαμβάνει

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 27 Ιουνίου

Στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του...

Αττικό Πάρκο: Ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα ο φροντιστής που πυροβόλησε

Προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Σπάτων- Αρτέμιδας, σχηματίζεται για...

Αλόννησος: Έκρηξη σε τουριστικό σκάφος- Έσκασε το καπάκι της μηχανής – Τρεις οι τραυματίες

Τρία άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων το ένα σοβαρά,...

Παραλία Οφρυνίου:  Ανδρόγυνο έχασε τη ζωή σου στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα

Τραγικό θάνατο βρήκε αργά το απόγευμα ένα ανδρόγυνο από...