17.8 C
Serres

Τρεις θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στη χώρα μας- Ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει

Date:

Επιβεβαιώνει ο ΕΟΔΥ ότι έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι στη χώρα μας λόγω λοίμωξης που προκλήθηκε από β- αιμολυτικο στρεπτοκοκκο της ομάδας Α (GAS) που αφορούσαν σε δύο παιδιά 6 ετών και σε ένα παιδί 19 μηνών χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους.

«Επιβεβαιώνουμε ότι έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι στη χώρα που αφορούσαν σε δύο παιδιά 6 ετών και ένα παιδί 19 μηνών χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις 10/02/2023, 24/02/2023 και 23/3/2023, αντίστοιχα».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του ΕΟΔΥ να μην ανακοινώνει τα θανατηφόρα περιστατικά σε παιδιά από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας, ο Οργανισμός αναφέρει πως δεν υπάρχει επιδημιολογικός, ή άλλος λόγος δημόσιας υγείας για τη δημοσιοποίηση τους, ενώ επικαλείται ζητήματα προσωπικών δεδομένων.

«Η δημοσιοποίηση μεμονωμένων κρουσμάτων που καταλήγουν κατόπιν νόσησης με λοιμώδες νόσημα δεν αποτελεί πρακτική δημόσιας υγείας εκτός και αν στοχεύει σε ενημέρωση και συγκεκριμένη σύσταση προς τον πληθυσμό. Επιπλέον, με την αναφορά μεμονωμένων περιστατικών ελλοχεύει ο κίνδυνος δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων των οικογενειών.

Ως εκ τούτου, με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο μέτρο δημόσιας υγείας ή συγκεκριμένες συστάσεις προς το παρόν για το κοινό πέρα από τη βασική σύσταση τήρησης των κανόνων υγιεινής και επικοινωνίας με τον παιδίατρο που ισχύει για όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η ανακοίνωση μεμονωμένων σοβαρών λοιμώξεων δεν κρίνεται σκόπιμη», τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο β- αιμολυτικος στρεπτοκοκκος τύπου Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο ορισμένα άτομα φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης (φορεία). Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν εισέλθει σε μέρη του σώματος που κανονικά είναι στείρα βακτηρίων, προκαλεί σοβαρή διεισδυτική λοίμωξη (iGAS) που οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμη και σε θάνατο σπανιότερα.


Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό

Η δήλωση στο ECDC σοβαρών κρουσμάτων της λοίμωξης σε παιδιά που οδήγησαν στον θάνατο ζητήθηκε φέτος πρώτη φορά λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επί του παρόντος, διερευνάται αν η εμφάνιση των κρουσμάτων που καταγράφονται είναι στο πλαίσιο της συνήθους δραστηριότητας του παθογόνου και της αυξημένης εργαστηριακής διερεύνησης μετά την πανδημία, καθώς στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν καταγραφές των σοβαρών κρουσμάτων λοίμωξης από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΕΟΔΥ μετά τη σχετική ενημέρωση του ECDC ενημέρωσε τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και τις διευθύνσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τη διαθέσιμη έως τώρα πληροφορία.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC, και σε περίπτωση έκδοσης οδηγιών ή συστάσεων προς τις αρχές δημόσιας υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συστηματική δήλωση στο ΕCDC για όσο διάστημα διαρκέσει η ενισχυμένη επιτήρηση σοβαρών λοιμώξεων από iGAS σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δεδομένα για την Ελλάδα, καθώς και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύονται εβδομαδιαίως από το ECDC και είναι δημόσια διαθέσιμα.

ΕλλάδαΤρεις θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στη χώρα μας- Ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κοζάνη: Στιγμές τρόμου σε λούνα-παρκ – Κόπηκαν δύο βαγόνια στο «τρενάκι» – video

Αναστάτωση επικράτησε απόψε (Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023) σε κατάμεστο...

Φεγγάρι της Φράουλας: Εντυπωσιακές εικόνες από την πρώτη Πανσέληνο του καλοκαιριού

Η πρώτη Πανσέληνος του φετινού καλοκαιριού θα σημειωθεί το...

Φόρεσε τα Γιορτινά της η Τούμπα Σερρών -Ξεκίνησε το πολυήμερο πανηγύρι- video

Ξεκίνησαν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό...

Κόρινθος: Νεκρό ξεβράστηκε το δελφίνι που είχε χάσει τον προσανατολισμό του

Το δελφίνι που είχε βρεθεί, χθες, στα ρηχά παραλιών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα