Τρομπέτα των Αγγέλων: Ένα εντυπωσιακό φυτό, με γλυκό άρωμα, που είναι όμως δηλητηριώδης (φωτο)

Τρομπέτα των Αγγέλων: Ένα εντυπωσιακό φυτό, με γλυκό άρωμα, που είναι όμως δηλητηριώδης

Η μπρουγκμάνσια ή κοινώς γνωστή ως τρομπέτα των αγγέλων είναι ένα εκπληκτικό πολυετές φυτό με ζωηρά άνθη που αποτίουν φόρο τιμής στο όνομά της. Μπορεί να το βρει κανείς σε μυριάδες χρώματα και προσθέτει μία τροπική αίσθηση σε οποιονδήποτε κήπο. Το αρνητικό του; Είναι δηλητηριώδες.

«Η τρομπέτα των αγγέλων είναι ένα φυτό που προσφέρει μια μοναδική αισθητική σε κάθε κήπο επειδή είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυτό» λέει στην Μάρθα Στιούαρτ η Μόνικα Γιέιτς, ειδικός στα φυτά. «Έχει ένα άρωμα που είναι πιο αισθητό το απόγευμα και είναι πολύ χαρακτηριστικό φυτό. Νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι συχνά ο λόγος που το επιλέγουν πολλοί».

Αν λοιπόν σκέφτεστε να βάλετε στον κήπο σας αυτό το λουλούδι, καλό θα είναι να ξέρετε κάποια πράγματα για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του, αλλά και ορισμένα μέτρα προφύλαξης.

Πώς αναπτύσσεται το φυτό «Τρομπέτα των Αγγέλων»


Εάν σας αρέσει να καλλιεργείται φυτά από το μηδέν, δηλαδή από τον σπόρο, το συγκεκριμένο δεν είναι και τόσο καλή επιλογή. Είναι προτιμότερο να το πάρετε ήδη σχετικά μεγάλο, σε μία γλάστρα. Μην περιμένετε, φυσικά, να δείτε στη γλάστρα τς μεγάλα αυτά άνθη που μοιάζουν με τρομπέτες, καθώς στην αρχή είναι απλώς ένα κορμός και μόνο. «Συνήθως είναι ένας κορμός έως ότου διακλαδιστεί και φτάσει σε ύψος περίπου το ένα μέτρο. Πάντα συνιστώ να σκάψετε μία τρύπα (όταν θα το φυτέψετε), η οποία θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε το νεαρό φυτό να μην δυσκολευτεί να μεγαλώσει τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του».

Όταν μεταφέρετε το φυτό αυτό στον κήπο σας, η Γιέιτς συνιστά την χρήση οργανικού χώματος. «Σε αυτό υπάρχει κοπριά και κομπόστ τα οποία προσθέτουν θρεπτική αξία, κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού».

Πώς να το φροντίσετε


Η τρομπέτα των αγγέλων χρειάζεται τακτικό πότισμα. «Θέλει πολύ νερό, αλλά δεν πρέπει να παραμένει υγρό το χώμα γύρω της, οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος» αναφέρει ο Χάλεϊ Σμιτ, ιδιοκτήτης θερμοκηπίου στην Μάρθα Στιούαρτ. Η Γιέιτς προσθέτει επίσης πως το συγκεκριμένο φυτό θα σας δείξει από μόνο του ότι χρειάζεται νερό, οπότε δε θα χρειαστεί να μαντέψετε. «Θα σας το δείξει όταν στεγνώσει το χώμα της. Αντέχουν στην ξηρασία, μην ανησυχείτε» προσθέτει.

Εκτός από άφθονο νερό, η σωστή έκθεση στον ήλιο είναι επίσης σημαντική. «Της αρέσει ο ήλιος αλλά εάν ζείτε σε ένα πραγματικά πολύ ζεστό μέρος με πολύ άμεσο ήλιο, είναι καλύτερο να της δώσετε κάποια σκιά, όπως το πρωί ή το απόγευμα» λέει ο Σμιτ.

Το κλάδεμα


Η τρομπέτα των αγγέλων είναι ένα ανθεκτικό φυτό που δεν «ενοχλείται» με το κλάδεμα, οπότε μην φοβάστε να κάνετε δραστικές περικοπές. Αντιθέτως, είναι κάτι χρήσιμο για τη διαχείριση της ανάπτυξης του φυτού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια ευκαιρία για τον έλεγχο του σχήματός του. «Εάν γίνει πολύ μεγάλο ή εάν δεν σας αρέσει προς τα πού πάει, μπορείτε να το κόψετε πολύ» λέει ο Σμιτ. «Μην το φοβηθείτε» προσθέτει.

Το κλάδεμα δεν είναι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά είναι επίσης απαραίτητο για την γενική υγεία του φυτού. Κόβοντας το υπερβολικό φύλλωμα, διατηρείτε το φυτό καθαρό, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσελκύσει λιγότερα μη επιθυμητά έντομα. «Καθαρίστε καλά από κάτω για να μην υπάρχουν παράσιτα». Ο Σμιτ λέει πως εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, κάντε την αρχή κόβοντας κλαδιά που μπλέκονται το ένα με το άλλο για να μειώσετε τη συμφόρηση. «Προσπαθήστε να μην είναι πολύ πυκνό το φυτό. Μερικές φορές αυτά τα φυτά γίνονται πραγματικά πολύ πυκνά. Υπάρχει λιγότερη κυκλοφορία του αέρα και αυτό μπορεί να το κάνει πιο επιρρεπές στα παράσιτα».

Προειδοποίηση: Είναι δηλητηριώδες!


Ως μέλος της οικογένειας των nighthade (στρυχνοειδών), το άνθος της τρομπέτας των αγγέλων μπορεί να είναι δηλητηριώδες, λόγω της παρουσίας αλκαλοειδών τροπανίου στο φυτό, που έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες. Ωστόσο, τα λουλούδια του συγκεκριμένου φυτού παρουσιάζουν κίνδυνο μόνο όταν καταναλώνονται, με τους σπόρους και τα άνθη να είναι πιο τοξικά.

«Θεωρείται ένας από τους πιο τοξικούς διακοσμητικούς θάμνους» λέει ο Γιέιτς. «Υα συνιστούσα πάντα να πλένετε τα χέρια σας γιατί εάν έχετε κάποια από τα έλαια του φυτού στα χέρια σας και τα βάλετε στα μάτια σας, μπορεί να έχετε μια αρνητική αντίδραση σε αυτό». Επίσης, αποφύγετε την κομποστοποίηση σπόρων ή τμημάτων του φυτού, για καλό και για κακό.

Πηγή iefimerida.gr

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version