20.3 C
Serres

Τσίμπημα από κουνούπι: Γιατί δεν πρέπει να ξύνετε το σημείο

Date:

Όταν σας τσιμπήσει κουνούπι προκαλείται έντονη φαγούρα και αρχίζετε να ξύνετε το σημείο. Βοηθάει όμως αυτό πραγματικά;

Τα θηλυκά κουνούπια θέλουν αίμα για να μπορέσουν να φτιάξουν καινούργια αυγά. Η ποσότητα αίματος είναι πραγματικά αστεία και το συμβάν δεν θα ενοχλούσε, εάν λίγο μετά δεν άρχιζε μια ενοχλητική φαγούρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το τσίμπημα το κουνούπι αφήνει λίγο σάλιο, το οποίο περιέχει μια πρωτεΐνη, η οποία κινητοποιεί την άμυνα του οργανισμού και απελευθερώνεται η ισταμίνη. Αυτή ανακάθεται σε κάποιες θέσεις στον ιστό και ερεθίζει τις νευρικές ίνες.

«Τι ακριβώς όμως είναι αυτό που προκαλεί τον ερεθισμό είναι δύσκολο να πει κανείς», λέει ο δερματολόγος Μάρτιν Μετς από το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου.

Η αυθόρμητη αντίδραση του ανθρώπου είναι να ξύσει το σημείο που τον τσίμπησε το κουνούπι.

«Αυτό είναι που θέλει το σώμα», λέει και πάλι ο Μάρτιν Μετς. «Στην πραγματικότητα μέσα από τον κνησμό το σώμα προσπαθεί να διώξει ένα ξένο σώμα» επισημαίνει ο δερματολόγος. Κι έτσι ξύνει κανείς μέχρι που να ματώσει. Τότε όμως μπορεί να εισέλθουν βακτήρια στην πληγή και να προκληθεί μόλυνση. Για το λόγο αυτό καλύτερα είναι να τρίψει κανείς με την παλάμη του ή με την άκρη του δακτύλου. Και αυτός ο τρόπος όμως περισσότερο ευνοεί τις μολύνσεις παρά τις αποτρέπει.








Εγκεφαλικά παιχνίδια

Μια ομάδα του πανεπιστημίου του Λύμπεκ ερεύνησε εάν υπάρχουν τρόποι να «ξεγελάσει» κανείς τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές εξέτασαν ανθρώπους που έξυναν την ίδια θέση που βρισκόταν το τσίμπημα, αλλά στο άλλο χέρι, κοιτάζοντας παράλληλα στον καθρέφτη. Και το πείραμα λειτούργησε. Όταν κανείς στέκεται στον καθρέφτη ο εγκέφαλος βρίσκεται σε μια «διαμάχη» ως προς το πώς θα πρέπει να εκλάβει την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό προβάλλεται το αίσθημα του ξυσίματος εκεί όπου υπάρχει ο κνησμός, στη θέση όμως που δεν την έξυσε κάποιος, έγραψε η ερευνητική ομάδα το 2013 στο εξειδικευμένο περιοδικό Plos One. Με απλά λόγια στόχος είναι απαλύνεις το αίσθημα της φαγούρας χωρίς τραυματισμούς. Για το λόγο αυτό απονεμήθηκε το 2016 στην ερευνητική ομάδα από το Λύμπεκ το εναλλακτικό, σατυρικό βραβείο Νομπέλ, που στόχο έχει «να κάνει τους ανθρώπους πρώτα να γελάσουν και μετά να σκεφθούν».

Πότε κρύο, πότε ζέστη

Σε χρόνιες παθήσεις μάλιστα, όπως είναι η νευροδερματίτιδα, το παιχνίδι με τον καθρέφτη είναι πολύ βοηθητικό, αναφέρει ο δερματολόγος Μάρτιν Μετς. «Ωστόσο δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι βοηθάει…» συμπληρώνει. Θα μπορούσε πάντως να το δοκιμάσει όποιος θέλει. Κάτι άλλο που βοηθάει είναι ο πάγος. Η αίσθηση του παγωμένου ενεργοποιεί τους υποδοχείς του δέρματος για το κρύο και μαλακώνει τον κνησμό.

Και η ζέστη μπορεί να βοηθήσει. Με ένα μολύβι που διαθέτει μπαταρία η συγκεκριμένη θέση δέχεται θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου. Παλιότερα πίστευε κανείς ότι συστατικά στο σάλιο του κουνουπιού καταστρέφονταν κι έτσι σταματούσε ο κνησμός. Σύμφωνα όμως με τον Γερμανό δερματολόγο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τέλος, ειδικές αντισταμινινές κρέμες και τζελ μπορούν να βοηθήσουν μειώνοντας τον κνησμό.

Πηγή: onmed.gr

ΥγείαΤσίμπημα από κουνούπι: Γιατί δεν πρέπει να ξύνετε το σημείο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι για την αφρικανική σκόνη, τι να προσέξετε

Συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων...

Πίνετε αυτό το ρόφημα μαϊντανού με λεμόνι κάθε μέρα και δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας

Ο μαϊντανός είναι ένα καθαριστικό και καυστικό μπαχαρικό. Σε...

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη...

Μπορεί το χρώμα της πιτζάμας σας να επηρεάσει τον ύπνο σας; Τι λένε οι επιστήμονες

Το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος ειδικά για τους ενήλικες δεν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα