12.1 C
Serres

Τσίπουρο- Παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων: Ανάβουν και φέτος τα καζάνια στον Νομό Σερρών- Χάνεται η ονομασία του- video

Date:

Τσίπουρο- Αρχίζει από αύριο Δευτέρα 17 Οκτωβρίου το άναμμα των καζανιών για την παραγωγή. Οι ημερομηνίες για κάθε δήμο έχουν οριστεί και οι καζανάδες είναι έτοιμοι να βάλουν φωτιά στα καζάνια τους. Όμως η αλλαγή της ονομασίας για το τσίπουρο σε «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων»έχει προκαλέσει αντιδράσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αμβυκούχων – Αμπελουργών Ν. Σερρών κ. Άνθιμο Ανανιάδη.

Ξεκίνησαν οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί του νομού Σερρών, να προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να είναι πανέτοιμοι να ανάψουν για μια ακόμη αποστακτική χρονιά τα καζάνια τους. Έτσι από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου με διαφορετικές ημερομηνίες ανα δήμο αρχίζει το άναμμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αμβυκούχων Αμπελουργών Ν. Σερρών κ. Άνθιμο Γεωργιάδη που μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΕΠΙΛΟΓΕΣ προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις για το κλάδο.Η ακρίβεια σε πολλά αγαθά λόγω του Ουκρανικού πολέμου, δεν άφησε αδιάφορους τόσο τους αμπελοκαλλιεργητές που είδαν τεράστια αύξηση των καυσίμων αλλά και των πρώτων υλών, όσο και τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, με την αύξηση της ενέργειας η οποία εκτοξεύθηκε στα ύψη

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, και διαμορφώθηκε στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, και εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της ενέργειας, τότε μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι φέτος θα είναι μια πραγματική δύσκολη οικονομική χρονιά για όλους.
Η πιο σημαντική ρύθμιση που πρέπει να αναφερθεί είναι η αλλαγή της ονομασίας του παραγόμενου προϊόντος, που από χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά, πλέον θα ονομάζεται «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων». Μια ρύθμιση που έφερε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς χάνεται η παραδοσιακή ονομασία που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια.


ΑΝΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Ξεκίνησαν οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί του νομού Σερρών, να προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να είναι πανέτοιμοι να ανάψουν για μια ακόμη αποστακτική χρονιά τα καζάνια τους.


Οι ημερομηνίες έναρξης της αποστακτικής περιόδου ανά δήμο είναι:

  • Δήμος Αμφίπολης Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Εμ. Παππά Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Νέας Ζίχνης Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Σερρών Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Βισαλτίας Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Σιντικής Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022
  • Δήμος Ηράκλειας Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Φέτος προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις για το κλάδο.

Η ακρίβεια σε πολλά αγαθά λόγω του Ουκρανικού πολέμου, δεν άφησε αδιάφορους τόσο τους αμπελοκαλλιεργητές που είδαν τεράστια αύξηση των καυσίμων αλλά και των πρώτων υλών, όσο και τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, με την αύξηση της ενέργειας η οποία εκτοξεύθηκε στα ύψη.
Σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αναφερθούν και οι ζημίες που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν φέτος τον νομό, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο που αλλάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αλλά και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι εν λόγω επιτηδευματίες προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια απόσταξης.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, και διαμορφώθηκε στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, και εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της ενέργειας, τότε μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι φέτος θα είναι μια πραγματική δύσκολη οικονομική χρονιά για όλους.
Σίγουρα η πιο σημαντική ρύθμιση που πρέπει να αναφερθεί είναι η αλλαγή της ονομασίας του παραγόμενου προϊόντος, που από χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά, πλέον θα ονομάζεται «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων». Μια ρύθμιση που έφερε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς χάνεται η παραδοσιακή ονομασία που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια.
Στα θετικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά προστέθηκαν νέες επιτρεπόμενες προς απόσταξη πρώτες ύλες από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, όπως οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, με το κρασί τους (Σύζομο). Αυτό συνεπάγεται σαφώς καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι πολλά αιτήματα αλλά και προβλήματα που επέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία εκφράστηκαν μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδας, όπως οι αύξηση του χρόνου απόσταξης, ο μηχανισμός απόσταξης κ.α., λύθηκαν άμεσα από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Βεζυρόπουλο, βοηθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κλάδο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί του νομού Σερρών, δίνουν για μια ακόμη χρονιά ραντεβού με την παράδοση και την μακρόχρονη ιστορία της παραδοσιακής απόσταξης.
Στόχος φέτος όλων των μελών του Συλλόγου είναι πρωτίστως η ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν, και φυσικά να ζήσουμε ξανά τα παραδοσιακά ανταμώματα των φίλων και συγγενών, που τόσο έλειψαν τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας.
Καλή αποστακτική χρονιά και καλά ανταμώματα με υγεία σε όλο το κόσμο.
Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελουργών Ν. Σερρών.

Δελτίο τύπου

ΣέρρεςΤσίπουρο- Παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων: Ανάβουν και φέτος τα καζάνια στον Νομό Σερρών-...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, γεμάτη φως και χρώματα- video

Σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς μπαίνει η Πόλη των Σερρών αλλά...

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί για κακόβουλο λογισμικό – Πρέπει να είναι προσεκτικοί οι Πολίτες- video

Νέες προειδοποιήσεις για κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας απεύθυνε...

Σοβαρές ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών: “Καμία κλινική με κανονική στελέχωση”- video

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών....

Σέρρες- Θ. Κουτμερίδης: Το τραγούδι που τραγούδησε για την αδερφή του Πάττυ – video

Εκδήλωση στη μνήμη της Πάττυς Κουτμερίδου και σ’ όλες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα