Την αναγκαιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει “την εναλλακτική πρόταση, την πρόταση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με στόχο τη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας και την άμβλυνση των ανισοτήτων στην κοινωνία”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτή είναι μία “μεγάλη πρόκληση”, η οποία ανοίγεται. Κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος του κόμματος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο “μέτωπο” της πανδημίας και προέβλεψε ότι “έχουμε μπροστά μας ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι”.

“Θα κριθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης κάλπης”

Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μία “νέα φάση” στην οποία “ξεδιπλώνεται όλη η βαριά πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως είπε, “περνάμε σε μία νέα φάση όπου η πανδημία είναι παρούσα αλλά μαθαίνουμε να ζούμε μαζί της. Σε αυτή τη νέα φάση ξεδιπλώνεται όλη η βαριά πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Εργασιακό με μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία και απολύσεις, ασφαλιστικό με ιδιωτικοποίηση της επικούρισης, πτωχευτικός χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας και συγχρόνως φραγμοί και κόφτες στην είσοδο μαθητών στα πανεπιστήμια. Υπό μία έννοια λοιπόν, ξεπαγώνει ο πολιτικός χρόνος και ανοίγει η πολιτική αντιπαράθεση. Τώρα και τον επόμενο χρόνο, με τα δεδομένα της ακολουθούμενης πολιτικής Μητσοτάκη, θα κριθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης κάλπης”.

Όπως υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καταδεικνύουν τη συντριπτική αντίθεση της πλειοψηφίας με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως π.χ. στο εργασιακό νομοσχέδιο”. Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Τσίπρας “ανοίγεται μία μεγάλη πρόκληση να αναδείξουμε την εναλλακτική πρόταση, την πρόταση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με στόχο τη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας και την άμβλυνση των ανισοτήτων στην κοινωνία”.

“Υπαρκτός και σοβαρός ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις”

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι δεν τελείωσε” και ότι “είναι υπαρκτός και σοβαρός ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις”. Σημείωσε ότι “ο ρυθμός του εμβολιασμού – και άρα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας – είναι πολύ αργός”, όμως, “ο εμβολιασμός, παρά τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις απαράδεκτες αποφάσεις της Επιτροπής που εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση, είναι η μόνη άμυνα που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στον φονικό ιό και αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης”. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, “ορθώς πρωτοστατήσαμε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο για την άρση της πατέντας των εμβολίων” και συμπλήρωσε πως “καμία κρίση δεν ξεπερνιέται χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη, ειδικά η υγειονομική”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι “οι πληγές της κρίσης και του αποτυχημένου lockdown ωστόσο, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό, είναι παρούσες. Μεγαλύτερη πληγή είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων. Την ίδια ώρα, σήμερα μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες στοχοποιούνται από την κυβέρνηση σε συστηματική βάση. Οι νέοι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι” για να προσθέσει πως “οφείλουμε να εργαστούμε για να εκφράσουμε τα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους”.


“Ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας”

Αναφερόμενος στην προγραμματική επάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “παρά το γεγονός ότι η πανδημία ανέστειλε τις δραστηριότητές μας, το κόμμα μας αξιοποίησε στο έπακρο την αναστολή του συνεδρίου μας για να προχωρήσουμε σε μία βαθύτερη προγραμματική επεξεργασία”. Όπως τόνισε στη συνέχεια, “η προγραμματική συνδιάσκεψη είναι το επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας. Και είναι μία ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας, αποφασιστικότητας, μάχης για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης της Δεξιάς και νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση”.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως “έχουμε μπροστά μας ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι. Η παρουσία μας θα πρέπει να είναι διαρκής και συνεχής, σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, μέσα στην κοινωνία και δίπλα στους πολίτες που ασφυκτιούν”.

Πηγή enikos.gr

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 41