18.7 C
Serres

Τζανάκης για AstraZeneca: Να μιλήσουν με γυναικολόγο οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυοι

Date:

Τι είπε για τις πατέντες των εμβολίων – «Χρειάζονται 1-2 χρόνια για να στηθεί εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων»
 
Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και την συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, «είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε μια συνταγή, οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το φτιάξουμε. Θέλει τουλάχιστον 1- 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο για να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας».

 
Στην συνέχεια ο καθηγητής τόνισε πως προκύπτουν δύο παράγοντες: Από την μία έχουμε το πώς νομίμως μπορεί να παραχωρηθεί η πατέντα και από την άλλη το να στηθεί μια γραμμή παραγωγής ικανή να καλύψει.

Ζητούμενο είναι σε κάθε περίπτωση το να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες, είπε ο καθηγητής. «Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού.

 
«Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει κι όλο αυτό. Δηλαδή δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια (καταψύκτες στο -80 κτλπ), όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό» εξήγησε.








Στην συνέχεια ο Νίκος Τζανάκης απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε εγκύους ή γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. «Μια γυναίκα που άμεσα επιθυμεί να μείνει έγκυος καλό θα ήταν να μιλήσει με τον γυναικολόγο», είπε.

«Πιστεύω ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους υπάρχει μόνο μια περίπτωση την οποία πρέπει να αναφέρουμε, για την οποία δεν υπάρχουν ικανά κλινικά δεδομένα για ορισμένα από τα εμβόλια, όπως της AstraZeneca, για τα υπόλοιπα υπάρχουν. Επομένως το θέμα δεν είναι ότι θα κάνει κακό, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα ώστε να μπορεί ένας πιστοποιητικός οργανισμός φαρμάκων μιας χώρας ή της Ευρώπης να δώσει την άδεια ώστε να χρησιμοποιηθεί ή την συμβουλή για εμβολιασμό των εγκύων ή όσων πρόκειται να μείνουν έγκυοι» συνόψισε.

Πηγή protothema.gr

ΥγείαΤζανάκης για AstraZeneca: Να μιλήσουν με γυναικολόγο οι γυναίκες που θέλουν να...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αυτά είναι τα βότανα που καταπολεμούν άγχος και στρες

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην λύση κάποιας φαρμακευτικής...

39χρονος θαλασσαιμικός απαλλάχθηκε από μεταγγίσεις με γονιδιακή θεραπεία

Απαλλαγμένος από τις συνεχείς μεταγγίσεις, στις οποίες έπρεπε να...

Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;

Οι καούρες οφείλονται κυρίως στην παλινδρόμηση τροφών ή υγρών...

Τρομάζουν τα στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τον εκφοβισμό των εφήβων

Τα στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τον...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα