28 C
Serres

Βαρβιτσιώτης από Φόρουμ Δελφών: Το 2015 φτάσαμε στα όρια πραγματικά της ρήξης με την Ευρώπη

Date:

«Η κοινωνική Ευρώπη είναι ένα στοιχεία αναπόσπαστο της ΕΕ»

«Δεν υπάρχει Ευρώπη αν δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος και δεν υπάρχει Ευρώπη αν δεν δείχνει αλληλεγγύη σ’ αυτούς που μένουν πίσω», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το μέλλον της Ευρώπης.

«Στόχος μιας σύγχρονης Ευρώπης είναι να μην αφήνει κανέναν πίσω από τις εξελίξεις», ανέφερε. υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει μια κοινωνική Ευρώπη και γι’ αυτό τον λόγο αγκάλιασε την πορτογαλική πρωτοβουλία που οδήγησε στη Διακήρυξη του Πόρτο. «Η κοινωνική Ευρώπη και το κοινωνικό κράτος βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των μνημονιακών προγραμμάτων στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να αναδείξουμε και να στηρίξουμε την πρωτοβουλία ότι η κοινωνική Ευρώπη είναι ένα στοιχεία αναπόσπαστο της ΕΕ», επεσήμανε.

Ο αναπληρωτής υπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκτίμησε πως η πανδημία «αφήνει πίσω και μια πολύ μεγάλη οικονομική ουλή». Όμως το Next Generation EU είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει βάλει ποτέ η ΕΕ στο τραπέζι και έχει μοιράσει στα κράτη μέλη και μπορεί να οδηγήσει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, προσέθεσε.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «πέρυσι 25η Μαρτίου έστειλε μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την πρώτη επιστολή ζητώντας ένα πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομικών, η οποία μετασχηματίστηκε σ αυτό το πολύ μεγάλο πακέτο Ανάκαμψης».

Πρόκειται, όπως είπε, για την «ευκαιρία της δικιάς μας γενιάς να διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα προκειμένου να δώσουμε στην επόμενη γενιά πολλές ευκαιρίες, να μη τα σπαταλήσουμε με την ελαφρότητα του νεόπλουτου όπως κάναμε με άλλα ευρωπαϊκά πακέτα».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι σε τέσσερις δεκαετίες η Ελλάδα έχει αντλήσει 200 δισ. σε ευρωπαϊκά κονδύλια και τώρα σε διάστημα λίγων ετών πρόκειται να αντλήσει ποσά που αγγίζουν τα 72 δισ. και με τη μόχλευση μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα
«Σε λίγα χρόνια μπορούμε να έχουμε πάρα πολλές επενδύσεις σε καίριους τομείς που μετασχηματίζουν την οικονομία, ώστε η επόμενη γενιά να ζήσει σε μια Ελλάδα πρωτοπόρα στη δημιουργία νέων διαφορετικών θέσεων εργασίας που ζητάνε δεξιότητες, επιστημονική κατάρτιση και ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες του νέου Έλληνα που σπουδάζει, παλεύει να πάρει μεταπτυχιακά, να διακριθεί», σημείωσε.

Τόνισε πως υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια έτοιμα να επενδυθούν σε φιλόδοξες προτάσεις και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα πρέπει να μπει σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό φιλοδοξίας και να δείξει τον καλύτερό της πρόσωπο. Είναι η στιγμή μας να κερδίσουμε το μέλλον μας».

Αναφορικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι είναι μια συζήτηση πολύ ανοιχτή. «Απευθύνεται στους πολίτες της Ένωσης και είναι μια στιγμή που θα πρέπει και οι Βρυξέλλες να σωπάσουν και οι κυβερνήσεις να σωπάσουν. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε στους Έλληνες πολίτες το τι πετύχαμε 40 χρόνια τώρα και να μας πουν αυτοί τι Ευρώπη θέλουμε αύριο. Γιατί το πιο βασικό πράγμα είναι να ακούσουμε τους πολίτες.

Πριν από 200 χρόνια αποφασίσαμε να αφήσουμε την καθ’ ημάς ανατολή και να κοιτάξουμε προς τις τότε φιλελεύθερες επαναστάσεις της Δύσης, υιοθετώντας μάλιστα πολύ προωθημένα συντάγματα για την εποχή και πριν 40 χρόνια με την επιμονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή γίναμε αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Στα 40 χρόνια που πέρασαν δε θα έλεγα ότι ήταν μια ήρεμη πορεία η συμμετοχή μας στην Ευρώπη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πέρασε από πολλές δοκιμασίες, με ιδιαίτερη τη δοκιμασία του 2015, όπου φτάσαμε στα όρια πραγματικά της ρήξης και βεβαίως ευτυχώς τρεις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και διαφορετικές κυβερνήσεις αποφάσισαν με την ψήφο τους στη Βουλή και βεβαίως ο ελληνικός λαός με τη στήριξή του προς αυτές, ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει αναπόσπαστο κομμάτι του σκληρού πυρήνα της Ένωσης και της ζώνης του ευρώ».

Πηγή newsbeast.gr

ΠολιτικήΒαρβιτσιώτης από Φόρουμ Δελφών: Το 2015 φτάσαμε στα όρια πραγματικά της ρήξης...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Άρθρο Χατζηβασιλείου στην εφημερίδα Manifesto: Τουρκικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο

Τελικά, το τουρκικό γεωτρύπανο κινείται στα όρια της τουρκικής...

Στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας...

Ν. Ηλιόπουλος: Το καθεστώς Μητσοτάκη θα απολογηθεί

«Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει καταφέρει η χώρα να διασύρεται...