- Διαφήμιση -

Βασίλης Τζανακάρης: “Η πραγματική δασκάλα με τα χρυσά μάτια”- φωτο

Η συγκλονιστική ανάρτηση του Σερραίου συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη και η μοναδική φωτογραφία που δημοσίευσε της πραγματικής “δασκάλας με τα χρυσά μάτια“, Στέλλας Ιωάννου, της ηρωίδας του βιβλίου “Η Ζωή εν Τάφω” του Στρατή Μυριβήλη

Ο συγγραφέας την τράβηξε στο στο σπίτι της το καλοκαίρι του 1968 στον Μόλυβο Μυτιλήνης και την δημοσίευσε στο περιοδικό ΓΙΑΤΙ μαζί με μια πολυσέλιδη συνέντευξή της. Η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία καθώς εντυπωσιάστηκε από αυτή ο αείμνηστος Φρέντυ Γερμανός.

Η ανάρτηση του συγγραφέα

Η μοναδική φωτογραφία της πραγματικής “Δασκάλας με τα χρυσά μάτια”, Στέλλας Ιωάννου, της ηρωϊδας του βιβλίου “Η Ζωή εν Τάφω” του Στρατή Μυριβήλη σε φωτογραφία που την τράβηξα στο σπίτι της το καλοκαίρι του 1968 στον Μόλυβο Μυτιλήνης. Ήταν η φωτογραφία που όταν την δημοσίευσα στο περιοδικό ΓΙΑΤΙ (τεύχος αρ. 49-50, σ. 18-20, τον Αύγουστο του 1979). μαζί με μια πολυσέλιδη συνέντευξή της τόσο εντυπωσίασε τον αείμνηστο Φρέντυ Γερμανό που την αναδημοσίεσε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Ιδίως, το τραγικό της τέλος το οποίο αναδημοσιεύω με τη σειρά μου κι εγώ από το ΓΙΑΤΙ:


“…Στις 21 Ιουλίου 1972 η “Δασκάλα” αποφασίζει να βάλει τέρμα στη ζωή της που είχε καταντήσει αφόρητη. Αφού περιβρέξει τα ρούχα της με φωτιστικό οινόπνευμα θα ανάψει ένα σπίρτο και θα αυτοπυρποληθεί για να πεθάνει λίγο αργότερα στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Το τραγικό κι αδόκητο τέλος της θα λυπήσει αφάνταστα όλους όσοι την ήξεραν. Όπως μου είχε εκμυστηρευθεί θα ήθελε το τέλος της να κάνει έναν “μπαμ” όπως και το έκανε.


Η περιγραφή που ακολουθεί είναι από το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη, “Η Ζωή εν Τάφω”:
“… Τι όμορφη που ήταν με τη μελάτη επιδερμίδα της… Είχε βαριά ματόκλαδα που πέφταν και ισκιώνανε τα μάτια της, όπως πέφτουνε δυο βελουδένια παραπετάσματα. Τα στήθη της φούσκωναν στέρεα και στα μάτια της έφεγγε ένα χρώμα… ένα χρώμα… μα τι χρώμα!
Όταν έφερα την κουβέντα στον Στρατή Μυριβήλη μου είπε:
-Δεν θέλω να τον ξέρω! Μ΄ έκανε ρεζίλι. Δεν ήμουν ερωμένη του! Μπορεί να μ΄ αγαπούσε αλλά αυτό μόνο με το μυαλό του. Έγραψε ψέματα. Γι΄ ατό κι όταν έβγαλε το βιβλίο του δεν τόλμησε να μου το στείλει…

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version