10.9 C
Serres

Βόρεια Μακεδονία: Ελληνικές 6 στις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις

Date:

Σε αποτίμηση του ταξιδιού της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε μιλώντας

στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

 

 

«Η πρώτη διαπίστωση είναι: Τι κάναμε τόσα χρόνια; Αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν βοήθεια, περιμένουν τεχνογνωσία, διμερείς σχέσεις. Κι εμείς κρατούσαμε τον βόρειο γείτονά μας σε απομόνωση. Αντί να λύσουμε ένα πρόβλημα στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων, εμείς κρατάγαμε μία φοβική στάση», δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης και πρόσθεσε: «Το δεύτερο είναι ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγεται ένας μεγάλος δίαυλος επικοινωνίας με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Η ζωή μάς έχει ξεπεράσει. Οι εμπορικές σχέσεις ελληνικών επιχειρήσεων με τη γείτονα χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Δεν περίμεναν καμία Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε ακόμα πως «μέσα στις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας είναι έξι ελληνικών συμφερόντων. Ένα μεγάλο ποσοστό του καθημερινού τραπεζιού των κατοίκων της γειτονικής χώρας είναι ελληνικά τρόφιμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν το βλέπει, μόνο λαϊκίζει. Υπήρχε μία κοντόφθαλμη εξωτερική πολιτική, που οδήγησε τη δική μας χώρα σε έναν διεθνή απομονωτισμό. Και η πραγματικότητα είναι ότι οι ανάγκες της γειτονικής χώρας πρέπει να καλυφθούν. Με τον ομόλογό μου προγραμματίζουμε μία επίσκεψή του στη χώρα μας σε συνδυασμό με ένα φόρουμ του αγροτοδιατροφικού τομέα, με επιχειρήσεις ελληνικές και επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία, σε περίπου ένα μήνα».

 

Ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε ακόμα ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:








 

«Ό,τι αφορά τη νομοθετική ομπρέλα της Ε.Ε., δηλαδή τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από την ελληνική πλευρά, η ονομασία θα γίνεται απόλυτα αποδεκτή. Η ΠΓΕ, δηλαδή, «Μακεδονικός Οίνος» και το τσίπουρο και το ούζο και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αναγνωρίζονται αυτόματα από τη χώρα και ισχύει ο σεβασμός των κανόνων της Ε.Ε.

Για τα εμπορικά σήματα που κατά το παρελθόν είχαν τον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό, τους προτείναμε να αναγράφεται η συνταγματική ονομασία, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» εμφανώς και ευανάγνωστα πάνω στη συσκευασία, στα προωθητικά φυλλάδια, παντού.

 

Όσον αφορά την Ελλάδα, για τα νέα προϊόντα θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας. Για τα παλιά, όπου ήδη χρησιμοποιούνταν η ονομασία, προβλέπεται στη συμφωνία ο τρόπος επίλυσης αυτής της διαφοράς. Η επιχειρηματική κοινότητα, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ, οι φορείς, με τη μορφή ενός συμβουλίου ειδικών θα επιλύσει αυτές τις διαφορές».

 

 

ΟικονομίαΒόρεια Μακεδονία: Ελληνικές 6 στις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τέλος Επιτηδεύματος: Βαρύς ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις με βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τέλος Επιτηδεύματος θα πληρώνουν μέχρι το 2027, οπότε και...

Από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της...

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά πάνω από...

Παγκρήτια Τράπεζα: Nέες προθεσμιακές καταθέσεις “Step plus” με αυξανόμενο επιτόκιο 

Δύο νέες προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 6 και 12 μηνών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα