18.8 C
Serres

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Νέος Βούλγαρος επιστήμονας με καινοτόμο έρευνα στην ιατρική θεραπεία

Date:

Ένας νεαρός Βούλγαρος ερευνητής επιστήμονας εργάζεται πάνω στις θεραπείες του μέλλοντος στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο στη Ζυρίχη (ETH Zürich), μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ. Πρόσφατα, ο Μπόζινταρ-Άντριαν Στεφάνοφ και άλλοι συνάδελφοί του έκαναν μια ιατρική ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει τη θεραπεία ασθενών με μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης.

Ο Στεφάνοφ είναι υποψήφιος διδάκτορας με ειδίκευση στη μοριακή ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Ερευνά μια μέθοδο για τη χρήση της θερμότητας για τον έλεγχο των ανθρώπινων κυττάρων και την υποβοήθησή τους για να έχουν νέες λειτουργίες.

Πριν από εκατό χρόνια, τα φάρμακα βασίζονταν σε μικρά μόρια, ενώ πολλά από τα σημερινά φάρμακα είναι βιολογικής φύσης, αποτελούμενα από πεπτίδια ή πρωτεΐνες, δήλωσε ο Στεφάνοφ στο BTA.

Έχουν υπάρξει πολλές επαναστατικές θεραπείες τα τελευταία χρόνια, που βασίζονται στην έγχυση διαφορετικών τύπων πρωτεϊνών και αντισωμάτων, που είναι επίσης πρωτεΐνες. Αυτές οι θεραπείες, ωστόσο, έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα: το φάρμακο πρέπει να χορηγείται καθημερινά με ένεση στους ασθενείς. Γι’ αυτό τα τελευταία 10-15 χρόνια αναπτύσσονται θεραπείες που βασίζονται σε τροποποιημένα κύτταρα αντί για ενέσεις, σύμφωνα με τον νεαρό Βούλγαρο επιστήμονα.

Ως παράδειγμα ανέφερε τη χρήση ανθρώπινων Τ-κυττάρων, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον στο κλινικό περιβάλλον, και είναι μια από τις ιστορίες επιτυχίας στον τομέα. Τα κύτταρα εξάγονται από τον ασθενή και επαναπρογραμματίζονται για τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτή η έρευνα είναι καινοτόμα και η ομάδα του ήταν η πρώτη που ανέπτυξε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί θερμότητα για τον έλεγχο των κυττάρων. Για να τα ελέγξουν, τα κύτταρα πρέπει να έχουν μέσα τους μοριακές μηχανές – πρωτεΐνες που αντιλαμβάνονται την αύξηση της θερμοκρασίας, είπε. Αυτός και η ομάδα του πειραματίζονται με ένα υποδόριο εμφύτευμα. «Το σώμα θρέφει τα κύτταρα, ενώ χρησιμοποιήσαμε μια ηλεκτρονική συσκευή για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του εμφυτεύματος, η οποία βελτιώνει την ακρίβεια. Αυτή είναι μια μη επεμβατική μέθοδος για την παροχή θεραπευτικών πρωτεϊνών στο σώμα», συνόψισε ο Stefanov την ερευνητική του εργασία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό του Wiley’s Advanced Science.


Είναι μάλλον δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα φτάσουν τα αποτελέσματα στους ασθενείς, επειδή αυτός ο τύπος τεχνολογίας είναι νέος και αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 10 ή και 20 χρόνια. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ανθρώπων, είπε.

Πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην επιστήμη και πρέπει να χρηματοδοτηθεί, είπε ο Στεφάνοφ, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να παράσχει τέτοια χρηματοδότηση. Υπάρχει επίσης πολλή επικοινωνία που πρέπει να πραγματοποιηθεί και οι επιστήμονες να δείξουν στο κοινό σε τι και πώς εργάζονται.

Πηγή ΑΠΕ

ΚόσμοςΒουλγαρία - ΒΤΑ: Νέος Βούλγαρος επιστήμονας με καινοτόμο έρευνα στην ιατρική θεραπεία

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Οδοιπορικό στην Κύπρο με την αποστολή “Άγιος Παΐσιος”- video

Αγναντεύοντας την πράσινη γραμμή στο πολιτιστικό κέντρο κατεχόμενης Αμμοχώστου-...

Συνάντηση Μπάιντεν – Σολτς – Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προαναγγέλλει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού από την G7

«Ειλικρινά, κάνετε καταπληκτική δουλειά!», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ...

Γαλλία: Έκκληση για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση...

Τουρκία: Υπό εξέταση η επαναφορά της θανατικής ποινής μετά από «οδηγίες» του Ερντογάν

Η Τουρκία θα επανεξετάσει μια απόφαση του 2004 για...