Βραχνάδα & αφωνία: Δείτε τις πιθανές αιτίεςΝιώθετε ότι «κλείνει» η φωνή σας και δεν μπορείτε να μιλήσετε, χωρίς να έχετε κρυολογήσει;

 

Τα προβλήματα της φωνής, σύμφωνα με το onmed.gr, συμβαίνουν με μια αλλαγή στον ήχο της, που συχνά περιγράφεται ως βραχνάδα, τραχύτητα ή αλλοιωμένη ποιότητα. Οι άνθρωποι με προβλήματα φωνής συχνά παραπονούνται για αλλαγές, όπως απώλεια φωνής, απώλεια αντοχής και απότομο πόνο.

Για να εντοπίσετε την αιτία της βραχνάδας και της απώλειας της φωνής, συμβουλευτείτε ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα εξετάσει τις φωνητικές σας χορδές για να διαπιστώσει εάν το πρόβλημα οφείλεται σε παλινδρόμηση οξέων, μόλυνση ή κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του λάρυγγα, ο οποίος συχνά εκδηλώνεται με πόνο στο αυτί και το λαιμό και φωνητικά προβλήματα.

Δείτε τέσσερις πιθανές αιτίες απώλειας της φωνής.

Λαρυγγίτιδα:

Είναι η πιο κοινή αιτία βραχνάδας και απώλειας φωνής και συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη, η οποία οδηγεί σε διόγκωση των φωνητικών χορδών. Όταν οι φωνητικές χορδές διογκωθούν, πάλλονται με διαφορετικό τρόπο, κάτι που προκαλεί τη βραχνάδα.


Καταπόνηση της φωνής:

Όταν μιλάτε υπερβολικά δυνατά ή φωνάζετε

, π.χ. στη διάρκεια ενός αθλητικού γεγονότος, μπορεί να οδηγηθείτε σε φωνητικές δυσκολίες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καλοήθων φωνητικών βλαβών του νωτιαίου μυελού ή και φωνητική αιμορραγία. Η φωνή επανέρχεται με ξεκούραση, αφωνία και πολλά υγρά. Αν δεν το κάνετε όμως, μπορεί να βλάψετε περισσότερο τις φωνητικές χορδές και να σχηματιστούν πολύποδες και όζοι, οι οποίοι θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Εάν η βραχνάδα επιμένει για εβδομάδες ή επανεμφανίζεται,

το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η παλινδρόμηση οξέων. Όταν το οξέα του στομάχου επιστρέφουν στον οισοφάγο, μπορούν να ερεθίσουν τις φωνητικές χορδές. Η κατάσταση λέγεται λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση και συχνά προκαλεί καούρα ή ναυτία.

Άλλη πιθανή αιτία τέλος, είναι η μόλυνση από μύκητες, γνωστή ως στοματίτιδα, η οποία εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό, όπως οι πάσχοντες από HIV ή καρκίνο, αλλά και όσους χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή εισπνεόμενα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Views: 7

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *