13.3 C
Serres

Ξεκινά η οκταήμερη απεργία των εργαζομένων στο Φίλιξστοου, το μεγαλύτερο εμπορευματικό λιμάνι της Βρετανίας

Date:

Ξεκινά σήμερα απεργία στο μεγαλύτερο εμπορευματικό λιμάνι της Βρετανίας, με τις κινητοποιήσεις να προβλέπεται να διαρκέσουν οκτώ ημέρες, καθώς συνεχίζεται ο απεργιακός πυρετός στη χώρα με τους εργαζόμενους σε πολλούς τομείς να ζητούν μισθολογικές αυξήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ.

Έπειτα από τρεις ημέρες κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς, κυρίως τα τραίνα, ήρθε σήμερα η σειρά των εργαζομένων στο λιμάνι Φίλιξστοου να απεργήσουν.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία που πραγματοποιείται στο λιμάνι αυτό της ανατολικής Αγγλίας, στο οποίο φτάνουν ετησίως περίπου 4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, από το 1989.

Τα περίπου 1.900 μέλη του συνδικάτου Unite, στο οποίο ανήκουν χειριστές γερανών, μηχανημάτων και λιμενεργάτες, απέχουν από την εργασία τους ζητώντας αύξηση του μισθού τους, καθώς το κόστος διαβίωσης στη Βρετανία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ο πληθωρισμός έφτασε τον Ιούλιο το 10,1% σε ετήσια βάση και ενδέχεται να ξεπεράσει το 13% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται σε χώρα της G7.

«Το λιμάνι Φίλιξστοου είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2020 είχε κέρδη 61 εκ. λίρες (σχεδόν 72 εκ. ευρώ)», δήλωσε η Σάρον Γκρέιαμ γενική γραμματέας του Unite.

«Η διαχειρίστρια εταιρεία του Hutchinson Ports είναι τόσο πλούσια που την ίδια χρονιά διένειμε 99 εκ. λίρες στους μετόχους της. Κατά συνέπεια μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους στο Φίλιξστοου μια σωστή αύξηση μισθού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε «απογοητευμένη που το Unite δεν δέχθηκε την πρότασή μας να αναστείλει την απεργία και να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες ώστε να βρεθεί μια λύση».

Η Hutchinson Ports σημείωσε ότι πρότεινε αύξηση μισθών 8% κατά μέσο όρο και σχεδόν 10% για τους πιο χαμηλόμισθους, την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη».

Η εταιρεία «λυπάται για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κινητοποιήσεις στις βρετανικές αλυσίδες ανεφοδιασμού» και πρόσθεσε ότι εργάζεται με τους πελάτες της προκειμένου «να περιορίσει τα προβλήματα».

Πηγή από το λιμάνι επεσήμανε ωστόσο ότι οι απεργίες θα είναι κάτι «ενοχλητικό, αλλά όχι καταστροφικό», καθώς η αλυσίδα ανεφοδιασμού έχει συνηθίσει στα προβλήματα μετά την πανδημία covid-19.

Πηγή ΑΠΕ

ΚόσμοςΞεκινά η οκταήμερη απεργία των εργαζομένων στο Φίλιξστοου, το μεγαλύτερο εμπορευματικό λιμάνι...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

COP28: Αριθμός ρεκόρ με 80.000 συμμετέχοντες στη διάσκεψη για το κλίμα

Η COP28 είναι επισήμως η μεγαλύτερη COP που διοργανώθηκε...

Η Θεσσαλονίκη ιδανικός city break προορισμός για τους Ρουμάνους

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη τέσσερις...

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την...

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως έλαβε από τη Χαμάς νέο «κατάλογο» ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως παρέλαβε νέο «κατάλογο»...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα